Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ЦИСТИТ

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Профилактика и лечение[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Превантивни мерки

Циститът заема второ място по честота от всички инфекциозни заболявания след инфекциите на дихателните пътища. Според световните здравни статистики около 20% от жените са страдали от него поне веднъж в живота си, но практиката показва, че цистит са имали около 80%. Това налага всяка жена да предприема превантивни мерки. Те включват: обилен прием на течности, избягване на употреба на антибиотици без лекарско предписание, поддържане на добра интимна хигиена (равновесие между прекаления и липсващ интимен тоалет, редовна смяна на тампони и дамски превръзки по време на цикъл), избягване на стягащо бельо (прашки) и тесни панталони, уриниране след секс (елиминира механично бактериите, попаднали по време на акта в пикочния мехур), избягване на травмиращи и анални сексуални контакти, използване на презерватив.

Видове цистит
Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Обичайните причинители на инфекциозния цистит са бактериите Ешерихия коли (в 90% от случаите), стафилококи и др. Може да бъде причинен и от вируси
– аденовирус, грипен вирус тип А, човешки папиломен вирус. Гъбичните инфекции (Кандида албиканс) най-често причиняват цистит вторично – след продължително антибиотично лечение или срив в имунната система. Циститът може да бъде и неинфекциозен – вследствие на лъчетерапия на тумори на тазовите органи или след химиотерапия.

Специфика
Циститът засяга много по-често жените, отколкото мъжете, поради анатомията на женския организъм – уретрата (пикочния канал) при жените е много къса, права и се отваря в близост до влагалището, богатото на бактерии и микроорганизми. Така те могат лесно да проникнат по хода на уретрата до пикочния мехур и да предизвикат инфекция. При мъжа уретрата е много по-дълга, тънка и извита. Затова при мъжете до 50-годишна възраст почти винаги става въпрос за вторично заболяване вследствие на друг здравен проблем, а след това е във връзка с увеличението на простата. При жените в климакса изчезват бактериите, които нормално присъстват във влагалището, а в напреднала възраст често се среща спадане на матката и влагалището, урината се задържа дълго време в пикочния мехур. Тези обстоятелства създават благоприятна среда за развитието на патогенни микроорганизми. Най често от цистит страдат жените в активна репродуктивна възраст, но се наблюдава и при деца.

Симптоми
Циститът е свързан с изключителен дискомфорт – усещане за пълнота и чести позиви за уриниране (но се отделят само по няколко капки урина), болка ниско долу в корема. Болезненост и парене по време на уриниране. Урината става мътна и се появява специфична миризма на химикал. В 10% от случаите е кърваво оцветена (хеморагичен цистит), рядко има неразположение и леко повишена температура.

ЦИСТИТЪТ НЕ Е ОБИКНОВЕНА НАСТИНКА, С КОЯТО МОЖЕТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ САМИ. САМОЛЕЧЕНИЕТО С БИЛКИ, ХОМЕОПАТИЯ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И ДРУГИ МОЖЕ ДА ИМА ВРЕМЕНЕН ЕФЕКТ, НО В ПОСЛЕДСТВИЕ ДА ДОВЕДЕ ДО РЕЦИДИВИРАЩ ЦИСТИТ, ХРОНИЧЕН ПИЕЛОНЕФРИТ ИЛИ ХРОНИЧЕН ПРОСТАТИТ.

Диагностициране
Симптомите на цистита са много типични и често са достатъчни за поставяне на диагноза. Препоръчва се изследване на урината за наличие на бактерии, левкоцити, нитрити и кръв. Може да се направи и микробиологично изследване на стерилна урина (особено при рецидивиращ цистит), което позволява да се идентифицира конкретния причинител и да се назначи подходящ антибиотик. При липса на ефект от лечението трябва да се изследват кръвни показатели и да се направи ехография на коремните органи. При липса на патогенни микроорганизми в стерилната урина са наложителни и изследвания за хламидии, микоплазми, гонорея, трихомоназа и туберкулоза.

Предразполагащи фактори
Някои фактори, които предразполагат появата на цистит, са: простуда, понижен имунитет, темпераментен секс, прекалена или не добра интимна хигиена, недостатъчен прием на течности, захарен диабет (захарта в урината е идеална хранителна среда за бактериите), проблеми с гастроинтестиналния тракт (запек, разстройство), бременност, климакс, дълготрайно присъствие на уретрален катетър.

В АПТЕКИ BETTY МОЖЕМ ДА ВИ КОНСУЛТИРАМЕ ЗА ПРОДУКТИТЕ НА БИЛКОВА ОСНОВА (ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, КОПРИВА И ДР.), КОИТО СА ПОДХОДЯЩИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЦИСТИТА.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Доказан ефект за профилактика на цистита, за предпазване от повторната му поява и превръщането му в хроничен има червената боровинка – както самият плод, пресен изсушен или на сок, така и хранителните добавки с него. Червената боровинка съдържа мощни антиоксиданти, които освен, че предотвратяват възпаленията на отделителната система, имат благотворно въздействие и върху сърдечно-
съдовата и имунната система.

Лечение на цистита
Лечението на цистита е антибиотично, като вида на антибиотика се определя от находката в стерилната урина. Лекуващият лекар преценява и времетраенето на лечението – 3, 7 или 10 дни. Антибиотичният прием не трябва да се прекратява преждевременно, тъй като след овладяването на симптомите в пикочния мехур все още има останали микроби, които могат да предизвикат нова инфекция. За облекчаване на симптомите през първите дни могат да се приемат болкоуспокояващи средства. Когато епизодите на цистит са свързани с полов акт, се препоръчва профилактичен прием на антибактериален медикамент. Лечението на хроничния цистит е трудно и с променлив ефект.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Тъй като лечението при цистит е антибиотично, а при бременност повечето антибиотици са противопоказани, ако имате дори най-малко съмнение, че сте бременна, задължително го споделете с лекуващия лекар.

Кой е специалистът, към когото да се обърнем при цистит?
За консултация и лечение на цистита можете да се обърнете към личния си лекар, но най-добре е да потърсите уролог, особено ако епизодите с цистит рецидивират.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross