Милан Станкович

Природата е фитнес зала, отворена 24 часа в денонощието, с безплатно членство, затова трябва да използваме хубавото и топло време за упражнения на открито, волейбол, плуване, туризъм и бягане по планинските пътеки, стречинг, йога и гимнастически упражнения, които не изискват специално оборудване.

ДИХАТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ: Вместо да дишате от гърдите, научете се да го правите от корема – ще се изморявате и ще се задъхвате по-малко. Застанете изправени, краката в разкрач, леко присвити в коленете. Вдигнете бавно ръцете си нагоре, като същевременно вдишвате. Отпуснете ръце и същевременно издишайте бързо и силно. Повторете упражнението 20 пъти. Докато сте сред природата, направете няколко пъти и следното упражнение: пет пъти поред поемете дълбоко въздух и след това издишайте; ще видите колко е приятно усещането, че можете наистина да издишате въздуха докрай.

ЙОГА ВЪРХУ ПОСТЕЛКА: Няма по-красиво и по-добро място за практикуване на йога и дишане с пълни гърди от брега на морето, реките и близо до гора. Застанете изправени, с крака на ширината на раменете и ръце до тялото. Вдигнете ръце, като вдишвате, все едно се протягате и бавно, докато издишвате, прешлен по прешлен спуснете ръцете си до пода или до глезените. Повторете това няколко пъти. След това застанете на колене. Опрете дланите си в пода, на ширината на раменете и изпълнете позата „котка”; извивайте гръбнака си като котка, която се протяга, докато вдишвате, а при издишването наведете гърба, отпуснете брадичката към гърдите и приберете корема. Повторете упражнението 10 пъти. Легнете по корем, с длани на пода под раменете и вдишайте, като леко повдигнете гърдите си над пода и изправите ръце в лактите. След това свийте полека ръце в лактите, колкото бедрата ви да легнат върху пода и задръжте така няколко вдишвания и издишвания. Това упражнение се нарича „кобра”. Легнете по гръб с длани, обърнати нагоре и внимателно „преминете” през частите на тялото, като ги отпускате. Почувствайте крака, ръцете, торса, врата и главата си. Останете отпуснати и дишайте дълбоко.

Сред природата и на открито може да се практикуват стречинг и раздвижване, да се играе тенис, хокей, плажен волейбол и други игри с топка, може да се тича по маркирани горски пътеки, да се кара колело, или просто да се ходи пеш. Каквото и да изберете, ще се заредите с енергия и ще си починете.