Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Узана – скритото съкровище на Стара планина

BETTY - Узана – скритото съкровище на Стара планина
Текст: Лора Симеонова
13.05.24
BETTY брой 119

Къде е скрит „пъпът на света“ (Axis Mundi)? Древните цивилизации спорят по въпроса, откак свят светува. А Делфи, Йерусалим и Рапа Нуи са само част от претендентите във вечната надпревара за „титлата“. В България обаче спор няма – пъпът ú е скрит дълбоко в Балкана, на 1250 м надморска височина, сред безкрайните зелени пасбища, на които пази завет първенецът на Шипченска Стара планина – връх Исполин (1524 м).

Добре дошли в Узана – географския център на България! Определен е през
1991 г. след сложни изчисления по шест метода от екип геодезисти, ръководени от проф. Младен Младеновски. А точните му координати са 42*45’58" северна ширина и 25*14’18" източна дължина. Не е изненада, че българският „Ел Камино“ – маршрутът Ком-Емине, в средата си пресича именно зелената шир на Узана, криволичейки по билото на Стара планина. Хубавото е, че и да не ви стигнат сили, смелост или време, за да извървите 600-километровия път от хижа „Ком“ до нос Емине, винаги можете да се докоснете до българския Axis Mundi. Веднъж стигнали Габрово, от него ви делят само 22 км по чудесно поддържан път нагоре в планината.

Минзухари и сноуборд

Вътро поле неслучайно това е другото име на местността. Зелените поляни на Узана са като високопланински оазис, заключен между буковите гори, опасали подножието на каменистите върхове. През който и сезон да се качите, няма да сбъркате. Зимата е щедра на сняг и с осем-
те си писти няма да разочарова нито любителите на ските и сноуборда, нито малчуганите, яхнали шейни. През пролет-
та ливадите са изпъстрени с минзухари, а наесен широколистните гори се обагрят в безброй топли цветове. Лятото е прохладно, но заради релефа не е усойно. Затова и Узана е страхотно място за бягство от жегата и „лудницата на града“, както и отправна точка за преходи – както за опитни планинари, така и за аматьори ентусиасти.

Панорама за „1 милион долара“

Очаквано в „пазвата“ на Балкана няма да ви посрещне 5-звезден лукс. Спокойно обаче – хижи като „Узана“, „Партизанска песен“ и „Мазалат“ ще ви предложат приветливи и чисти стаи, простор и забавления на открито, както и превъзходна автентична кухня. В местността има и семейни хотелчета с 3-звездни удобства, басейни и СПА центрове, чудесни ресторанти и панорамна гледка „за 1 милион долара“. При това – на цени, далеч по-скромни от онези в популярните планински курорти. Ако нямате късмет с резервацията, чудесна алтернатива е близкото село Зелено дърво. Само на 7 км от Узана гледките не отстъпват, а бюджетните къщи за гости с барбекю и басейн под звездите са не една и две.

Кончета или колелета в „зеления оазис“

Планинско колоездене и езда – това (извън ските, сноуборда и шейните през зимата, разбира се) са задължителните атракции, които трябва да пробвате в Узана. Дори да не сте екипирани – можете да наемете колелета на разумни цени буквално навсякъде и да кръстосвате горите и поляните от сутрин до здрач. Даже и да ви домързи, не се отказвайте от удоволствието на планинските преходи. Само час например ще ви стигне за лежерна разходка по екопътека „Узана“, която се вие из гората. Можете да си направите пикник с децата и да се полюбувате на Шипка, Бузлуджа и Габрово в далечината.

Шипка и Бузлужда „на длан“

Малко по-дълъг е преходът до връх Исполин – около 1.5 часа, но отново е подходящ за формата „баба и внуче“. Първо ви очаква разходка в буковите гори, после – по окъпаните в слънце склонове в подножието на каменния връх. Веднъж стъпили горе, ще ахнете пред суровата красота на масива Триглав (чиито върхове се извисяват на около 2200 м), красивите контури на Розовата долина и най-вече – пред величието на паметника на Шипка“ и „чинията на Бузлуджа“, които ще видите „като на длан“. Ако сте по-смели и във форма, дори можете да стигнете за няколко часа до „чутовния връх“ или пък да си подарите разходка и вкусен обяд в х. „Мазалат“ (около 4 часа) – но гледайте да сте добре екипирани и времето да е ясно, за да няма неприятни изненади.

Естествено трябва ви поне ден за кратки пътешествия с колата. Габрово, Етъра, Боженци са „обидно близо“, за да не ги посетите. Да, сигурно „всички пътища водят към Рим“… Но и „зеленото сърце на България“ няма да ви разочарова. На добър път!

Нищо че е толкова скромен.

 

cross