Текст: Христо Донев

Едва ли има човек, който като дете да не е тичал след топката и да не е мечтал един ден да стане футболист в любимия отбор. Магията на футбола е необятна и няма граници. Тази игра датира от хиляди години, а подобни игри е имало в далечен Китай и древен Рим. Все пак за родина на футбола се смята Англия, където се налагат и първите правила. През 1846 г. в университета КеЙмбридж са измислени общите закони на зеления терен. Близо 40 години по-късно – 1888 г. идва идеята за създаване на първенство и задължаването на отборите да играят редовно по предварително изготвена програма. И така топката се завърта и до ден днешен може да разтупти милиони сърца по света. Международната футболна федерация, известна още като ФИФА, е основана през 1904 г. и управлява футбола в световен мащаб. Клубовете в държавите са под шапката на местни организации, а най-добрите футболисти играят за националните отбори.

ПРАВИЛА
Футболът е игра с топка, която се играе от два отбора, всеки от които се състои от 11 играчи. Целта на футболистите е да вкарат колкото се може повече голове в противниковата врата. С понятието гол се обозначава положението, при което топката преминава с целия си обем т. нар. гол линия и влиза във вратата. Има четири основни поста – вратар, защитник, халф и нападател. Всеки един от тях има различна роля на терена. Тук идва моментът да се каже и повече за игралното поле. То е с правоъгълна форма. Дължината на игрището за международни мачове е от порядъка на 100–110 м, а ширината – 64–75 м. Очертанията по дължината на полето се наричат странични линии, докато тези по неговата ширина – линии на вратата. Гредата е елемент от вратата и не трябва да е по-дебела от 12 cм. Вратата е ограничена с два вертикални стълба и една напречна греда пространство, в което при попадане на топката се отбелязва гол. Тя има ширина 7,32 м и височина
2,44 м. Наказателно поле е територията пред вратата, представляваща четириъгълник със странични линии, дълги по 16,5 м, всяка отстояща на 16,5 м от съответната странична греда на вратата, съединени с линия, успоредна на линията на вратата. Нарушенията в тази част на игрището се наказват най-често с изпълнение на дузпа. За спазване на правилата по време на мач има трима съдии – главен и двама помощници. Нарушенията по време на игра може да доведат до наказания на футболистите, като жълтият картон е предупреждение, а този с червен цвят води до изгонване на провинилия се.

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА
В България футболната вълна не закъснява много. Цар Футбол започва да властва у нас в началото на миналия век, когато започва и създаването на отбори, които се борят за първото място в шампионата. „Левски“ е отборът с най-много привърженици, а този на „ЦСКА“ е с най-много шампионски титли. Съперничеството между двата отбора е пословично и заслужено се наричат грандове. Националният ни отбор не може да се похвали с кой знае какви успехи и определено отстъпва на големите футболни сили, а в последно време достигна други измерения в негативна посока и „лъвовете“ трудно побеждават дори и т.нар. джуджета. Националите са играли седем пъти на световни първенства, а на европейски финали сме играли два пъти. Най-големият успех на нашите национали безспорно е през 1994 година. Тогава „лъвовете“ избухват на Мондиала в САЩ и достигат до бронзовите медали. Незабравимото американско лято не започва по най-добрия начин за Пеневата чета. В първия мач падаме катастрофално с 0:3 от Нигерия. Още в следващия мач от групата ни си го връщаме на Гърция с 4:0 и идва сблъсъкът с колоса Аржентина. Треньорът Димитър Пенев съумява да мобилизира своите възпитаници и успяваме да победим с 2:0. Така Христо Стоичков и компания отиват на 1/8-финал срещу коравия отбор на Мексико. „Трикольорите“ успяват да преодолеят този съперник след изпълнение на дузпи, като в герой се превръща капитанът Борислав Михайлов, който хваща няколко удара от бялата точка. Идва сблъсъкът за място в топ 4 с действащия световен шампион Германия. Бундестимът открива резултата със спорна дузпа и по всичко личи, че ще вземе своето. Не така мислят Камата и Йордан Лечков. Първо Стоичков изравнява с перфектен пряк свободен удар, а малко по-късно летящият Лече препарира Бодо Илгнер и потапя германците в скръб.

На ред е Италия, а ние сме на прага на световен финал. Тук обаче реферът ни оряза мераците и със скандални отсъждания добутва „Скуадра адзура“ до 2:1. Така нашите излизат в мача за третото място без голямо желание и логично губим от Швеция с 0:4. Като малка утеха е, че Стоичков става голмайстор на първенството с шест попадения. Логично същата година Христо е избран за най-добър футболист в света и получава „Златната топка“. Олимпийският футболен отбор на България участва в пет издания на летните олимпийски игри. Най-големите си успехи постига на Олимпиадата през 1956 г. в Мелбърн, където печели бронзов медал, и на тази в Мексико през 1968 г., където взима сребро.

ЕКИПИРОВКАТА
Футболът е много лесен да се практикува било то любителски или да се тренира професионално. Може да играем пред блока, на поляната или на истински терен, който да се наеме. Такива има почти във всеки град и трябва само да се събере нужният брой играчи и мачът да започне.  Футболните обувки не са непосилни, като цената им варира от 30 до 100 лева. Шортите и фланелките също не са скъпи. Наемът на футболно игрище е за час, а цената му се определя в зависимост от деня и часовия диапазон (30-80 лева). Така че остава само да стегнем връзките и да се впуснем след топката с мисъл за магичните изпълнения на Пеле, Зидан, Меси или Роналдо.