Текст: доц. д-р Ивайло Даскалов, д.м., началник на Клиника по кардиология към ВМА

Памучни дрехи и повече течности предпазват от топлинен удар

Инсолацията, известна още като топлинен удар, засяга много органи и системи. Водещите симптоми се появяват вследствие на хипертермия, получена от продължителен престой на пряка слънчева светлина или в условията на горещ и влажен климат. Засегнатите хора изпитват отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, крампи, както и понижение на кръвното налягане.

В следващата фаза се наблюдават нарушение на мускулния тонус и съзнание, общо зачервяване на кожата, но без изпотяване. При някои хора се наблюдава още ускорено сърцебиене и затруднено дишане, обърканост, неразбираем говор, конвулсии, халюцинации, световъртеж и други прояви, стигащи до мозъчен оток и кома. Инсолацията е състояние на хипертермия, което възниква под въздействието на високата температура на околната среда върху човешкия организъм. Топлинният удар е най-тежката свързана с топлинното прегряване на организма болест. При нея телесната температура надвишава 41°C. Смъртните случаи от прекомерна топлинна експозиция и топлинен удар засягат най-често хората над 65-гoдишна възраст, или 44% от случаите.

Рисковите фактори, които увеличават вероятността от получаване на топлинен удар, са: предшестваща вирусна инфекция, дехидратация, умора, затлъстяване, липса на сън, лоша физическа активност и липса на аклиматизация. Състояния като тиреотоксикоза, сепсис, гърчове, треска, прием на симпатикомиметични лекарства също повишават производството на топлина и телесната температура. Топлинен удар може да възникне и при повишената двигателна активност, след употреба на наркотици като кокаин и амфетамини.

Топлинен удар може да се получи и без да има излагане на слънце. При него потоотделянето спира, в резултат на което настъпва дехидратация. Той се появява и при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда. Кърмачетата, децата и възрастните хора са по-податливи към топлинен удар. Първите две рискови групи имат по-бърз метаболизъм, неефективно изпотяване и неспособност да се грижат пълноценно за себе си. От друга страна, възрастните страдат от различни съпътстващи заболявания, а понякога употребяват лекарства, които могат да увеличат топлопродукцията. За да се предпазите от топлинен удар, трябва да стоите на сянка, особено в горещите обедни часове. Не бива да се излагате на пряка слънчева светлина, добре е да носите шапка и задължително да използвате чадър на плажа.

Особено важно през лятото е да избирате леки памучни дрехи,  да приемате повече течности, да избягвате алкохола и тежките физически натоварвания. Летуващите на морето не бива да се излагат на слънце между 11 и 16 часа следобед. Приемът на повече течности и преобладаващият престой в климатизирани помещения може драстично да намалят риска от появата на топлинен удар.