Текст: Д-р Радислав Наков, дм; www.medicalnews.bg

В България е създадена първата биобанка за фекална микробиота в Източна Европа. С донори от банката са извършени вече 10 трансплантации на фекална микробиота при пациенти с инфекция на дебелото черво, причинена от бактерия клостридиум дефициле.

Идеята за биобанката се появява за пръв път през 2018 г. на среща на Европейското обединение по гастроентерология (UEG). Тогава се създава такава група – европейска – за биобанка за фекална микробиота. Към групата се присъединява и младият български гастроентеролог д-р Радислав Наков. По думите му, той решава, че подобна група трябва да се сформира и в България.

„Екипът ни, заедно с генетици и специалист по микробиология, създаде такава група, която кандидатства за научен грант към МУ-София, спечелихме го и вече тя е факт“, разказва д-р Наков.

Според него обаче е по-интересно да се обясни защо изобщо е необходима подобна биобанка за микробиота, защо микробиотата е важна за съвременната медицина и съответно за по-доброто качество на живот на някои пациенти.

„Ние вече знаем всички гени и съответно за какво отговарят, но отново имаме много неясноти при редица болести. И се оказа, че тази празнина се дължи на факта, че в нашия организъм живеят страшно много други организми, това е човешката микробиота, която носи допълнителен генетичен материал.

Някои тежки чревни инфекции, които понякога се получават, особено след лечение с антибиотици, често след големи операции в хирургията, които налагат отново допълнително лечение с антибиотици, водят до образуването на некачествен чревен микробиом в дебелото черво и образуване на инфекции.

Вече е доказано в редица научни изследвания по целия свят, че при пациенти, които имат тежка чревна инфекция, причинена от клостридиум дифициле, антибиотиците невинаги помагат, а трансплантацията на фекална микробиота е от изключително значение и може да спаси човешкия живот“, коментира д-р Радислав Наков.

Той допълни още, че през последните години се коментира ролята на чревната микробиота и при редица други заболявания – например болестта на Крон и улцерозния колит, те са част от автоимунните възпалителни чревни заболявания; при изключително честия синдром на раздразненото черво, за който наскоро се доказа, че страда всеки пети човек в България. А също – при изключително честия метаболитен синдром.

„За съжаление, при тези заболявания сме само на етап научни изпитвания и изследвания и нямаме потвърждения, че трансплантацията на фекална микробиота „работи“, но може би това ще бъде открито или потвърдено в близките няколко години“, уточни гастроентерологът.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg