Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Тема табу: Инконтиненцията

Текст: д-р Горан Деримачковски, началник на „Урология“ в столичната МБАЛ „Света София“
01.09.22
BETTY брой 100

Има диагнози, при които срамът „побеждава“ страха. И пациентите рискуват здравето и комфорта си от притеснение да потърсят помощ. Инконтиненцията – неволното изпускане на урина – е една от тези диагнози. А неприятният и упорит проблем, който поразява от млади дами до възрастни господа, може да бъде овладян с прецизна диагностика и съвременно лечение.

Има диагнози, при които срамът „побеждава“ страха. И пациентите рискуват здравето и комфорта си от притеснение да потърсят помощ. Инконтиненцията – неволното изпускане на урина – е една от тези диагнози. А неприятният и упорит проблем, който поразява от млади дами до възрастни господа, може да бъде овладян с прецизна диагностика и съвременно лечение.

Какво провокира неприятното състояние? И как може да бъде преодоляно? Разговаряме с д-р Горан Деримачковски, началник на „Урология“ в столичната МБАЛ „Света София“. Изтъкнатият лекар, който е трупал опит във водещи клиники у нас и в Северна Македония, е сред първите специалисти, въвели метода за ранна диагностика на простатния карцином Fusion в България.

„Инконтиненцията е неволево изпускане на урина през пикочния канал (уретра). Основните патофизиологични механизми, които я предизвикват, са слабост и недостатъчен рефлекторен тонус на външния сфинктер или рязко повишаване на вътремехурното налягане, но е възможна и комбинация от двата фактора“, обяснява д-р Горан Деримачковски.

Началникът на „Урология“ в МБАЛ „Света София“ подробно разяснява какви са особеностите при четирите различни типа инконтиненция.

Когато предпочита жените…

Стрес инконтиненцията, например, по-често се наблюдава при жените. Особено след раждане или гинекологични операции, уточнява урологът. „Може обаче да засегне и млади, нераждали жени. Най-младата пациентка, споделила за такъв проблем в моя кабинет, е на 16 години“, признава д-р Деримачковски. И добавя, че наднорменото тегло е сред рисковите фактори. А при мъжете този тип инконтиненция би могла да се „отключи“ след оперативно лечение на простатната жлеза.

Какво е характерно за диагнозата? „Стрес инконтиненцията се дължи на слабост на волевия външен сфинктер на уретрата (мускулни влакна около пикочния канал, които по принцип можем да контролираме). Изпускането на урина се предизвиква от рязко увеличаване на вътрекоремното налягане, а оттам – на това в пикочния мехур. Така вътремехурното налягане се оказва по-високо от съпротивлението на външния сфинктер на уретрата. И се стига до изпускане. А рязкото увеличаване на вътрекоремното налягане често е в резултат на кихане, кашляне, изкачване на стълби, вдигане на тежко и др.“, разкрива механизма специалистът от МБАЛ „Света София“.

И свръхактивен мехур я провокира

Вторият тип инконтиненция е т.нар. императивна или спешна (urge), която се дължи на свръхактивен пикочен мехур. „При рязкото повишаване на вътремехурното налягане външният сфинктер не може да реагира с адекватен тонус и да предотврати изпускането на урина“, изяснява спецификите на диагнозата урологът. Тук засегнати са и двата пола. „Често се наблюдава при мъже с уголемена простатна жлеза, която води до свръхактивен пикочен мехур – оплакване от групата на симптомите на съхранение на урината.

Този вид инконтиненция много често засяга и пациенти с неврогенни нарушения в уринирането. Например, при част от болните с множествена склероза това е първият симптом“, отбелязва докторът.

Увеличената простата също е фактор

Третият тип инконтиненция се определя като „смесен“, защото са налице и двата описани механизма. Четвъртият пък се определя като „изпускане от препълване“. „По-често се среща при мъже с уголемена простатна жлеза, които са пренебрегнали първоначалните симптоми и се е стигнало до хронична задръжка на урина в пикочния мехур (обикновено на 800-1000 мл). Това „препълване“ и увеличаване на вътремехурното налягане е достатъчно, за да преодолее тонуса на външния сфинктер на уретрата и да се стигне до постоянно изпускане (капене) на урина от пикочния канал“, обяснява д-р Деримачковски.

„Почти постоянно при този тип инконтиненция се наблюдава и застой (задръжка) на урина и в бъбреците, със или без бъбречна недостатъчност. Това състояние е причинено от много късно диагностициране на уголемена простатна жлеза и пренебрегване на симптомите ú, както и липсата на профилактични прегледи на простатната жлеза при мъже над 45-50-годишна възраст“, предупреждава опитният уролог.

Опасният срам

Как се поставя диагнозата? И налагат ли се специфични тестове? „Поставя се след подробно снета анамнеза, лабораторни изследвания (урина), ехографски преглед и др. В някои от случаите се налага да бъде направена уродинамична диагностика с цистотонометрия и стрес тест за потвърждаване на диагнозата, уточняване тежестта и вида на инконтиненцията“, пояснява д-р Деримачковски. Но не крие, че малцина търсят уролог навреме.

„За съжаление диагностицирането става доста по-късно от появата на първите симптоми. Особено по-младите жени се срамуват да споделят за проблема. И обикновено, когато става дума за стрес инконтиненция, те идват за първи път на консултация след 2, 3, 4 и повече години от началото на симптомите. Жените над 50-55 години пък приемат, че това да изпускат урина е нормален процес и не намират причина да споделят със своя личен лекар и уролог“, споделя опита си специалистът от МБАЛ „Света София“.

Слинг подпира уретрата

А истината е, че за неприятния проблем решение може да се намери. Лечението, разбира се, зависи от спецификите на състоянието. „При стрес инконтиненция се правят интервенции, които биха могли да увеличат тонуса на външния сфинктер и изхода на пикочния мехур, с което и да бъде „подобаващо посрещнато“ рязкото увеличение на вътремехурното налягане.

Такава е процедурата по поставяне на СЛИНГ – „подложка“, която да подпира уретрата. Тези оперативни интервенции доста често предизвикват и нежелани реакции, усложнения, които трудно се коригират. Затова преди взимане на решение за операция (а и не само) задължително трябва да се направи подробна уродинамична диагностика“, подчертава д-р Деримачковски.

Терапията може да отнеме и година

При urge инконтиненцията пък лечението е медикаментозно. „Целта е да се намали рязкото повишаване на вътремехурното налягане. Обикновено се започва с м-холинолитици или бета-3-миметици за продължителен период от време – между 6 и 12 месеца. При липса на ефект от това лечение и при категорично доказана диагноза посредством уродинамика може да се обсъди Botox терапия на пикочния мехур. В някои от случаите в началото бихме могли да предложим и физиотерапевтични процедури, biofeedback и др.“, обяснява урологът.

Изпускането на урина от препълване се преодолява чрез лечение на основната диагноза, която е довела до това състояние, а именно – уголемената простата. „При тези пациенти е необходимо да бъде направена уродинамична диагностика за преценка на състоянието на пикочния мехур преди да се вземе решение за операция на простатната жлеза“, изтъква д-р Горан Деримачковски от МБАЛ „Света София“.

cross