Текст: д-р Стоян Марков, клиника по УНГ болести на УМБАЛ „Свети Георги“

Уголемената трета сливица (аденоидит) е причина за чести инфекции на дихателните пътища и отслабване на имунната система при децата. При някои малчугани това образувание в назофаринкса не създава проблеми, но при други е основният виновник за проблеми с дишането. Децата с увеличена трета сливица хъркат, спят постоянно с отворена уста, имат проблеми със слуха, боледуват често от отити.

Защо отстраняването на сливицата навреме е много важно, попитахме д-р Стоян Марков от Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Свети Георги“ и МЦ „Св. св. Козма и Дамян“ в Пловдив.

Какво представлява третата сливица?
Третата сливица (аденоидната вегетация) представлява струпване на лимфна тъкан в областта на епифаринкса, състояща се обикновено от 8–12 лимфни отрова. Тя е част от лимфния пръстен на Пирогов–Валдаер.

Кои са причините за уголемяването на третата сливица при децата?
Основните причини са честите, протрахираните и хроничните инфекции на носа – ринити и риносинуити, вазомоторните ринити както и алергиите.

Опишете най-често срещаните симптоми при уголемена трета сливица?
Симптомите са общоизвестни – затруднено носно дишане, носов говор, стоене с отворена уста, хъркане по време на сън, стичане на секрет по задната стена на фаринкса, кашлица след ставане от сън и при физически усилия, намален слух поради запушване на евстахиевата тръба. В по-напредналите случаи се наблюдава аденоиден фациес (характерна промяна на лицето) и дори нощно напикаване и анемия.

Как се поставя диагноза?
Основен диагностичен метод е задната риноскопия. Разбира се, за поставянето на още по-прецизна диагноза могат да помогнат профилната рентгенография, както и по-детайлното копютърно-томографско изследване. Съвременен диагностичен метод е ендоскопският оглед – чрез използване на флескибилна или ригидна оптика се оглежда състоянието на епифаринкса, преценява се големината на аденоидната вегетация и до каква степен тя пречи на носното дишане и вентилацията на средното ухо.

Какви усложнения може да се получат, ако инфекцията проникне до ушите?
Запушването на евстахиевата тръба води до нарушена вентилация на средното ухо, вследствие на което се развива серозен отит с намаление на слуха. Ако инфекцията достигне до ухото, се развива остро гнойно възпаление на средното ухо – отит.

Колко вида лечение има?
Основните видове лечение са два: Консервативно – лечение на причината, довела до увеличаване на аденоидната вегетация. При него основно се използват назални деконгестанти, общоукрепващи средства. При възпаление се предписват антибиотични капки за нос и антихистамини с цел противооточна терапия.
Хирургично – при което се отстранява уголемената трета сливица.

В кои случаи се налага премахване на сливицата?
При неуспех на консервативното лечение – съответно запазване или влошаване на симптомите. Основната роля на лекаря е да прецени кога вегетацията причинява тежка обструкция на носното дишане и се е превърнала от филтър във фокус на инфекция. Много родители се притесняват от интервенцията и искат да опитат с други видове лечение.

Колко време може да се отлага премахването на третата сливица?
Изключително труден въпрос, отговорът на който е индивидуален във всеки един случай. Зависи от тежестта на симптомите, с които детето се явява на преглед, общото му здравословно състояние, проведено ли е или не консервативно лечение, каква е причината за аденоидната хиперплазия и др. Основно правило е недопускане на трайните усложнения – лицеви промени, сводесто меко небце, създаване на навик за дишане през устата, нощно напикаване.

Проблемът изчезва ли с отстраняването?
Да, ако третата сливица бъде отстранена навреме.

Как родителите да предпазят децата си от аденоидит?
Няма строго специфична профилактика. Обикновено се прилагат общоукрепващи средства, препоръчва се закаляване на детето и прием на достатъчно витамини. Основното е недопускане на продължително възпаление в носа и гърлото, както и добър контрол на алергията, ако има такава.

Препоръчвате ли използването на имуностимулатори през зимата за децата с трета сливица?
При чести възпалителни процеси от вирусен или бактериален произход – да. Ако детето боледува рядко или проблемът е аденоидна хиперплазия с алергична генеза – не.

Третата сливица може да причини проблеми и при възрастните. Най-честите сред тях са затруднено дишане, хъркане, сънна апнея. Тя увеличава риска от развитие на хипертония и заболявания на сърдечносъдовата система, затова е по-добре да се лекува с консервативни метод и или да се премахне оперативно.