възстановено късче история

Олга Георгиева

Когато от руините се издигне нова крепост, каквато е била преди, когато се „съживи“ атмосферата на отминали хилядолетия, когато се разкаже истинска история, тогава се отваря „прозорец“, в който всеки иска да надникне… Цари Мали град е един от добрите примери за превръщане на средновековна старина в истинска туристическа атракция.

Винаги ми е било мъчно, че при толкова стара история по българските земи имаме толкова малко запазени старини. Тук е било това, там е имало онова… Съвременните опити да бъдат възстановени някои руини често са бутафорни и гротескни. За щастие, проектът „Цари Мали град“ е успешен опит. Работата по него започва преди 7 години, след като община Самоков печели проект по Оперативна програма „Регионално развитие“. В обекта са вложени около 6 млн. лв., главен изпълнител е „Главболгарстрой“, чийто президент по-късно признава, че това е проектът на живота му.

Този проект за консервация и реставрация на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброк на хълма Свети Спас до с. Белчин се явява естествено продължение на добилите популярност средновековна църква „Света Петка“, реставрираната през 2007 г. и изградения наблизо етнографски комплекс. Само че сега вече се създава и туристическа инфраструктура: пътека на здравето от с. Белчин до крепостта „Цари Мали град“, обходна пътека и места за пикник, атракционен парк. И релсово пасажерско транспортно съоръжение с въжено задвижване – който обаче се оказва крайно недостатъчен за посетителите, чийто интерес предизвиква Цари Мали град. На 18 юли 2015 г. комплексът отпразнува 2 години от своята реставрация – с възстановки на античен бит и военни стълкновения, с вечерен концерт с италианска музика и с… опиваща славянска медовина.

На картата
Когато наближавате с. Белчин, от пътя се разкрива чудна гледка към крепостта на хълма Св. Спас. Хълмът и връх Св.Иван са разположени по билото на Верила планина. До тях се достига от изходните пунктове при с. Белчин (на 52 км от София, на 15 км от Самоков) и хижа „Белчин“ по няколко изградени екопътеки в района. В близост преминава и трасето на големия трансевропейски туристически маршрут Е4, който започва от Пиренеите в Испания, следва Алпите и Карпатите в средна Европа и завършва на полуостров Пелопонес в Гърция. На българска територия маршрутът преминава по билата на планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка.

История
С хълма Св. Спас са свързани легендите за голямо старинно селище, наречено Цари Mали град (което вероятно означавало „Малък Цариград“). Там до ХІХ век били все още частично запазени бели каменни стени и кули на крепост. Разказите на белчинци стават повод през 2007 г. да стартират археологически проучвания на хълма. Още в началото им се оказва, че под върха му се намират останките на римска крепост. Тя имала военно-охранителни функции, а по-късно се превърнала в укрепено селище. Изграждането на крепостта започнало по време на управлението на император Валент (364-378 г.). Мястото било избрано, защото било подходящо за наблюдение на цялата котловина. А селището възникнало поради наличието на минерални извори в подножието и рудни залежи с магнетитов пясък в целия район. Освен това тук се кръстосвали два стратегически антични пътя: древният военен, търговски и съобщителен път от Рим през Аквилея, Рагуза, Скупи, Пауталия, Германея, Филипопол, Константинопол и трудно достъпния, но най-пряк път към Македония. Установени са 5 фази на обитаване на хълма. Животът в крепостта спрял след 578 г., но местното население останало да живее в подножието на хълма.

Култово място през вековете
На хълма Св.Спас, на 990 м. надморска височина, е имало езическо светилище на траките, раннохристиянска църква от ІV век, раннохристиянска базилика от VІ век, средновековна църква от втората половина на ХV век и в наши дни – оброк сред дъбовата кория. В „Рилската повест” на Владислав Граматик, в разказа за пренасяне мощите на Св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир се споменава името на презвитер Йоан от с. Белчин. Това е единственото духовно лице, записано с мястото от където идва – вероятно защото е построил храм, който да посрещне мощите на светеца по пътя му към Рилската Света обител.

Експозиции
Непременно вижте каменните балвани (мегалитни измервателни уреди), по които древните са проследявани календарните цикли и съзвездията. Също и животновъдния инвентар, накитите, керамиката, монетите (eдин от изключителните експонати в тази сбирка е бронзовата монета-минима на императрица Гала Плацидия.) Интересни са реконструкциите на ежедневното облекло на местното население, обемната реконструкция на вертикален тъкачен стан, богатата колекция от върхове на стрели, ножове, бойни топки, възстановката на пълно бойно снаряжение, действащите възстановки на обсадна техника.

Възстановки
Друга особено сполучлива стратегия за възстановяване на средновековната атмосфера са т.нар. възстановки. В България те се правят вече от 20 години, като може да се пресъздава определено
историческо събитие, сражение или просто битът и ежедневието на хората от далечното минало. На такава възстановка можете да присъствате и в Цари Мали град, стига да се информирате за кога се предвижда. Самото място предразполага много, но когато около теб се движат хора в средновековно облекло, възрастен човек с конопена риза вари рибена чорба в казан и черпи минувачите, на сергията с дървени сувенири продава девойка в средновековна туника, в тревата са се излегнали средновековни воини и са разхвърляли шлемовете, щитовете и мечовете си по земята, атмосферата наистина става като в приказка! Стига да не видиш някой воин в пълно снаряжение да говори по своя айфон…Сега се замислям, че организирането на събития и възстановки и работилниците за автентично средновековно
облекло са един оригинален бизнес, в същото време ценен като културен и исторически принос.

Белчин и Белчински бани
Колко много щъркелови гнезда! Те са първото нещо, което ще ви направи впечатление в с. Белчин. Те са общо 22 и всяка година през пролетта и лятото в тях гнездят 80 – 90 бели щъркела. Белчин е разположен в долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана. А на 2 км от него, в самото му землище, се намира с. Белчински бани, или както го наричат още – Белчин баня. То пък е известно със своите термални води (41 градуса) с доказано лечебно и профилактично действие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на нервната система, на женските полови органи, на кожата, тромбофлебити, простатити и др. Комплексите с минерални басейни в Белчин баня са 3: „Минерален плаж Белчин Бани“ (най-старият), „Минерален плаж Белчин Парк“ (с 4 басейна) и хотел „Белчин Гарден“ (единственият целогодишен, с външни и вътрешни басейни и стара баня). А пък от намиращото се в съседство летище „Белчин“ излитат малки самолети за панорамни обиколки до близките забележителности – вр. Мусала, вр. Мальовица, Седемте рилски езера, вр. Черни Връх, яз. Искър.

И за финал, един любопитен факт: в чест на село Белчин е наименувана скала Белчин на остров Ливингстън, Южни Шотландски острови. Ще отидем някой път и там!