Ненад Алексич

Целта на тренировките е да подобрят кондицията, координацията, бързината и подвижността, но и да ни помогнат да оформим тялото си. За да постигнем желаните резултати, трябва да преценим какво е телосложението ни и да се посъветваме с фитнес инструктор как и към каква програма да пристъпим. Например, тези, които имат по-широки бедра, трябва да избягват упражненията с тежести за долните крайници – в  противен случай ще ги подчертаят още повече. Общи за всички типове телосложение са само упражненията за подобряване на кондицията и намаляване на телесната маса в случай на затлъстяване.

ТЯЛО – ТИП „КРУША“: За крушовидната фигура или още тази, която е под форма „А“ са характерни по-широк ханш и бедра. При този тип телосложение се препоръчват упражнения, които укрепват мускулите на ръцете, гърдите, раменния пояс, гърба, както и упражнения за стягане на задните части и краката. Акцентът трябва да бъде върху оформяне на горната част на тялото и укрепване на мускулния тонус на долната част на тялото. От груповите спортове се препоръчват волейбол и хандбал. Бягането, лицевите опори за оформяне на раменете, пилатес упражненията за разтягане на мускулите на краката (лягане в странично положение и повдигане на крака на нагоре) както и йогата за по-добра стойка са също отличен вариант.

ТЯЛО – ТИП „ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК“: Този тип се характеризира с добре оформени гърди, тясна талия и пропорционални бедра. Той не изисква никакви специални „предпазни мерки“ при избора на упражнения, защото телесната маса е равномерно разположена. Тренировката трябва да бъде насочена към поддържането на формата на естественото телосложение.

V-ОБРАЗЕН ТИП: Този тип телосложение се характеризира с рамене, по-широки от ханша, тоест по-тясна долна част на тялото спрямо горната. Поставя се акцент върху упражнения за долната част на тялото – да нарасне мускулната маса на краката и задните части. Препоръчват се клякания, бягащи пътеки под наклон, степери, ползване на еластични ленти и упражнения за крака с тежести, както и бързо ходене.

ТЯЛО – ТИП „ЯБЪЛКА“: Това телосложение се нарича още форма „О“, защото средната част на тялото е най-силно изразена. Препоръчват се упражнения за укрепване на коремната мускулатура, раменния пояс и краката. Плуването, както и упражненията с топка са отлични занимания за този тип форма на тялото. Изгарянето на мазнините се постига с кардио програма. Подходящи са също колоезденето, упражнения с еластични ленти, пилатес с топка, коремни преси и всички останали, които активират мускулите в областта на кръста и корема.

ТЯЛО ТИП „ПРАВОЪГЪЛНИК“: Хората, чието телосложение прилича на буквата „H” имат рамене, талия и ханш с почти еднаква ширина и ако не са с наднормено тегло изглеждат атлетично. Акцентът при упражненията трябва да бъде върху талията. Препоръчва се да се ползват обръч и въже за скачане. Тичането сред природата или на бягаща пътека, пилатесът с топка, упражненията за оформяне на ханша и задните части и кляканията са също част от препоръчителната тренировка.