Игор Тица

Стегнатият корем се смята за важен фактор за добрия външен вид, но той е същевременно и гаранция за добро здраве, което се постига с упорити тренировки и диета без месни продукти, промишлени храни, сладкиши, закуски и газирани напитки

Тънката талия и твърдият корем без натрупвания на мазнини са естетичен идеал, но и важен здравословен фактор, защото стегнатият корем осигурява подкрепа за долния дял на гърба и повишава стабилността на тялото и цялостната стойка. Абдоминалните (коремните) мускули, заедно с мускулите на гърба, осигуряват изправената стойка на тялото. Опитните треньори винаги съветват сериозните тренировки за коремната мускулатура да се правят два до три пъти седмично, най-много четири, защото и коремните мускули, както и всички останали, се нуждаят от почивка.

Тренировки с тежести: Решението да се започне с упражнения за плосък корем обикновено е свързано и с промяна на хранителния режим и снижаване на приеманите калории. Но ако намалите калориите, трябва да знаете, че може да стане така, че точно мускулната тъкан да бъде „употребена“ като гориво; това може да се предотврати чрез тренировки с тежести, които стимулират синтеза на протеини и така опазват мускулната тъкан.

Бягане: Бягането е изключително подходящо за изгаряне на мастните натрупвания в областта на корема. Ефикасно е и бързото ходене, помагат и ежедневните разходки, с изправена стойка и отпуснати ръце, следващи ритъма на ходенето.

Плуване: Плуването два пъти седмично е полезно за цялото тяло, включително и за коремните мускули. Плувайте бруст, а след това по гръб, като изхвърляте ръце над главата си и ще усетите как коремът ви се стяга.

Лицеви опори: Правете лицеви опори всеки ден по няколко минути – всъщност колкото можете, като постепенно увеличавате броя на лицевите опори.

Класически „коремни преси“: Легнете на пода и изпънете събраните си крака. Сложете ръцете си с преплетени пръсти зад тила или ги опрете върху пода, леко раздалечени. Торсът и задните ви части трябва да останат на пода; вдигайте нагоре само краката, без да ги опирате в пода при спускането. Упражнението трябва да се повтаря от 10 до 20 пъти.

Повдигане на бедрата: Легнете по гръб и повдигнете бавно изпънатите си крака, като същевременно повдигате и бедрата, като ги подкрепяте с ръце, както при упражнението „свещ“. Стегнете коремните мускули и повдигнете бедрата на десетина сантиметра над пода. Отпуснете бавно бедрата, а след това и краката на пода. Повторете упражнението 5 до 10 пъти.

Упражнения за усукване и разтягане: Застанете в изправен стоеж, вдигнете ръце над главата и се изпъвайте, а след това навеждайте в кръста и се усуквайте, т.е. „ротирайте“ в талията. След това поставете ръце на кръста и повторете упражнението. Класическите, леки гимнастически упражнения в изправен стоеж на тялото са подходящи за стягане на корема.

Упражнения на стол: Седнете на стола с изправен гръб и изпънете ръцете встрани от тялото. Завъртайте бавно торса наляво, като вдишвате и издишвате. Повторете същите движения и надясно. Изпълнете това упражнение 20 пъти. Ако ви е трудно да държите ръцете си изпънати, поставете ги на бедрата и правете така упражнението.

Обръч хула хоп: Въртенето на обръч е не само много полезно, но и забавно. Можете да въртите обръча и с децата, а ако денят е хубав и сред природата, на чист въздух. Ще бъдете възнаградени със стегнат и плосък корем.