Текст: Христо Донев

По света има много игри, които попадат едновременно в графите „спорт“ и „хоби“. Може би най-популярната и любима на хората е боулингът. Икономична откъм изисквания за кой знае какви умения и способности, мятането на топка по наредените в края на пистата кегли е забавление за милиони хора по света.

ИСТОРИЯТА

Подобни игри, при които топките се търкалят или хвърлят към някаква мишена, са познати от дълбока древност. Най-старият вариант на боулинга датира от времето на Древен Египет. В наши дни най-масовият и популярен вариант на играта е американският, който се играе по цял свят на професионално и аматьорско ниво. Съвременният боулинг с десет кегли е създаден, след като през 1845 г. е забранена играта с девет кегли, наредени във формата на ромб. За да избегнат забраната, любителите на този спорт просто добавят една допълнителна кегла, а обичайната дотогава подредба се замества от триъгълната.

ПРАВИЛАТА

Целта на играта е да се съборят всички кегли с помощта на специалната топка за боулинг, направена от твърд каучук или пластмаса. Топките имат три отвора, където се поставят съответно палецът, средният и безименният пръст. Те са с различна тежест и големина на отворите за пръстите на играча. Пистата е с дължина 18 метра и с широчина 105 сантиметра. От двете й страни има по канал (наричан „улей“), който има за задача да „прибира“ сгрешените топки. При хвърляне на топката фронтално срещу челната кегла е почти невъзможно да се свалят всички останали кегли. Затова по-добър вариант е да се застава леко по диагонал на пистата, а най-добрите играчи пускат топката със завъртане, при което тя прави парабола и удря кеглите странично, което увеличава шансовете да се свалят с един удар. Ако играчът не свали кеглите от първия опит, има право на още едно хвърляне, с което трябва да довърши задачата. Преди улея има зона от пет метра, в която играчът може да се засили, преди да хвърли топката. На всеки играч се позволява да изиграе по 10 фрейма, в които неговата цел е да събори колкото се може повече кегли. В десетия фрейм може да се спечелят още до 3 бонус хвърляния, като условието за това е в него да се направи страйк (събаряне на кеглите с първото хвърляне) или спеър.

ТОПКАТА

Диаметърът ú е 21,59 сантиметра, а обиколката ú не трябва да бъде по-голяма от 0,69 метра. Масата не трябва да бъде над 7,26 килограма, като има различни по тежест топки, като най-леката е 2,72 килограма. Топката е изработена от пластмаса или твърд каучук, като повърхността ú трябва да бъде много гладка, без неравности. Топките имат номера, които показват тяхната маса.

КЕГЛИТЕ

Те трябва да са високи 38 сантиметра и широки 12 сантиметра в най-дебелата си част. Минималната им маса е 1,53 килограма, а максималната може да бъде до 1,64 кг. В рамките на комплекта от 10 кегли всяка една може да се различава от останалите с не повече от 113 грама, ако са направени от дърво или пластмаса, или до 56,7 грама, когато са от синтетичен материал. В долната част на кеглите има кухина, която е задължителна, тъй като в противен случай се получава нисък център на тежестта и е много трудно кеглите да бъдат съборени.

ЕКИПИРОВКАТА

Всеки уважаващ себе си майстор на боулинга си има своя топка. Пример за това може да се види в редица американски телевизионни комедии като „Семейство Флинстуон“ и „Женени с деца“, където за съответно Фред Флинстоун и Ал Бънди боулингът е религия. В зависимост от размера и изработката цените на топките варират от 50-60 до над 200 лева. В залите за боулинг е разрешено да се влиза само със специални обувки. Те са тип кецове, но с по-мека подметка без грайфери. Идеята е да има по-добър баланс върху настилката и да се избегне подхлъзване. В залите има служебни обувки, като наемането им влиза в цената за играта. Иначе може да се купят такива за 60-90 лева.

У НАС

С навлизането на големите търговски центрове в България любителите на боулинга започнаха да имат повече варианти за практикуване на спорта. Повечето молове у нас разполагат с боулинг зали, като отделно такива има в повечето големи градове. Цената на игра варира от 5 до 35 лева в зависимост къде се намира обектът и за кой ден от седмицата става въпрос. В една игра участие могат да вземат до 8 души. Повечето зали са оборудвани с барове и приятни маси и сепарета, което превръща боулинга не само в спорт, а и в място за излизане и срещи.