Предраг Груич

Заради недостатъчното движение, ходенето по равна и твърда настилка като асфалт или носенето на неудобни и тесни обувки все повече деца и възрастни страдат от плоскостъпие (падане на свода на стъпалото). Първата стъпка в борбата с него е ходенето бос, бягането, скачането или карането на колело (въртенето на педалите развива и укрепва мускулите и стимулира циркулацията). Много от упражненията за премахване на умората, повишаване на мускулния тонус и облекчаване на болките в стъпалата могат да се правят в домашни условия или навън.

Разтягане: Седнете и протегнете крака напред. Прехвърлете ластична лента или по-здраво парче плат през средата на стъпалото. Дръжте здраво краищата на лентата и издърпайте стъпалата към себе си. Останете в това положение пет-шест секунди, а след това отпуснете лентата. Повторете упражнението 10 пъти. Раздвижете ставите като застанете прави, свиете единия крак в коляното, вдигнете го към гърдите, а след това раздвижите стъпалото напред-назад с въртеливи движения. Повторете упражнението няколко пъти първо с единия, а после с другия крак.

Хващане на предмети: Свийте пръстите на краката и с тях пробвайте да хванете точилка поставена на пода няколко пъти. Търкаляйте точилката отново със свити пръсти. Друго хубаво упражнение е да хващате и местите с пръстите на краката парченца плат или топченца, пръснати по пода.

Нестандартно ходене: Пробвайте да ходите по необичаен начин – откъм външната страна на стъпалото със свити пръсти, а после на пети с повдигната предна част на стъпалото. След това редувайте ходене на пети с ходене на пръсти. Смачкайте салфетка, поставете я между пръстите на краката и ходете внимателно, така че да не падне. Ако правите тези упражнения по десет минути дневно, мускулатурата на стъпалата ще заякне и ще придържа стъпалото много по-здраво.

Ходете боси: Няма по-добро упражнение за плоскостъпие от ходенето бос по неравна повърхност (трева, пясък, пръст или чакъл). Ходенето по неравен терен натоварва всички мускули на стъпалата, докато това по асфалт натоварва само определена група.

Спорт: Плоскостъпието не е пречка за спортните дейности. Трябва да носите подходящи обувки – ортопедични и удобни. Сложете специални ортопедични стелки в маратонките.

Плоскостъпието е не само естетичен проблем, но и сериозно последствие от заседналия начин на живот, излишните килограми и недостатъчното движение. То нарушава правилната стойка на тялото и в по-тежките форми може да доведе до инвалидност. Ето защо е много важно и малките деца и възрастните да отделят време за упражнения всекидневно.