минерал за живота

Ана Николич

От 2002 г. Световната здравна организация (СЗО) осъществява в развиващите се страни програма за суплементация с цинк, тъй като дефицитът на този минерал е на пето място сред причините за появата на различни заболявания. В развитите страни, където той се внася повече в организма, дефицитът на цинк като причинител на болести заема едва 11-то място. Децата, бременните и кърмачките имат повишена нужда от цинк.

ВАЖНОСТТА НА ЦИНКА: Цинкът е важен, защото участва във всички биологични процеси, съдържа се в повече от 300 ензима и играе значима роля в химичните реакции, чрез които храната се превръща в енергия. Без цинк организмът не може да се защитава, той участва в синтеза на ДНК, в производството на сперматозоиди, в антиоксидантното действие, тъй като предпазва организма от свободните радикали, намалява предменструалните симптоми, укрепва здравето на костите и зъбите и понижава риска от различни дегенеративни промени. Цинкът влияе върху естетичния вид и здравето на кожата, ноктите и косата и подобрява интелектуалните способности, като памет, способност за преценка и мислене. Той помага на организма да се справя със стреса, намалява честите инфекции и действа ефикасно като средство против диария, поради което се добавя в пробиотиците. Цинкът играе важна роля и в превенцията на карцинома на простатата, затова на мъжете след 50-годишна възраст се препоръчва ежедневен прием на хранителни добавки с цинк. Той играе голяма роля и в напреднала възраст, тъй като подобрява имунитета, влияе при регулирането на кръвната захар и по този начин оказва влияние върху здравето, качеството и продължителността на живота.

ДЕФИЦИТЪТ НА ЦИНК: Пърхотът, косопадът, белите петна и линии по ноктите са индикация за дефицит на цинк, а има и прост тест, чрез който се установява, дали наличието му в организма е достатъчно, или не. Ако след приема на препарат с цинк, който трябва да се държи в устата 15 секунди, се усети сладък вкус, това е достоверен признак за дефицит на този минерал, но ако имате метален вкус в устата, това е признак за достатъчното му наличие в организма.

Цинкът в храните
Консумацията на богати на цинк храни е важен елемент от здравословното хранене, защото така организмът се предпазва от болести. Цинк се съдържа в говеждото, конското и пуешкото месо, свинския и телешкия черен дроб, жълтъците, рибата и стридите, боба, граха, джинджифила, лененото, сусаменото и слънчогледовото семе, бадемите и ядките, триците и пълнозърнестите храни.
Хората, които спазват вегетарианска диета, и особено веганите, които не консумират храни с животински произход, като яйца, млечни продукти или риба, са изложени на риск от дефицит на цинк в организма. Решението е в хранителните добавки с цинк или достатъчната консумация на ядки и семки.

Най-добрите източници на цинк на 100 грама продукт

Стриди – 90,8 мг (605% от дневната стойност)
Телешки черен дроб – 11,2 мг (75%)
Тиквени семки – 10,3 мг (69%)
Сусамови семена – 7,2 мг (48%)
Говеждо месо – 4,9 мг (33%)
Пилешки дробчета – 4,0 мг (27%)
Бадеми – 3,5 мг (24%)
Фъстъци – 3,3 мг (22%)
Свинско месо – 2,4 мг (16%)
Шоколад – 2,3 мг (15%)
Пилешко бутче – 1,8 мг (12%)
Грах – 1,2 мг (8%)