Репрограмиране – отвикване в пет стъпки

Наташа Митровска, психолог

Новият революционен метод за отвикване от тютюнопушенето чрез ,,репрограмиране”,  основан на когнитивно-бихевиористични техники, е известен в психологията като един от най-успешните за премахване на нежелателните навици, поведение и зависимост от всеки вид.

Днес науката предлага решение. Просто, революционно. За да забогатеете, не трябва да работите много, а с ум.Това се отнася и за тютюнопушенето. За да се откажете окончателно от цигарите, не ви е необходима силна воля и силен характер, а да знаете най-добрия начин за постигане на това. И да го приложите. Този метод напълно противоречи на останалите, според които навикът за пушене се премахва със силата на волята. Тук става дума за един вид ,,репрограмиране” на ума – процес, които продължава около три седмици или 21 дни, след което отказването от цигарите се развива естествено и спонтанно, без по-големи усилия и без обичайните кризи, които имат абстинентите, когато престанат да пушат. Най-голямата полза за тези, които оставят цигарите, е, че за кратко време напълно губят желане да пушат и в по-големия брой от случаите никога не се завръщат към стария си навик. Пушачите се довеждат по лесен и прост начин в онова психологическо състояние, в което са били в началото на пушенето, т.е. преди да станат зависими от никотина. По този начин бившият пушач не само че окончателно се освобождава от ,,никотиновото робство”, но и драстично подобрява качеството си на живот, взема отново контрола над себе си и живота си.

Какво трябва да направите? Първото и основното е да се освободите от някои заблуди и илюзии, свързани с пушенето, които вероятно сте имали много години назад, а това са вярванията, че пушенето е наслада и удоволствие, че цигарата ни успокоява, когато сме нервни или сме под стрес, че пушенето ни помага да се съсредоточим или да се отпуснем; разпространено е и вярването, че ще напълнеем, ако престанем да пушим. Размисляли ли сте за тези предубеждения и страхове? Време е да ги преосмислите, защото ако сте ги имали в началото на ,, кариерата си на пушач”, това не означава, че са верни. Всъщност те само са ви помагали да свикнете с цигарите и да останете дълго време зависими от никотина. Те са вашето „оправдание”.

Следвашите пет стъпки ви делят от новия ви статут на непушач:

Вземете решение да престанете с пушенето
Имате още най-малко 21 дни да започнете процеса на отвикване. Докато все още пушите, ще се сблъсквате с всички възможни предизвикателства, страхове и съмнения. Тъкмо това прави този метод много по-лесен и ефикасен от останалите. Очаква ви промяна, но ще имате достатъчно време, за да се подготвите.

Сега е важно да направите първата стъпка, а тя е да решите да се откажете от пушенето! Да изразите намерението си, че искате да инсталирате нова,  по-добра програма в подсъзнанието си – програмата ,,Аз съм непушач”.

Открийте мотивите си
Направете списък на причините ,,ЗА” отвикване и ,,ПРОТИВ” отвикване от пушенето. Най-напред започнете с вашите причини ,,ЗА” . Защо искате да станете непушач? Как това ще подобри живота ви? Запишете всичко, което ви дойде на ум – от главните причини до най-баналните неща. Постарайте се да намерите лични причини да станете непушач, и то тези, които са най-важни за вас. След това вземете друг лист и на него напишете причините ,,ПРОТИВ” отказването си от цигарите. Напишете защо ще ви бъде трудно да го направите, от какво се страхувате, защо мислите, че ще ви липсват, ако не пушите. Тези причини са по-малко на брой от първите. Причините, заради които мислите, че не можете да направите нещо, е само вашата убеденост. Трябва да осъзнаете, че всички тези вярвания поддържате само по навик. А те са главният компонент на вашата ,,програма на пушене”, която трябва да промените. Затова си задайте въпроса: Ако всички тези доводи  са главната пречка на пътя ми да стана непушач, кои са тогава аргументите, че мога да стигна до целта си?

Седнете и ги открийте! Естествено те ще бъдат противоположни на тези, които ви ограничават. Открехнете ума си и ги създайте!

Изберете деня, в който ще престанете с пушенето
Тази крачка показва решителността ви да станете непушач. Датата на отказването трябва да бъде поне 21 ден от този момент, тоест около 21 ден от деня, когато ще започнете да се самонаблюдавате (това е следващата крачка). На подсъзнанието ви ще са необходими поне три седмици (21 дни), за да абсорбира и да инсталира ,,новата програма”, която му предлагате. Значи определяте датата, когато ще престанете да пушите, а дотогава можете свободно да го правите. Само следете всички необходими стъпки.

Започнете да се самонаблюдавате
Това означава, че започвате да се вглеждате в своя вътрешен екран, т.е. да си представяте това, което искате да постигнете, а в случая – да видите себе си като непушач; да гледате себе си как водите живот на непушач. С това вие ,,всаждате” в подсъзнанието си новите мисловни образци и чувствата на непушача. Целият номер е в това да го направите с огромно желание и вяра в крайния изход. Бъдете сигурни, че отвикването от пушене ще подобри много живота ви! Внесете в себе си оптимизъм и ентусиазъм, радвайки се предварително на резултата, който ще постигнете след 21 дни!  Проверете как ще изглеждате, как ще се чувствате и как ще се държите, когато се осъществи целта ви да станете непушач.

Очакваните успехи
Посочете писмено 5-6 бъдещи успеха, свързани с целта ви да бъдете непушач. Пишете за тях винаги в сегашно време. Подберете тези, които имат лично значение за вас. Нека това да не бъдат само общи, банални фрази, които да повтаряте автоматично. Употребете такива думи, които имат емоционално значение за вас. Повтаряйте си ги наум или на глас и то възможно най-енергично и с вярата, че това, което казвате, е истина. Дръжте се така, сякаш това е истина – като артист, играещ някаква роля на сцената. Вживявайте се в новата си роля! Дръжте се като човек, вече станал непушач, пред когото са три седмици, за да свикне с новите обстоятелства.

След само три дни без пушене ще бъдете щастливи, че сте взели ново и може би най-важното решение в живота си. Знаете ли коя е най-съществената разлика между пушача и непушача? Непушачите не чувстват необходимост от пушене и не трябва да се сдържат да не пушат. Тъкмо това правите сега. Станете непушач. Знаете ли колко е хубаво, когато вече не трябва да пушите, а да се наслаждавате на живота?