Тиквата винаги е присъствала на нашата традиционна трапеза, но едва ли сме се замисляли за нейните здравословни и полезни свойства. А тя действително е хранителен и богат на нутриенти зеленчук. Нискокалорична е и е богата на витамини и минерали, съдържащи се не само в месестата част, но и в нейните семки, листа и прясно изцеден сок.
Освен печена на фурна или варена, тиквата има широко приложение в кухнята, стига да сте готови да експериментирате и разнообразявате. Може да се включи в десерти, салати, разядки, ястия и др.
Ползи
Тиквата е един от най-добрите източници на бета-каротин. Това е мощен антиоксидант, на който се дължи оранжевият цвят на някои плодове и зеленчуци. В организма бета-каротинът се преобразува във витамин А, което води до следните ползи:
- Намалява риска от някои видове рак.
- Предпазва от астма и сърдечносъдови заболявания.
- Намалява риска от дегенерация на макулата на окото.
Много изследвания потвърждават, че консумацията на повече растителни храни, включително и тиква, може да намали риска от затлъстяване.
Също спомага и за превенция на диабета и сърдечносъдовите заболявания. Укрепва косата и кожата, като ги прави по-здрави и сияйни. Повишава цялостното ниво на енергия и спомага за поддържането на хармонично тяло (BMI в норма).
Изследвания показват и следните здравословни ползи:
- Регулира кръвното налягане.
- Полезна за сърцето – благодарение на съдържащите се в нея фибри, калий и витамин С.
- Спомага за регулирането на кръвната захар.
- Укрепва здравето на очите – благодарение на витамин С, витамин Е и бета-каротин.
Хранителни факти:
- В една чаша (или около 250 г) печена или сварена тиква, без захар и сол, се съдържат:
- 1,76 g протеини,
- 2.7 g фибри,
- 49 калории (kcal),
- 0,17 g мазнини,
- 0 g холестерол,
- 12 g въглехидрати.
Тиквата осигурява и следните витамини и минерали: витамин A, С, Е, рибофлавин, калий, мед, манган, тиамин, витамин В6, фолат, пантотенова киселина, ниацин, желязо, магнезий, фосфор.
Тиквата е чудесен източник на фибри, като препоръчителната дневна доза на фибри е средно около 30 г на ден за възрастен човек. Фибрите забавят абсорбирането на захарите в кръвта, стимулират чревната перисталтика и укрепват храносмилането.
Консумация
Има много начини да се насладим на чудния вкус на тиквата. Може да я включим както в солени, така и в сладки рецепти. Например супата от тиква е чудесно, вкусно и диетично ястие за хладните есенни и зимни дни. Парче печена или варена тиква с малко мед, канела и орехи представлява фантастичен десерт или междинно похапване.
- Може да приготвите и впечатляващ мус, като пасирате тиква в комбинация с крема сирене, добре разбито с мед.
- Като гарнитура може да си приготвите тиквено пюре или тиква в смути. Може да смесите накълцана тиква с кисело мляко и мед или да приготвите шоколадов крем, като я пасирате с мед и какао.
- В солените рецепти тиквата е чудесна съставка за някои яхнии вместо моркови или заедно с тях. В някои рецепти от индийската кухня често батата (сладък картоф) се замества с тиква.
- За децата подходящи сладки изкушения са бисквитите с овесени ядки, стафиди, тиква, канела и орехи, които само се намачкват с вилица и се изпичат. Ароматът на печена тиква с канела е неповторим и предизвиква топли спомени и уютни емоции.