Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Уелнес на плажа – Кранево

BETTY - Уелнес на плажа
Текст: Лора Симеонова
15.08.23
BETTY брой 111

Кранево – едно доскоро подценявано селце, попаднало в сянката на гигантите Златни пясъци и Албена, в последните години стъпва смело на туристическата карта като популярна дестинация за уелнес на плажа. Славата на уютните и евтини квартири и непретенциозните капанчета с хубава храна постепенно отстъпва пред изкусителните оферти на новопостроените 5-звездни СПА ризорти. А новите комплекси определено имат какво да предложат – лукс на първа линия, простор и зеленина, лековита минерална вода, безчет басейни и атракциони. Разбира се, на цени, които тотално се различават от представата ни за Кранево – такова, каквото досега го познавахме.

„Албена за бедни“. Дълги години това бе първата асоциация за Кранево. На юг от „Балтата“ е зеленото и хълмисто селце – изпъстрено със семейни хотелчета и къщи за гости, достъпни за всеки джоб. На север – соцлуксът на Албена с просторните и прохладни комплекси, запазени за туристите с „дебели портфейли“. Плажовете в двата курорта реално са „близнаци“. Широка стотина метра ивица със ситен „златен“ пясък, синьо и спокойно море. Любителите на Северното Черноморие знаят, че 4-те километра от Кранево до Албена реално могат да се извървят по плажа – задължителна разходка в „програмата“ на летуващите от двете страни на „Балтата“.

6 км плаж и дебела сянка

Кранево обаче има силен „коз“ – минералните извори. Хипотермална, богата на хидрокарбонатни, хлорни, натриеви, калциеви и магнезиеви йони, водата е идеална както за питейно, така и за балнеолечение. В комбинация с чистото море, зеленината и 6-километровата ивица, доскоро скромният курорт се превръща в магнит за инвеститори, които искат да развиват качествен „уелнес на плажа“ – и успешно го правят.

Водата се пие при язва и камъни в жлъчката

Какви са лечебните свойства на минералната вода в Кранево? Питейното лечение (при температура 35-37 градуса по Целзий) действа благотворно при:

  • Стомашночревни заболявания - хронични гастрити, гастродуоденити, пептична язва, ентероколити и др.;
  • Заболявания на черния дроб и жлъчния мехур - холелитиаза, хроничен холецистит, холангит, холангитохепатит, хроничен хепатит, билиар на жлъчните пътища и др.
  • Бъбречни заболявания - хроничен пиелонефрит и хроничен цистит, бъбречни заболявания, камъни в бъбреците, състояние след литотрипсия и др.

Баните помагат при псориазис и артрит

Водата в Кранево е подходяща и за инхалационно лечение – при хронични неспецифични заболявания на горните дихателни пътища, трахеи и бронхи. А за балнеолечение (при температура от 33 до 35 градуса по Целзий) се препоръчва при:

  • Дегенеративни и възпалителни заболявания на ставите: артрозоартрит, спондилит, ревматичен артрит, ореохондроза, болест на Бехтерев и др.
  • Заболявания на периферната нервна система – ишиас, плексит, полирадикулоневрит и др.
  • Ортопедични заболявания: раздвижване след операция и посттравматична рехабилитация.
  • Метаболитни заболявания: захарен диабет, подагра и др.

Изследванията показват, че баните в Кранево повлияват отлично и заболявания на женската и мъжката полова система, както и кожни – като хронични дерматити или псориазис, при който таласотерапията е особено ефективна.

Извън „капана“ на бетона

Макар луксозните комплекси на първа линия да никнат един по един, курортът все още „диша“. В годините на безогледно строителство по Черноморието Кранево остава встрани от картата на инвеститорите, затова и днес не е пренаселено и бетонирано. Поне засега. Луксозните „ол инклузив“ комплекси с олимпийски басейни, игрища и СПА центрове очаквано са предпочитани от платежоспособните туристи с деца в разгара на лятото. Извън сезона пък предлагат изгодни „уелнес пакети“, които са „по джоба“ на по-широк кръг гости. Разбира се, остава алтернативата на бюджетните хотелчета и къщи за гости – за онези, които не държат на пищните блок-маси и разкрасителни СПА процедури и просто се радват на морето и слънцето.

Оцелелите съкровища на Севера

Хубавият плаж, лековитата вода, просторът и зеленината не са единствените достойнства на Кранево. Локацията му също е стратегическа. На юг са Златни пясъци, Аладжа манастир и Варна – с всичките ú изкушения. На север – Албена, Балчик – с Ботаническата си градина и романтичните ресторанти на кея, величествената Калиакра и сините води на „Болата“, съкровищата на Яйлата и хипарският чар на Камен бряг, спиращите дъха скали на Тюленово, безкраят на Шабла, Крапец и Дуранкулак… Благословена земя е Северното Черноморие.

cross