Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

УЛИЧНИ БОЙЦИ

04.02.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1612431683180{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Христо Донев

В основата на повечето бойни изкуства стои идеята да бъдат практикувани за самозащита. При такива като таекуондото, самбото и други голяма част от философията е да използваш силата и тежестта на врага срещу него. Има и бойни спортове обаче, при които се изповядва мотото: „най-добрата защита е нападението“.

Това в първа степен важи за крав мага, където целта е да нанесеш поражения на съперника максимално бързо, уязвявайки зони като  очите, гърлото, врата, лицето, слънчевия сплит, слабините, ребрата, коленете, пръстите на ръцете и други.

Крав магът е създаден да се практикува изключително в битови условия – на улицата, в заведения и т. н., като в техниката влиза използването на различни предмети, които околната среда предлага в дадената ситуация – например камъни, дървени пръчки, бутилки, билярдни топки и др.

За разлика от някои от другите бойни изкуства, където състезателите се учат как се действа при проведен захват, то в крав мага ще ви научат и как да действате, докато противникът посяга да направи захвата.

ИСТОРИЯТА

Този спорт е разработен от унгарския евреин Ими Лихтенфийлд, който се е занимавал с бокс и борба през 30-те години на миналия век в Братислава. Поставил е основите на крав мага като средство за защита от популярните тогава антисемитски движения.

След имиграцията си в Израел в края на 1940 година Ими доусъвършенства своите разработки и така се стига до модерния вариант на този спорт. Днес разузнавателните служби и полицията на Израел широко използват това бойно изкуство, като от тайна техника то набира все по-голяма популярност в цял свят и се създават все повече школи. В превод крав мага означава „контактен бой“.

ПРАВИЛАТА

Въпреки своята първична агресия поне на теория философията на крав мага е да избягва конфронтацията. Ако такава обаче възникне, агресията заема важно място в основите на този спорт. При тренировките се използва защитно облекло, което в максимална степен предпазва практикуващите от травми.

Упражняват се защити от различни атаки, които са максимално бързи и ефективни. Има няколко основни ситуации на уличния бой, върху развитието на които се набляга по време на тренировки.

  • Контраатака: Прави се възможно най-бързо след атаката или дори едновременно с нея, като се изпревари получаването на удар с нанасянето на насрещен.
    Правят се целенасочени контраатаки срещу най-уязвимите точки на тялото като очите, гърлото, врата, лицето, слънчевия сплит, слабините, ребрата, коленете, пръстите на ръцете и други. Целта е да има максимална ефективност, която да неутрализира противника възможно най-бързо.
  • Ориентация: Бързо оглеждане наоколо, за да се получи информация за маршрут за евакуация, допълнителни нападатели, предмети, които могат да се използват за защита.
  • Психология: Обучението е свързано и с психологията на конфронтациите на улицата, като трениращият след това е в състояние да определи потенциалните заплахи, още преди те да са настъпили. Също така се научават физически и словесни методи, с чиято помощ да се избегне насилието, когато е възможно.

У НАС

Макар и ново бойно изкуство, крав магът бързо навлиза в България. Основно този спорт се промотира за реална самозащита, като таргет групата на практикуващите са предимно жени. Причина за това е основно първичната природа на крав мага, свързана с това защитаващият се да е физически по-слаб  и да използва така наречените мръсни прийоми в боя.

На територията на София има няколко клуба, в които се преподава крав мага. В останалата част от България този спорт още не е толкова популярен.

ЕКИПИРОВКАТА

Това може би е единственият спорт, където такава на практика липсва. За екипировка, освен уменията, може да послужи всичко, което човек може да хване на улицата или в друга ситуационна обстановка.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross