Игор Тица

Седенето в училище, на работа, пред екрана на телевизора и компютъра, в колата и градския транспорт, дори и на излети, причинява болки в гърба и проблеми с гръбначния стълб. Не можем да избягаме от съвременния начин на живот, но можем да помислим за превенцията и да укрепим мускулатурата, която поддържа „стълба на тялото“ ни. Физическата активност е формулата за здраве на нашия двигателен апарат. Проблемите могат да се предотвратят чрез плуване, разходки, акваробика, сутрешен стречинг, но и като мислим за позата на тялото си и прекъсваме продължителното седене с кратки паузи.

Здравето на гръбнака зависи пряко от силата на гръбните и коремните мускули, които поемат по-голямата част от тежестта на горната половина на тялото. Ако мускулите на гърба и корема ни са слаби и освен това имаме наднормено тегло, повишеното натоварване влияе неблагоприятно на гръбначния стълб и той започва да боли. Затова укрепвайте с упражнения тези две групи мускули, така ще намалите риска от болки в гърба. Против умора в гърба от продължително седене помагат следните шест упражнения:
УПРАЖНЕНИЕ 1: Легнете по корем и протегнете ръце над главата, като същевременно повдигнете торса си с изпънати ръце и крака.
УПРАЖНЕНИЕ 2: Същото като упражнение № 1, но като държите в ръце малка топка.
УПРАЖНЕНИЕ 3: Легнете по корем както при упражнения 1 и 2, но поставете ръцете си на тила и сплетете пръстите, като същевременно повдигнете краката и торса.
УПРАЖНЕНИЕ 4: Същото като упражнение № 3, но поставете ръцете си на гърба и ги съберете отзад.
УПРАЖНЕНИЕ 5: Легнете по корем, изпънете ръцете си покрай тялото с дланите върху пода и повдигайте едновременно в плавно темпо торса и краката.
УПРАЖНЕНИЕ 6: Легнете по гръб и изпънете ръце с длани върху пода. Свийте събраните крака в коленете и ги вдигнете в преса, но така, че цялото ви тяло да остане на пода, а подбедриците и бедрата да направят ъгъл от 90 градуса. Задръжте известно време в това положение, а след това наклонете краката наляво и надясно, следвайки движението на тялото.

Изпълнявайте всяко от тези упражнения по една минута и постепенно, но много бавно увеличавайте времето, така че да достигнете до три минути за всяко упражнение. Само двадесетина минути упражнения ще бъдат от голяма полза за вашия гръбнак.