Цистит се получава при възпаление на мембраната на пикочния мехур, в резултат на бактериална инфекция, дразнение или нараняване. Макар че цистит може да се развие при всеки, жените се сблъскват по-често с този проблем. На практика 50% от жените се сблъскват с проблема цистит поне веднъж в живота си

Жените се разболяват от цистит по-често от мъжете, защото имат по-къса уретра, позволяваща протока на урината, поради което има по-големи шансове бактериите да проникнат в пикочния мехур и да предизвикат инфекция. Достъпът на бактериите до пикочния мехур се улеснява и от това, че при жените разстоянието между уретрата и ануса е по-малко. Цистит възниква по-често при сексуално активните жени и след менопаузата.

Симптомите се забелязват много лесно. Обикновено се появява остра болка или усещане за парене при уриниране. Може да възникне и честа и спешна нужда от уриниране, но се отделя малко количество течност. Урината може да бъде тъмна, мътна, със силна миризма или да съдържа следи от кръв. Други известни симптоми са болка в областта над пубиса или в долния дял на гърба, както и неразположение.

Лечение

Умереният цистит най-често преминава от само себе си в срок от два до четири дена, като процесът може да се ускори чрез увеличен прием на течности, сок от червени боровинки и ечемична вода.

Ако симптомите не отшумяват или се сблъсквате с тях за първи път, трябва да се консултирате с вашия лекар или фармацевт, защото в редки случаи циститът може да предизвика бъбречна инфекция.

В някои случаи се препоръчва краткосрочно лечение с антибиотици, след консултация с лекар, като симптомите би трябвало да започнат да отшумяват още след първия ден на прилагане.

Превенция

  • Приемайте достатъчно течности
  • Пийте ежедневно чаша сок от боровинки
  • Правилното избърсване става отпред назад
  • Носете удобно облекло и памучно бельо
  • Избягвайте потенциалните дразнители като парфюмирани вани и вагинални дезодоранти
  • Не си правете клизми
  • Преди и след полов акт задължително измивайте зоната и се опитвайте да уринирате веднага след акта

За допълнителни съвети се обърнете към лекар или към вашия BETTY фармацевт.