Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

UV лъчите са опасни и за очите

01.08.22

Текст: д-р Васил Хайкин, офталмолог в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ в София

Безмилостното слънце поразява не само кожата, но и най-милото ни – очите. Как UV лъчението уврежда зрението? Кои пациенти са най-уязвими? Колко важни са качествените слънчеви очила? И как да направим най-добрия избор? Попитахме офталмолога д-р Васил Хайкин, който е част от екипа на Клиниката по очни болести в столичната УМБАЛ „Александровска“.

Д-р Васил Хайкин

„Светлината е необходима за нашето зрение, но тя също така може да причини сериозна увреда на очите. Особено опасни са ултравиолетовите лъчи от тип UVA и UVB“, предупреждава д-р Васил Хайкин. „Излагането на UVB лъчи води до образуване на перде (катаракта). Помътняването на човешката леща по принцип е свързано с възрастта. Но прекомерното излагане на ултравиолетово лъчение увеличава риска за неговото развитие и появата му в по-ранна възраст“, изтъква офталмологът.

Атакуват от клепача до макулата

„UV лъчението увеличава и риска от развитие на кожен рак в областта на очите, като най-често засегнати са долните клепачи, но горните, както и ъглите на очите, също не са застраховани. При хора, които прекарват голяма част от времето на открито, се увеличава честотата на „външното перде“, т.нар. птеригиум – триъгълно дегенеративно разрастване на предпазния слой на окото (конюнктивата).

То нараства постепенно в посока на роговицата и може да закрие напълно зрителната ос, причинявайки слепота. Въпреки че в голямата си част UV лъчите се филтрират от човешката леща и не достигат до ретината, тяхната роля се обсъжда и при развитието на макулната дегенерация”, не пропуска да отбележи специалистът от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

Фотоконюнктивит и фотокератит

Фотоконюнктивитът и фотокератитът са най-бързо развиващите се проблеми, провокирани от слънцето, като те могат да се проявят и през зимата, подчертава д-р Хайкин. При тези състояния UV лъчите увреждат съответно конюнктивата и роговицата. „Проявяват се с болка, зачервяване, подуване, сълзене и чувство за чуждо тяло в очите, замъглено зрение.

Обикновено симптомите отшумяват в рамките на 24 часа или до 3-4 дни в зависимост от засягането. Изисква се преглед от очен лекар“, обяснява офталмологът. За да се облекчи състоянието, се ограничава излагането на слънце, използва се слънцезащита, прилагат се студени компреси и болкоуспокояващи медикаменти, овлажняващи („изкуствени сълзи“) и противовъзпалителни капки и мехлеми по преценка на лекаря, разкрива д-р Хайкин.

Хронично болните са особено уязвими

Пациентите с хронични очни заболявания също трябва да са особено внимателни през лятото. „На първо място хората с албинизъм. Това е рядко генетично заболяване, при което липсва образуване на пигмента меланин, защитаващ ни от UV лъчите. Уязвими са още пациентите, при които е отстранена естествената леща и са оставени без изкуствена вътреочна леща, която да защитава ретината от вредното лъчение.

Като цяло всички хора с хронични очни заболявания трябва да използват слънцезащита“, обобщава офталмологът от „Александровска“.

Зеленооките да внимават със слънцето

Нащрек под силното слънце трябва да са и светлооките. „По-светлите очи имат по-малко пигмент (меланин) за защита от увреждане от слънцето и ултравиолетовите лъчи в сравнение с по-тъмните. Хората със зелени, светлокафяви (лешникови) или сини очи са по-чувствителни към светлина и по-податливи на UV увреждане“, предупреждава д-р Хайкин.

Как да изберем качествени очила?

Къде се крие „ключът“ към ефективната защита? Как да избираме слънчеви очила? И доколко цената им е важен фактор за качество? „Избирайки слънчеви очила, първото нещо, за което мислим, е UV защитата. Тя трябва да бъде 99-100%. Няма значение колко е затъмнено едно стъкло, ако е от поликарбонат или тривекс. И двете спират 100% от UV лъчите, дори и стъклата да са прозрачни”, разкрива офталмологът.

И успокоява хора, които нямат големи финансови възможности: „Аз лично не съм попадал на евтини очила, които нямат UV защита”. Въпреки това трябва да сме наясно, че при липса на такава затъмненост на стъклото това води до попадане на по-голямо количество вредни лъчи в очите, защото зениците се разширяват.

Големите стъкла предпазват по-добре

„Цената определя качеството и чистотата (липсата на примеси) на стъклата. Това е много важно за доброто зрение – за яснотата, за контраста, за липсата на изкривяване на образите. Също така по-скъпите стъкла са по-плътни, по-малко податливи на надраскване и счупване“, не крие д-р Хайкин.

Формата на рамката, оказва се, също е важна. „По-големи и по-плътно прилепнали стъкла пазят от попадане на вредните лъчи и отстрани, защитавайки и околоочната област. Поляризацията пък предпазва от заслепяване. Особено полезна е при шофиране и в планината, като се смята, че може да предотврати появата на главоболие, свързано със светлината“, допълва още офталмологът от „Александровска“ д-р Васил Хайкин.

cross