Превенция, ранни симптоми и лечение

Проф. д-р Деян Драгичевич
специалист уролог

Симптоми на уринарната инфекция
На кои симптоми трябва да обърнете внимание? При различните хора възникват различни симптоми на уринарната инфекция. Най-честите симптоми на инфекция на пикочните пътища са:
• Чести позиви за уриниране
• Спешна нужда от уриниране, но с много малко или без урина
• Слаба, прекъсваща струйка урина
• Усещане за парене при уриниране
• Неприятен натиск над пубисната кост
• Болка и усещане за парене дори без уриниране
• Мътна, тъмна урина, понякога дори с млечен цвят
• Кръв в урината
• Силен или неприятен мирис на урината
• Чувствате се болни, изтощени или имате треска
• Болка по време на секс
• Болка в пениса (при мъжете)

Съвети за превенция
Добра лична хигиена: Грижете се ежедневно за чистотата на гениталната си област и сменяйте редовно превръзките и тампоните при менструация.

Бършете се и отпред, и отзад. Не забравяйте за това, особено след голяма нужда. Повечето уринарни инфекции се причиняват от ректална бактерия, атакуваща вагиналната ви област. Ако не искате да помогнете на бактерията, не забравяйте това, защото в противен случай ще улесните нейното придвижване.

Пийте много вода всеки ден: Водата помага за отмиване на бактериите от уринарния тракт и така намалява риска от уринарни инфекции. Не трябва да прекалявате. Само се старайте цветът на урината да бъде бледожълт, а не тъмножълт. Цветът на урината може да бъде индикатор, дали пиете достатъчно вода.

Уринирайте винаги, щом почувствате нужда – не търпете: Изпразването на пикочния мехур, щом тялото ви почувства нужда, е много важно за опазване на здравето на пикочния мехур. Избягвайте да използвате продукти, които могат да раздразнят гениталиите: Използването на дезодоранти, пудри или душ в областта на гениталиите може да раздразни уретрата.

Носете само памучно бельо: Ако не е памучно, бельото повишава риска от уринарни инфекции, тъй като абсорбира по-слабо влагата и така създава благоприятна среда за развитие на лоши бактерии.

По-често вземайте душ и по-рядко се къпете: Топлата вана (седяща или лежаща) създава благоприятна среда за развитие на лоши бактерии. Не допускайте да стигате до твърди изпражнения (запек): запекът увеличава броя на бактериите в зоната между вагината и ануса. За по-леко храносмилане в червата най-важна е храната.

Проверете нивото на естрогена в организма си: Наред с другото, естрогенът е благодатна почва за развитие на добри бактерии и намалява шанса за развитие на лоши бактерии в пикочния ви мехур. Най-чест признак за ниско ниво на естроген е вагиналната сухота, която обикновено е особено изразена по време на менопаузата. В тази връзка задължително се консултирайте с лекар.

Диетата ви задължително трябва да съдържа сок от боровинки и кисело мляко: Жените, консумиращи редовно сок от боровинки и/или ферментирали млечни продукти, са по-малко податливи на уринарни инфекции. Сокът от боровинки повишава киселинността на урината. Тази киселинност понижава стойността на pH на урината и с това затруднява задържането на лошите бактерии върху стената на пикочния мехур.

Добавете в дневното си меню плодове и зеленчуци, богати на витамин C: Витамин С подсилва имунната ви система и придава киселинност на урината, която помага за намаляване на бактериите. Намалете до минимум консумацията на алкохол, кафе, чай и газирани напитки.