Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Ужас, гъбички!

BETTY - Ужас, гъбички!
Текст: д-р Антонио Душепеев, акушер-гинеколог и началник на Родилното отделение в УМБАЛ-Бургас
08.08.23
BETTY брой 111
BETTY - д-р Антонио Душепеев, акушер-гинеколог и началник на Родилното отделение в УМБАЛ-Бургас

д-р Антонио Душепеев

Мокрите бански и пренаселените басейни са „дежурното обяснение“ за гъбичните инфекции, които нерядко превръщат лятната приказка в „малък кошмар“. Дали обаче не са „набедени“? Каква е реалната причина за неприятните инфекции? Колко отнема лечението им? И възможна ли е превенцията? Всички отговори дава опитният акушер-гинеколог д-р Антонио Душепеев, който е началник на Родилното отделение в УМБАЛ-Бургас.

Не летните горещини, а нивата на pH са причина за „неприятностите“ на дамите с гъбичните инфекции, категоричен е д-р Антонио Душепеев. „Преди повече от 20 години бе опровергано властващото дотогава становище, че гъбичките са нормален обитател на влагалището. Доказа се, че в един момент от живота те биват внасяни в организма. Когато е в норма, pH на влагалището e между 2 и 4. Гъбичките получават благоприятна среда за развитие, щом стане 4.6”, обяснява опитният акушер-гинеколог.

Избуяват по време цикъл
Д-р Душепеев допълва, че pH-то се нарушава най-често в два случая. Първият е по време на месечния цикъл, когато менструалната кръв го покачва (защото pH на кръвта е 7.6.) „Така, ако има макар и минимално количество гъбички, те получават благоприятна среда за развитие. Затова много често жените започват да имат оплаквания непосредствено след менструация“, споделя опита си началникът на Родилно отделение в УМБАЛ-Бургас.

Не винете мокрите бански
Сексът без презерватив е вторият фактор, който влияе. „pH-то на мъжкия еякулат е точно толкова, колкото и на кръвта. Така че тази малка разлика между норма и патология в pH-то благоприятства развитието на гъбичките, независимо от това дали температурите са високи, или ниски. Басейните и мокрите бански са благовидни оправдания и чести обяснения в лекарските кабинети, но те нямат много общо”, подчертава АГ специалистът.
Диетата също влияе на нивата на pH, затова и прекомерното хапване на сладки храни е сред факторите за по-честата поява на оплакванията. „Трябва да се яде по-малко сладко, ако инфекцията прекалено често се връща. Другото условие, което много улеснява появата на патологични симптоми, е приемането на орални контрацептиви“, отбелязва гинекологът.

Бременни и диабетички страдат по-често
„Застраховани“ срещу гъбични инфекции няма. За сметка на това обаче някои пациентки по-често се сблъскват с тях. „Широко дискутиран проблем в последно време е нарушението в нивата на кръвната захар. Т.нар. преддиабет, нарушен глюкозен толеранс, също променят pH-то на влагалището и диабетичките по-често страдат от гъбични инфекции, включително и тези, които развиват диабет по време на бременността”, признава д-р Душепеев. Гинекологът напомня още, че като цяло бъдещите майки доста често имат подобни оплаквания. Обяснението отново е в pH-то – при бременните жени то е извън обичайните граници. „Принципно гъбичките не са някаква супер опасна инфекция, но създават благоприятна среда за развитието на други, защото променят средата и много често инфекциите са комбинирани“, уточнява АГ специалистът от УМБАЛ-Бургас.

Candida glabrata са по-упорити
Сърбежът и зачервяването са факт – какво следва? Необходими ли са специфични изследвания преди старта на лечението? „Това зависи от практиката на лекаря. Когато клиничната картина е достатъчно ясна, не е необходимо. Но – ако лечението се „затегне“, тогава трябва да се направи подробно изследване, и то главно, за да се определи кой е видът на гъбичките. Защото Candida albicans e най-честият вариант, но има и Candida glabrata, която е доста по-упорита за лечение и налага да се уточни дали тя е там, или не”, пояснява гинекологът.

Паралелната терапия е ключова
Д-р Душепеев успокоява, че има няколко противогъбични препарати, които са силно ефикасни срещу инфекциите. „Но ако „благоприятните условия“, които вече споменах, продължават да се повтарят – има риск от повторна инфекция“, откровен е АГ специалистът. Паралелната терапия е ключов фактор за успешното лечение. „Самият факт, че единият партньор – този от мъжки пол например, няма оплаквания, още не означава, че в неговия организъм няма гъбички“, подчертава началникът на Родилното отделение в УМБАЛ-Бургас. И не крие, че овладяването на инфекцията изисква известно въздържание. „Ако и двамата партньори са на терапия и желанието превъзхожда дискомфорта, могат да водят полов живот, но след третия ден от старта на лечението“, препоръчва д-р Душепеев. Дамите трябва да имат едно наум и с тампоните. „Следва да ги избягват – може да се употребяват за кратко, но не и по време на целия менструален цикъл“, съветва гинекологът.

Неприятни са, но не са фатални
Гъбичните инфекции не са толкова страховити за здравето – поне не толкова, колкото би решил човек, ако се предоверява на информацията в Интернет. „Да, влошават качеството на живот. Но иначе пряка опасност за целия организъм е много рядко срещана. И то – ако е комбинирана с друг вид инфекция“, коментира началникът на Родилното отделение в УМБАЛ-Бургас.

Бактериалната вагиноза е със сходни симптоми
Бактериалната вагиноза е друг проблем, с който се сблъскват дамите. Симптомите ú често се припокриват с тези на гъбичната инфекция, но при втората има сърбеж и зачервяване на външните полови органи. „Невинаги е толкова демонстративно – особено, ако човек не се наблюдава и най-малките промени не му правят впечатление. Зачервяването при вагинозата се появява едва когато проблемът е неглижиран дълго време“, отбелязва опитният АГ специалист.
През лятото пациентките често „винят“ басейните за неволите си, но напразно. „Предпоставка за вагинозата са непротектираните с бариерни средства полови актове – т.е. без презерватив. И липсата на задълбочено знание за ценностната система на партньора „в срещата“, а лятото провокира повече „срещи“ с различни хора“, казва с леко намигване д-р Душепеев. „Басейнът има общо, доколкото е място за такива срещи. Но да не го обвиняваме за носител на подобни несгоди, защото половите органи на жената са недостъпни, когато са потопени във вода – в тях водата не може да проникне“, не на шега обяснява гинекологът.

Бельото – от естествени материи
А на финала е категоричен – лятото няма отношение към гинекологичния статус на жената. „Ваканцията по-скоро е рискова по линия на случайни връзки и непротектирани полови актове“, смята д-р Душепеев. И напомня: „Интимната хигиена трябва да се поддържа и зиме, и лете, и през пролетта, и през есента, в един обичаен за жената порядък“. Ако дамите нямат специфичен проблем, биха могли да използват дори само вода – без сапуни и друга козметика. Разбира се, и с епилацията трябва да се внимава. „Да не се нарушава повърхностният слой на кожата, да не е агресивна“, съветва АГ специалистът. „Иначе – особено когато става дума за често повтарящи се бактериални или гъбични инфекции – е добре да се използва бельо от естествени материи. Преди известно време имаше препоръка да се спи без бельо, но тя не се стабилизира в практиката. Доста хора обаче го правят и без препоръки“, коментира д-р Антонио Душепеев.

cross