Текст: Силвия Канин

Зимата и ниските температури се отразяват негативно не само на кожата на лицето ни, но и на косата. Кое е най-важното, което трябва да знаем, за да предпазим косата си, преди най-студените дни да почукат на вратата ни.

Кое е най-важното, което трябва да знаем?

Статичното електричество
То е враг номер едно на косата ни през зимата, защото е причина за още по-бърз цъфтеж на връхчетата. За да се спасим от него, е хубаво всяка вечер да увиваме косата си в копринен шал и да лягаме да спим с него. По този начин намаляваме триенето на косата в калъфката на възглавницата. Ефективен домашен трик е и овлажняването на въздуха в стаята, в която прекарваме най-много време.

Не на сулфатите
През зимата косата ни е изложена на всякакви атмосферни влияния, които карат цветът й да пада по-бързо. За да избегнем това неприятно явление, трябва да използваме шампоан без сулфати, който щади цвета на косата ни. Сулфатите са един от най-големите врагове на красивата и здрава коса.

По-малко сешоар и повече грижа
Използването на сешоар през зимата изсушава още повече скалпа.  В комбинация с минусовите температури навън той може да стане много чувствителен и да се появи повече пърхот. По възможност избягвайте сешоара и посегнете смело към аргановото масло. Втривайте редовно по две-три капки в скалпа си. По този начин ще го успокоите от вредното действие на сешоара и ниските температури навън.