Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Тромбоемболия - профилактика и превенция

06.01.23

Сърдечносъдовите заболявания, причиняващи тромбоемболия, са най-честата причина за смъртност в световен мащаб. Такива са инсултът (мозъчен удар), инфарктът на миокарда (сърдечен удар), дълбоката венозна тромбоза, белодробната емболия и др.

Общото при всички тях е въздействието им върху кръвоносните съдове, които се запушват в резултат на образуване на тромби. Образувалите се тромби водят до намаляване или спиране на кръвоснабдяването на органите и тъканите в човешкото тяло, което от своя страна нарушава функцията и структурата им.

Основни фактори, влияещи за появата и развитието на такива заболявания, са: тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, заседнал начин на живот, нередовно хранене и стрес. Може да се каже, че нездравословният начин на живот все повече пуска корени в модерното общество и почти всеки от нас разпознава рисковите фактори в обкръжението си.

Съвременната медицина предлага ефикасна профилактика. През последното десетилетие на пациентите от всички рискови групи се препоръчва приемът на ацетилсалицилова киселина в ниски дози веднъж дневно, като превантивно средство срещу различните тромбоемболични заболявания.

Консултацията с лекар преди началото на терапията е задължителна.

Кардиопирин е лекарство, предназначено специално за профилактика на сърдечносъдови заболявания. Продуктът намалява възможността за запушване на кръвоносните съдове - основната причина за инфаркт и инсулт. Всяка таблтка има специална обвивка с цел да не дразни стомашната лигавица и е удобно дозирана: една таблетка 100 mg ацетилсалицилова киселина за еднократен дневен прием.

cross