Текст: д-р Надя Георгиева, оториноларинголог от Военномедицинска академия-София

Защо ушите са „слабото място“ на мъниците? На каква възраст се „израстват“ коварните и болезнени инфекции? И как да опазим децата си от отити в мразовитото време? Попитахме оториноларинголога от Военномедицинска академия-София д-р Надя Георгиева.

Aнатомия и физиология – на тях се дължат честите инфекции на ушите при най-малките. „При децата Евстахиевата тръба, която свързва кухината на средното ухо с носоглътката (епифаринкса), е по-къса, по-широка и почти хоризонтално разположена“, обяснява д-р Надя Георгиева. Освен това много от малчуганите страдат от т.нар. трета сливица – или аденоидна вегетация, и нерядко боледуват от ринофарингити, допълва УНГ специалистът. Особено уязвими са мъниците, които не са кърмени, посещават ясла или детска градина, или са с вроден или придобит имунодефицит.

Студ + вируси = отит
През зимата инфекциите зачестяват заради бума на ринофарингити, признава специалистът от ВМА. „От една страна, ниските температури нарушават нормалния мукоцилиарен клирънс (механизъм за самоочистване на лигавиците) на горните дихателни пътища, а от друга – хората много по-често престояват в затворени помещения, където изобилстват различни вируси и бактерии. В увредената лигавица на носа и гърлото е далеч по-лесно патогенният микроорганизъм да се засели и размножава, респективно да предизвиква болестни процеси“, предупреждава д-р Георгиева. Затова и препоръката ú е да закаляваме децата си, да не се боим да проветряваме често в студеното време и да почистваме редовно филтрите на климатиците. Разбира се, важно е да се избягва контактът с болни хора, рисковите пациенти да се ваксинират преди грипния сезон и при нужда да се приемат имуностимуланти и имуномодулатори.

Болките често започват през нощта
„В зависимост от протичането и продължителността им инфекциите на ухото могат да бъдат разделени на 2 големи групи – остри и хронични“, уточнява УНГ специалистът. Според вида на секрета отитите се делят на гнойни и серозни. А в зависимост от зоната, която обхващат, инфекциите могат да бъдат на външното ухо (т.нар. екстерни отити) и на средното ухо, обяснява д-р Георгиева. Децата обикновено „стават жертва“ на острия гноен отит. „Най-честите му причинители са Streptococcus pneumoniae, Haemophilusinfluenzae и Moraxella catarrhalis.
В повечето случаи се развива след неколкодневен период на остра респираторна инфекция. Най-често пациентът се събужда през нощта от остра болка. Тя обикновено е съпроводена и със „заглъхване“ на ухото и намаление на слуха. При по-малките деца често се наблюдава и висока температура (39оС )“, обяснява „отключването“ на болестта оториноларингологът.

Хроничният отит може да порази слуха
В най-ранната детска възраст – между 2 и 6 години, много чест е и хроничният серозен отит. При него се натрупва негнойна течност зад тъпанчевата мембрана, което е съпроводено с намаление на слуха. „Родителите забелязват, че детето не реагира на повикване, разсеяно е, неспокойно и пуска радиото или телевизора по-силно“, алармира д-р Георгиева. И уточнява, че основна причина за този тип отит са дисфункцията на Евстахиевата тръба (обикновено заради анатомични особености), уголемената аденоидна вегетация, изкривената носна преграда, алергичен ринит, както и инфекциите на горните дихателни пътища. Коварното е, че нелекуван адекватно, хроничният серозен отит може да доведе до трайно намаление на слуха и вътречерепно усложнение, предупреждава УНГ специалистът.

Без чесън и зехтин в ухото!
При възпаление на ухото задължително търсете оториноларинголог, съветва д-р Георгиева. „Самолечението е абсолютно нежелателно! При появата на болка се препоръчва обезболяване с подходящ медикамент. Ако детето е с хрема, е много важно носът му да бъде отпушен. За тази цел е добре да се правят промивки с физиологичен серум или спрей с морска вода. А при нужда секретите могат да се аспирират с помпа, тъй като по-малките деца все още не могат да издухват добре носа си“, подчертава УНГ специалистът от ВМА.

Трябва да се внимава и с „бабините рецепти“ – извън топлия компрес всички други „домашни лекарства“ могат да навредят. „Често в кабинета идват деца (а дори и възрастни пациенти), които са поставяли в ушите си какво ли не – от затоплено олио или зехтин до чесън. Това не само че не помага, но в много случаи влошава състоянието и още повече „замъглява“ картината на лекаря, когато погледне в ухото“, признава д-р Георгиева. И препоръчва – ако болката се появи през нощта, по-добре дайте обезболяващо и изчакайте до сутринта, вместо да тичате в спешния кабинет, където задължително има тълпи, а лекарят невинаги е УНГ специалист.

Бъдете нащрек, ако бебето си дърпа ухото
Инфекциите в ушите не подминават и кърмачетата. Как да разберем, че бебето ни е с възпаление, при положение че не може да се оплаче? „При малките деца отитите протичат обикновено с висока температура – около 39 градуса, и увредено общо състояние. Детето плаче без видима причина, дърпа ухото, неспокойно е, раздразнително, отказва да приема храни и течности, сънят му е неспокоен“, разяснява каква е клиничната картина при невръстните пациенти д-р Надя Георгиева.

Анатомията се променя след 10 години
Ако детето ви често боледува от отит, има шанс около 10-годишната си възраст да го „израсте“. „Обикновено това се случва с развитието на организма, когато аденоидната вегетация атрофира, а Евстахиевата тръба става по-дълга и по-тясна. По този начин се възстановява нормалната вентилация на тъпанчевата кухина, което е основен фактор за нормалното функциониране на ушите“, обяснява д-р Надя Георгиева.