Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Тествай се поне веднъж в живота

BETTY - Световен ден за борба с хепатита
Текст: Олга Георгиева
Снимки: Сдружение ХепАктив
13.07.23
BETTY брой 110
BETTY - Световен ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. С множество информационни кампании и инициативи различни здравни и обществени организации напомнят, че е необходимо всеки от нас да се изследва за „тихия убиец“, който отнема живота на 1 милион души годишно в света.

Когато през 1967 г. американският лекар и генетик д-р Барух Блумберг открива вируса на хепатит B, а две години по-късно разработва първата ваксина срещу него, това поставя повратна точка в борбата срещу заболяването. Затова за Световен ден за борба с хепатита е избран рожденият ден на д-р Блумберг (1925-2011).

От петте различни хепатитни вируси (A, B, C, D и E) само В и С могат да доведат до тежки хронични заболявания. Двата вируса се предават изключително лесно по кръвен път (а хепатит В и по сексуален, както и при раждане от майка на дете), което прави инфекциите често срещани, но сравнително рядко диагностицирани. В световен мащаб 90% от хората, живеещи с хепатит В, и 80%, живеещи с хепатит С, не знаят, че са инфектирани.

Макар хепатит В и С да си приличат по начина на инфектиране, се различават съществено по това, че хепатит В е ДНК вирус, докато хепатит С е РНК вирус. Рядко имат силно изразени симптоми, но ако не бъдат открити навреме, могат да доведат до появата на рак или цироза на черния дроб. По данни на Polaris Observatory в България над 226 000 души са инфектирани с вируса на хепатит В, а други 87 000 с вируса на хепатит С.

Какво се прави у нас?
Преди по-малко от година в годишния профилактичен пакет, осигурен от НЗОК, са включени безплатни изследвания за хепатит В и С. Полагат се веднъж на 5 г. на всички здравноосигурени лица на възраст между 40 и 65 г. Тези лица имат по-висок риск от заболяване, тъй като кръвта и кръвните продукти започват да се изследват за двата вируса чак през 1992 г., тогава е въведена и ваксината против хепатит В при новородените. Тази мярка е част от първата Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити, създадена след няколкогодишни усилия на пациентската и лекарскати общност в България и приета от Министерството на здравеопазването през април 2020 г.

Какво е лечението?
Веднъж навлезли в кръвния поток на човек, двата вируса започват своето възпроизвеждане, като основният гостоприемник и тяхна цел е черният дроб. При хроничен хепатит В лечението се изразява в дългогодишен ежедневен прием на медикамент, който цели потискане на вируса, но към този момент все още не съществува дефинитивно лечение, което да изчисти напълно чернодробната клетка. За щастие съществува успешна и безопасна ваксина, която се прилага на всички новородени след 1992 г. За хепатит С съществува дефинитивно лечение, което в рамките на няколко седмици изчиства напълно вируса от тялото на човек, но за сметка на това ваксина липсва и е възможно да настъпи реинфектиране.

Сдружение ХепАктив
Сдружение ХепАктив е създадено през 2009 г. от деветима пациенти и техните близки. Мисията им е да предоставят адекватна информация и комплексно съдействие на всеки, засегнат от болестта. През последните години сдружението е осъществило десетки безплатни скрининг кампании, изследвайки над 25 000 души за хепатит В и 40 000 за хепатит С, поддържа единствения пациентски онлайн форум в България с над 3000 потребители и предоставя при нужда безплатна психологическа и юридическа помощ. ХепАктив е член на Световния хепатитен алианс и Експертния съвет към Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити.

Viber канала "Веднъж в живота"
Тази година Сдружение ХепАктив и Viber България стартират дигитална кампания, за да запознаят потребителите с най-важното за тези две заболявания, както и да ги насърчат да се изследват, дори да нямат симптоми или скорошна рискова ситуация.
Инициативата на Сдружение ХепАктив и Viber България се осъществява с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Българския офис на Световната здравна организация.

На сайта www.hepactive.org може да откриете информационни материали, които да ви запознаят с всичко, касаещо хепатит В и С - профилактика, симптоми, лечение и живот с хронично заболяване.

cross