През хладните и ветровити есенни дни вероятността от разболяване от настинка или грип се увеличава. Ето защо е необходимо да укрепим организма и да стимулираме правилно имунната си система, така че да се предпазим и да посрещнем възможно най-добре подготвени „есенно-зимните заболявания”.

Сезонността има съществено значение за вирусните заболявания. Те зачестяват в преходните сезони. Настинката и грипът са сред най-често срещаните заболявания през есенно-зимния сезон. Въпреки че и двете се причиняват от вируси, сами по себе си те са различни заболявания, които трябва да бъдат диагностицирани правилно, за да се избегне рискът от евентуални усложнения.

За да посрещнем есенно-зимния сезон в отлично здраве и да избегнем излишния прием на лекарства и антибиотици, е необходимо да вземем превантивни мерки за подсилване на имунитета. За да се справим успешно с тази задача, е особено важно да сме наясно как работи имунната система. Естествената „охранителна” система на организма има за цел да прихваща и унищожава широк кръг от болестотворни агенти, наричани патогени, различавайки ги от здравата тъкан в организма. Различни външни и вътрешни фактори могат да отслабят тези защитни функции, а всеки признак на слабост в имунитета през есента е благотворна среда за развитието на остри респираторни инфекции, проблеми в храносмилането, нарушения в нервната система, кожни и други заболявания.

Тъй като имунитетът не е постоянна величина, а състояние на организма, неговото укрепване е процес, който зависи от много различни фактори и изисква постоянство и време. За да функционира добре и за да устои на вирусните и бактериалните атаки, имунната система се нуждае от здравословна среда. Важно е да се предпазваме от резките температурни разлики между закритите и откритите пространства, да спазваме здравословен хранителен режим, да си осигурим достатъчно време за почивка и спорт. Можем да засилим имунитета си също така с приема на хранителни добавки, витамини и минерали и чрез употребата на противогрипни ваксини.

Препоръчително е да започнем подсилването на имунната си система с естествени природни средства.

Стъпки за изграждане на силен имунитет

 • Повече движение и спорт – активността на тялото под формата на физически упражнения е от ключово значение за здравето. Нещо повече – дори само 25 минути физическа активност на открито са достатъчни, за да подобрят действието на имунната система
 • Балансирана диета – с напредването на есента често се случва да променим хранителния си режим в посока обработена, висококалорична храна с нисък процент на витамини и минерали. За да компенсираме тази авитаминоза, е добре да запасим огранизма си с достатъчно високи количества от витамините A, C, E и B 6, които повишават съпротивителните сили на организма към вирусните и бактериалните инфекции.
 • Прием на повече течности. Приемайте повече течности и храни, богати на витамини и минерали. Най-здравословната течност си остава водата. Затова, дори да не чувствате жажда, пийте много вода. По този начин ще поддържате водния баланс в тялото си и ще спомогнете за нормалното му функциониране. Водата извежда токсините от организма и спомага преработването на храната. Минималното количество вода, което трябва да приемате на ден, е два литра. Определени видове чай спомагат за засилването на имунитета, като например чаят от ройбос, ехинацея, бъз, мента и мащерка.
 • Детоксикация на организма. Можем да пречистим организма си от токсините с помощта на пресните сезонни плодове и зеленчуци.
 • Прием на натурални продукти и билки. Астрагал, черен бъз, котешки нокът, ехинацея, женшен, мед, пчелно млечице.
 • Ползотворен и пълноценен сън. Пълноценният сън е жизненоважен, за да се възстанови тялото от активното функциониране през деня. Ако го пренебрегнете, рискувате да се получи т. нар. дисбаланс в организма – натрупване на токсини, спад на имунитета и склонност към изява на болестите, към които сте предразположени.
 • Избягване на стресовите ситуации.
 • Закаляване на организма.

Ако все пак болестта ни повали…
Независимо дали сме се разболели от настинка или грип, бързата и адекватна реакция е най-доброто, което може да направите, за да не получите неприятни усложнения като бронхит, отит, синузит или пневмония.

Основните причинители на настинката са риновирусите и коронавирусите. При грипа болестотворните причинители са множество различни вируси – тип А, B, C, аденовируси и други. Заразата се разпространява по въздушно-капков път или когато влезем в контакт със заразена повърхност. Инкубационният период при грипа е около 3-4 дни, а болестта е с бурен характер и отшумява в рамките на 2-5 дни.

За да избегнете неприятните усложнения:

 • Не бързайте с температуропонижаващите лекарства! Повишената температура означава, че имунната система се бори с инфекцията. Освен това по-високата температура на организма повишава циркулацията на протеините в кръвта, като по този начин убива вредните микроорганизми по-бързо и ефективно.
 • Почиствайте носа си със спрей от солена вода! Не издухвайте носа си прекалено силно, защото това може да доведе до преминаване на болестотворните микроорганизми през ушните пътища и да предизвика болки в ушите.
 • Направете си топла гаргара! Топлата гаргара ефективно отстранява бактериите и насъбралия се секрет.
 • Приложете компрес със затоплена морска сол върху синусите!

Методи на лечение
Настинка:
лекарствените продукти без лекарско предписание, деконгестантите и антихистамините облекчават симптомите на настинка.

Грип: навременният прием на антивирусни медикаменти облекчава симптомите и
съкращава времето на боледуване. Препаратите, отпускани без лекарско предписание, също могат да облекчат състоянието на пациента.