За по-безпроблемен период на адаптация

Първият знак, че детето е готово да се присъедини към колектива е съгласието му да се раздели със семейството и дома за кратко време, интересът му към другите деца в парка, желанието му за участие в игри и разговори и усвояването на хигиенни навици според възрастта му. Всичко това е едно добро начало за записване в градина.

Малко преди първия рожден ден родителите започват да се интересуват относно записването на детето на детска градина или ясла. Някога ранното отделяне от семейството и комфорта на познатата среда е било рядкост, но днес все по-често се налага като правило. Това е закономерният ход на събитията в случаите, когато бащата и майката работят, а законово предвиденото майчинство изтече. В наши дни е прието децата да ходят на детска градина или ясла от най-ранна възраст, но мнението на педиатрите и детските психолози не се припокрива напълно с разбиранията по този въпрос в модерните условия на живот.

Ясла
Детето, което току-що е отпразнувало първия си рожден ден, няма достатъчно добре развита имунна система, която да се справи с огромния брой бактерии и вируси, „посрещащи“ го на прага на яслата. Анатомията на главата и врата, разположението на лимфните възли, сливиците и средното ухо, тесните бронхи и слабите коремни мускули – това са слабите места при защитата на горните и долни дихателни пътища. Възможно е детето да се разболява по-често, а болестите може да протичат по-тежко. Това предполага и по-чести отсъствия от детската градина, за които трябва да се подготвите. Често малчуганите, които ходят на ясла, до третата си година прекарват няколко бронхита или възпаления на средното ухо, а запушеният нос е всеизвестен „сувенир“ от заведенията за детска грижа. Бъдете подготвени, че през първата година в яслите детето ще прекара повече настинки, възпаления на гърлото и средното ухо от средностатистическия брой на заболяванията, отколкото ако си е у дома.

Понятието “често боледуващи деца” е условно, но все пак съвременните специалисти определят следната норма:

За “често боледуващи деца” се смятат тези, които:

  • на възраст до 1 година боледуват от респираторни заболявания веднъж и повече годишно;
  • на възраст от 1 до 3 години – 6 пъти и повече;
  • на възраст от 3 до 5 години – 5 пъти и повече;
  • над 5 години – 4 пъти и повече.

Други дори споделят мнението, че до навършване на 2-годишна възраст, децата нормално боледуват от простудни заболявания около 9 пъти в годината и дори по-често, когато се посещава ясла или в семейството има по-голямо дете.

Детска градина
След третия му рожден ден детето има по-добре развита имунна система, вече е било в контакт с по-малък брой микроорганизми и организмът му е по-силен и устойчив. Първият знак, че е готово да се присъедини към колектива е съгласието му да се раздели със семейството и дома за по-кратко време, интересът му към другите деца в парка, желанието му за участие в игри и разговори и усвояването на хигиенни навиците според възрастта му. Всичко това е едно добро начало за записване в градина.

Независимо от възрастта на детето, при първия му досег с детската градина или ясла, бъдете подготвени за период на адаптация. До този момент тригодишното дете не е преживяло нещо подобно, така че ще ви бъде трудно да му обясните какво го очаква и как изглежда престоят в градината, пълна с връстници.

Възможно е сутрешният плач при раздяла да продължи седмица и повече, което е стрес не само за детето, но и за родителите. За да премине този етап гладко, както за детето, така и за вас, и да преодолеете тези ситуации, можете да последвате някои изпитани съвета, препоръчани от специалистите. Започнете да разказвате на детето за детската градина месец или повече, преди да го оставите там за първи път. Можете предварително да посетите с него детското заведение и да се разходите в двора му. По този начин това няма да е непознато място, което създава несигурност и е символ на раздялата с мама и татко. С няколко прости изречения му обяснете, че за в бъдеще ще прекарва известно време вън от вкъщи. Разказвайте му увлекателно за градината и заниманията, които го очакват там. Важно е да предизвикате интерес към ежедневните дейности, които му предстоят. Детето трябва да усеща сигурност и да знае, че мама и татко ще се върнат и ще го вземат след определено време.

Ако правилата на детското заведение позволяват, няколко пъти, преди да оставите детето си с учителките, отидете заедно с него. Нека да види и да се запознае с другите деца, с които ще прекарва времето си. Важен е моментът на раздяла, който можете да облекчите, като създадете свой собствен ритуал за сбогуване – например „таен“ жест, който да повтаряте всяка сутрин. Разговаряйте с учителката за дневната организация и за това какво се очаква от вас. Ако в началото ви разрешат да останете с него в стаята, трябва да му покажете, че сте на негово разположение. Когато заедно с учителката решите, че е време да остане в групата без вас, го предупредете, че това ще се случи от следващия ден. Може да обмислите варианта, първите няколко дни да го оставяте за по-кратко време в детската градина. Не закъснявайте и не разговаряйте за приятните неща, които са се случили, докато детето не е било у дома. Рутинните домашни задължения и празният апартамент трябва да изглеждат безинтересни в сравнение с многото случки в групата с връстници. Старайте се през уикендите у дома да спазва подобен режим на този в детската градина. Това включва както следобедния сън, така и отговорността да прибере разхвърляните играчки.

След като свикне, не взимайте прекалено насериозно негодуванието му, когато тръгвате. Дори и децата, които се радват на престоя в групата, приемат трудно момента на сбогуване с родителите. Попитайте учителката как се държи, когато си отидете. Обикновено след това детето жизнерадостно се присъединява към групата. Ако само тръгването ви създава проблеми, изчакайте да дойде някой връстник, с когото да се втурнат към стаята заедно или пък помолете учителката да го повика за любимото му занимание (оцветяване, сглобяване на пъзел). Не настоявайте да е спретнато и чисто, когато се върне от градина, нито да изяжда всичко при всяко хранене. Нека всеки ден ви разказва какво му се е случило, с кого си играе най-много, дали е било критикувано или похвалено. С времето ще възприеме посещението на детската градина като рутина, подобно на вашето ходене на работа.

Предучилищните заведения се стараят да предоставят сигурност на децата и родителите, качествено меню, подходящо за възрастта и това, което в действителност е най-важното – опит, който обогатява малчуганите. Не приемайте тези институции единствено като предлагащи услуги за гледане на деца. Там можете да разчитате на професионализма и отдадеността на служителите. Добрата градина ще му предостави приятели за игра, нови знания и ценен опит за живота в група. Ако сте готови да вложите много време и усилия, ако имате възможност да жертвате няколко години от професионалното си израстване, можете да постигнете всичко това и вкъщи.

Тръгването на градина е огромна промяна в организационен и в емоционален план за всяко дете и всеки родител. Мнозина от нас се сещат за моментите, когато то плаче до детската градина, а майката – от детската градина до вкъщи, но същите тези деца с радост си спомнят за детството, прекарано в група от връстници. Когато вземете решение дали искате или трябва да запишете детето на градина, бъдете отговорни и последователни, така че периодът на адаптация да мине по-безпроблемно, а хубавите спомени да са многобройни.