Игор Тица

Стресът е доказано вреден и за тялото, и за психиката, затова трябва да се борим с него чрез редовни физически упражнения и различни техники за релаксиране

Упражненията на уреди, тренировките по йога, колоезденето, бягането, плуването или ходенето са истински съюзници в борбата срещу стреса, защото укрепват организма и отпускат психиката. Впрочем, когато сме под стрес дишането ни е ускорено, плитко и неравномерно, затова трябва да правим дихателни упражнения, които ще ни доведат до релаксирано състояние.

Упражнение за бавно дишане: Задръжте дъха си за 10 секунди и продължете да дишате, но така, че вдишването и издишването да траят по три секунди. След 60 секунди отново задръжте дъха си за десетина секунди и повторете упражнението. Добре е този цикъл да се повтори пет пъти.

Абдоминално дишане: За да овладеете абдоминалното (коремното) дишане, легнете и поставете едната си ръка върху корема, а другата върху гръдната кост. Ако ръката върху корема се повдига повече от тази върху гърдите, дишането ви е правилно.

Има много техники и упражнения за релаксация на тялото; една от основните е мускулната релаксация.

Мускулна релаксация: Мускулите се напрягат за пет и се отпускат за 10 секунди. Всяка мускулна група се свива и отпуска по два пъти, след което се преминава на следващата група. Започва се от дланите, които се свиват в юмрук и се отпускат, а след това се преминава на мускулите на ръцете. След това се свиват и разпускат мускулите на челото, а после очите се притискат и отварят енергично. След това се преминава към устата, която се издува и отпуска и към езика, който се свива, притиснат към зъбите. Шията се свива, като брадата се притиска към гърдите и отново се повдига.

След това се преминава на мускулите на торса. Най-напред раменете се повдигат нагоре и спускат, а след това се „изтласкват“ назад и напред. После се стягат и отпускат коремните мускули, а след това същото се повтаря и със седалищните мускули. Упражненията за мускулите на краката започват от бедрата, със събиране и разтваряне на колената, а след това с въртене на стъпалата спрямо подбедрицата. Важно е упражненията за мускулна релаксация да се комбинират с упражнения за дишането, докато не се превърнат в несъзнателно действие.