Игор Тица

Упражненията в седнало положение през работно време или през почивката пред телевизора сами по себе си са недостатъчни, но със сигурност помагат за отпускане на напрежението в тялото, подобряват кръвообращението и поддържат кондицията

Факт е, че много хора прекарват часове наред през деня в седнало положение както на работа, така и в транспорта или вкъщи, пред телевизора или компютъра. Седенето по цял ден не е здравословно за тялото, но съвременният ритъм и начин на живот ни го налагат. Затова нека видим какво можем да направим за тялото си в това положение.

Като начало, трябва да се седи правилно, с изправен гръб и изпънати назад рамене. На всеки половин час задължително откъсвайте поглед от екрана. Не забравяйте от време на време да ставате и да се разхождате из стаята, това е важно за кръвообращението. Освен това, винаги дръжте под ръка бутилка с вода и периодично отпивайте от нея – ще бъдете много по-свежи и бодри.

Упражнения за шията: Раздвижвайте на всеки час леко глава напред-назад и наляво-надясно, всяко движение по шест пъти. Така ще понижите налягането и ще облекчите напрежението.

Стречинг на раменете: Сгънете ръцете в лактите, поставете длани върху раменете си и направете серия от 10 кръгови движения. Отпуснете ръце покрай тялото и разтегнете раменете напред-назад около 10 пъти, след това ги завъртете едновременно 10 пъти в кръг и после още 10 пъти, като ги редувате.

Упражнения за ставите: На всеки час завъртайте ставите 10 пъти по часовниковата стрелка и 10 пъти обратно. Това ще ви предпази от синдрома на карпалния тунел, ако прекарвате много време на клавиатурата.

Упражнение за коремните мускули: Седнете с изправен гръб и повдигнете колене нагоре. Задръжте ги няколко секунди и ги отпуснете. Повторете това 15 пъти.

Упражнения за ходилата и ставите: Седнете изправени и завъртете ходилата по часовниковата стрелка, първо едното, после другото, 12 пъти. След това ги завъртете в обратната посока.

Разтягане на краката: Докато седите на стола, вдигнете долната част на краката до височината на бедрата и изправете краката в коленете, докато усетите свиване на мускулите. Повторете упражнението колкото пъти можете.

Стягане на дупето: Оформяйте тази част на тялото, като стягате седалищните мускули, броите до 20 и ги отпускате. Повторете това 15 пъти. Поставете си за цел да достигнете 60 секунди стягане, с пауза до следващото стягане, не по-голяма от пет секунди. Заедно със стягането на седалищните мускули се укрепват и мускулите на тазовия пояс.