Текст: Христо Донев

Културизмът е от типа занимания, които са еднакво популярни на ниво хоби и на професионален спорт. Бодибилдингът е процес на трениране на мускулните влакна в тялото с цел постигане на по-голям обем, като това върви успоредно с топенето и изгарянето на телесните мазнини. Макар и не толкова комерсиален, този спорт има милиони почитатели по цял свят.

ИСТОРИЯТА

Началото на културизма е поставено в края на XIX век в Прусия, днешна Северна Германия. За пионер в тази сфера се счита Фредрих Мюлер, останал известен в историята с псевдонима си Еуген Сендоф. Той е събирал публика, докато тренира, и хората са се наслаждавали на неговата физика по време на различни представления.

Първото голямо състезание по културизъм се провежда на 16 януари 1904 г. в САЩ. Домакин на събитието е легендарната зала „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню йорк. Победител е Ал Трелоар, обявен за най-перфектно развития мъж в света. Трелоар печели 1000 долара като награда, които представлявали значителна сума за времето си.

Възходът на бодибилдинга започва през втората половина на XX век в така наречената епоха на анаболните стероиди. Появяват се „масивните чудовища“ Арнолд Шварценегер, Франко Колумбо, Лу Фериньо, Дориан Йейтс, Ли Хейни, Рони Колман и Павел Димайо. Употребата на стероиди обаче е и една от причините този спорт да не намира място на Олимпийските игри.

Въпреки употребата на допинг-тестове по-голямата част от професионалните културисти все още използват анаболни стероиди срещу конкуренцията. През 70-те години употребата на анаболни стероиди се обсъжда открито, което отчасти се дължи на факта, че те са законни. Въпреки това през  1990 г. Конгресът на САЩ поставя анаболните стероиди в списъка на контролираните вещества (CSA). По същия начин стероидите са добавени в Наказателния кодекс на Канада като IV клас контролирано вещество (този клас е създаден специално за стероиди).

ПРАВИЛАТА

Поради спецификата на спорта, редът на провеждане на състезанията и субективната съдийска преценка комбинацията от следните три критерия е от първостепенна важност: обем на телесната мускулатура (максимален), процент подкожни мазнини (минимален) и оптимална хармоничност на физиката (т.е. без изоставащи или доминиращи мускулни групи).

Силовите постижения не оказват влияние върху класирането на атлета. Преумората е решаващ фактор в света на атлетите. Тя настъпва, когато културистът е тренирал до точка, при която натоварването надхвърля възстановителния му капацитет. Преумората се случва и при липсата на адекватно хранене, на достатъчно време за възстановяване между тренировките, при недоспиване, както и при тренировки на по-висока интензивност за прекалено дълъг интервал от време (липса на разделяне на основни тренировки).

Тренирането с по-висока интензивност твърде често стимулира централната нервна система (ЦНС) и може да доведе до хиперадренергия, която да влошава качеството на съня. За да се избегне преумората, интензивното провеждане на тренировки трябва да бъде балансирано с целенасочено възстановяване и своевременен прием на въглехидрати, протеини, витамини, минерали и различни микроелементи.

СЪСТЕЗАНИЯТА

По време на турнирите участниците правят серия от пози, в които показват на журито телата си. Задължителните „стойки“ са преден най-широк гръб, релаксираща, заден най-широк гръб, преден двоен бицепс, заден двоен бицепс, страничен гръден кош, страничен трицепс, най-мускулеста (само при мъжете) и бедрено-коремна.

След това всеки от културистите има право на свободни пози, с които да изтъкне силните си мускулни групи. Най-престижното състезание по културизъм в света е „Мистър Олимпия“, като има и редица други водещи надпревари като „Мистър Вселена“ и „Арнолд Класик“. Последната е кръстена на най-голямата легенда в този спорт – Арнолд Шварценегер.

У НАС

Началото на този спорт в България е поставено през 1982 г., когато е създадена Комисията по културизъм към Българската федерация по вдигане на тежести.

Бодибилдингът навлиза масово у нас през 90-те години на миналия век, като в началото се е възприемал повече като хоби. После много българи участват и постигат добри резултати в международни турнири, като най-известните са Христомир Христов и Димитър Димитров.

Впоследствие бе основана и Българската федерация по бодибилдинг и фитнес. По-големите зали у нас разполагат с квалифицирани инструктори, с чиято помощ всички желаещи могат да изваят перфектни тела.