Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

училище за живота: КАК КОМПАНИЯ ЗА КИБЕРЗАЩИТА ПРОМЕНЯ СЪДБИ

BETTY - училище за живота
09.02.24
BETTY брой 117

„Ние вярваме, че единствено образованието може да променя животи и да осигури добро бъдеще.“ Гайдар Магдануров, президент маркетинг, Acronis.

„Училище за живота“ - така се нарича проектът от серия работилници за успешна професионална и лична реализация за младежи, лишени от родителска грижа и отглеждани в институции. Разработен е от българския екип на Acronis Cyber Foundation Program и целта му е да помогне на младежите в избора на професия, в създаването на умения за търсене и намиране на подходяща работа, изграждането на навици и работна дисциплина, мотивацията за завършване на висше образование и съчетаване на учене и работа, управление на личен бюджет, безопасност в интернет пространството и пр.

„Нямаме търпение да започнем работа с нашите приятели от КСУДС „Роман“. Ако успеем да помогнем и да променим живота дори на един младеж, всичко ще си е струвало“, споделя Десислава Лазарова, посланик в програмата Acronis Cyber Foundation Program и движеща сила зад много от проектите.

КСУДС в град Роман

Това е едно от добрите социални заведения в област Враца благодарение на професионализма, отдадеността и личните усилия на директорката му Ивет Симеонова и нейния екип. В социалните услуги за резидентна грижа се отглеждат 30 деца, лишени от родителска грижа на възраст от 7 до 18/20 години, а в дневния център за деца с увреждания всеки ден се полагат грижи чрез специализиран вид социални услуги за още 22 деца и техните семейства. „Представете си едно голямо семейство с 30 деца. Сега си представете едно домакинство за 30 деца. Държавата горе-долу ви осигурява финансиране за храна и битови нужди. Толкова“, казва директорката Ивет Симеонова.

Старият микробус, който привлече общественото внимание

Когато посред зима се поврежда безвъзвратно амортизираният микробус, дарен преди 15 години от нидерландска организация, с който децата посещават лекар и който се ползва три пъти дневно за транспорт на децата с увреждания от околните села до дома за провеждане на специализирани занимания, това привлече вниманието на медиите и потресе широката общественост. Работата в дневния център на дома с децата с увреждания беше преустановена, а децата - поставени в реална опасност при необходимост от медицински преглед.

Много бързо чрез лични контакти на екипа на Acronis и активно търсене на дарители кампанията за събиране на средства за закупуване на употребяван минибус се превърна в национална инициатива, с която беше запознат социалният министър и представена в национален телевизионен ефир неколкократно. В резултат компании и частни дарители се включиха и за много кратък период събраната сума не само надхвърли първоначалната цел, но ще позволи на ръководството на дома да закупи чисто ново превозно средство. Така не само дневният център ще заработи отново, но и сирачетата ще имат достъп до лекар, както и възможност за кратки екскурзии, които им помагат да опознават света извън дома.

Проектът „Училище за живота“

Проектът е повлиян от опита на Acronis по света. През 2018 г. компанията стартира своя програма, фокусирана върху образованието, като строи училища в труднодостъпни райони за общности в Африка, Южна Америка и т.нар. Глобален Юг, провежда обучения за компютърна грамотност сред различни социални групи – от деца и пенсионери до бивши затворници и имигранти, издава образователни книги. От 2022 г. екологичните инициативи също стават част от мисията на компанията.

През миналата година българският екип, събиращ хора от различни националности, организира акции за почистване на едни от най-обичаните райони на Витоша и парка Камбаните - 110 служители и техните семейства почистиха и събраха почти 600 кг боклук. За Деня на будителите екипът подари и монтира информационни табла в 34. ОУ „Стою Шишков“ в София, представящи българските научни и културни открития и постижения със световна значимост.

Проектът „Училище за живота“ цели да подкрепи младежите сираци в Роман, които системата ще изхвърли съвсем скоро. Това, с което наистина можем да помогнем ние, външните хора, е да осигурим безплатни курсове по английски език, шофьорски курс, курсове за професионална квалификация, да дадем шанс за първата работа на едно такова дете, финансова подкрепа, стипендии и пр.

Ако имате възможност да помогнете, свържете се с българския екип на програмата на Acronis Cyber Foundation Program на:

foundation@acronis.org или директно с

директора на дома г-жа Ивет Симеонова

на тел. 0888 783 451.

 

cross