Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ТАТУИРОВКИТЕ

02.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Грижа и превенция на усложненията[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531213737746{margin-bottom: 0px !important;}"]Какво са татуировките?
Татуирането на човешката кожа е древна практика, която датира още от времето на неолита. Терминът идва от Таити, където „tattau” в превод означава „бележа”. Най-старата татуировка в Европа вероятно е на над 40 000 години. Методът се основава на въвеждане посредством игла на пигмент в кожата. Изкуството на татуажа е разпространено по целия свят – от ескимосите до племената, населяващи Полинезия. Татуировки са открити и по кожата на мумии. В някои етноси, татуировките имали специални функции – древните гърци и римляни бележели с тях робите си, маорите от Нова Зеландия ги използвали като бойна окраска, а в Япония символизирали социалното и семейно положение на притежателя им.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ПРИ ОКОЛО 5% ОТ ВСИЧКИ ТАТУИРОВКИ СА НАЛИЦЕ УСЛОЖНЕНИЯ ОТ РАЗЛИЧЕН ХАРАКТЕР. ТЕ МОГАТ ДА НАСТЪПЯТ ОТ НЯКОЛКО ДНИ ДО НЯКОЛКО ГОДИНИ СЛЕД ПОСТАВЯНЕ НА ТАТУИРОВКАТА.

Инфекции
Опасността за здравето при поставяне на татуировка се свързва на първо място с риска от предаване на инфекции.
В основната част от случаите заразяването става от лицето, извършващо татуировката, като негови телесни течности, най-често слюнка, попадат в пигмента или на върха на иглата. Сред основните инфекции, които могат да се предадат при неспазване на необходимите хигиенни стандарти, са СПИН, сифилис, хепатит В и С. Рискът от предаване на тези инфекции чрез татуиране е съществен, ако инструментите са изцапани с кръв, нестерилни са или са използвани при много клиенти.
Друг тип бактериални и вирусни инфекции като импетиго, еризипел (т. нар. „червен вятър”), обикновени брадавици (инфекция с човешкия папиломен вирус) и молуски могат да се развият след татуиране, дори и то да е извършено според всички хигиенни стандарти. Причината е нарушаването на целостта на кожата, при което се създават условия за проникване на болестотворни микроорганизми от повърхността на кожата към по-дълбоките ѝ слоеве.

ВАЖНО:
Бъдете изключително внимателни при избора къде и кой да ви направи желаната татуировка. Помнете, че е важна не само художествената ѝ стойност, а преди всичко безопасността за вашето здраве. Рискът е значително по-висок при направа на татуировката в непрофесионална и нестерилна среда.

Алергични реакции
При хора, които са предразположени към развитие на алергични реакции, може да се наблюдава зачервяване и подуване на мястото на татуировката и в по-редки случаи – обрив, разпространен извън рамките на татуираната област. В тези случаи се касае за непоносимост към някой от използваните пигменти – дихромат (зелен), кобалт (син), кадмий (жълт) и живачни соли (червен). При временните татуировки най-честа е алергията към веществото парафенилен диамин. При временните татуировки алергичната реакция отшумява с изчезването на татуировката. При постоянните татуировки обаче алергията може да наложи отстраняването на пигмента от кожата. Абсолютното отстраняване е възможно единствено хирургично.

Тату-грануломи
Възможна е поява на грануломи тип „чуждо тяло” или на саркоидни грануломи на мястото на татуировката. Те представляват плътни възли, които са резултат от имунна реакция на организма към пигмента на татуировката.

Други заболявания
При някои кожни заболявания като псориазис, витилиго или червен плосък лишей е възможна поява на типичните за болестта промени на мястото на татуировката. Поради тази причина пациентите с тези заболявания се съветват да не прибягват до татуаж. Съществуват случаи на провокация от татуировка и отключване на дадена болест след поставяне на татуировка. Такива заболявания, които могат да се свържат с поставяне на татуировка, са: кожен лупус, морфеа, псевдолимфом и др.

Психо-социални усложнения
При всички случаи на татуаж съществува рискът притежателят му да промени своите предпочитания във времето и наличната татуровка да се превърне от приятен аксесоар в нежелано бреме. Редица професии ограничават татуировките на видимите места и не допускат лица с такива татуировки на работното място. Поради тези причини се препоръчва да се обмислят потенциалните рискове и неудобства преди поставяне на татуировката, да се подбере неутрален символ и да се прецени добре размерът и мястото на неговото поставяне.

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ В НЯКОИ СЛУЧАИ ПЪЛНОТО ЗАЛИЧАВАНЕ НА ТАТУИРОВКАТА Е ПРАКТИЧЕСКИ НЕВЪЗМОЖНО.

Превенция на усложненията
Голяма част от инфекциозните усложнения биха могли да бъдат избегнати, като се спазват стриктни условия за асептика при поставяне на татуировката. Необходимо е да се работи със стерилни или еднократни инструменти.

ВАЖНО Е ДА СЕ ИЗВЪРШИ СТАРАТЕЛНО ДЕЗИНФЕКЦИРАНЕ НА КОЖАТА ПРЕДИ ПРОЦЕДУРАТА, КОЕТО ДА ПРЕДОТВРАТИ РИСКА ОТ ПРОНИКВАНЕ В ДЪЛБОЧИНА НА БОЛЕСТОТВОРНИ МИКРООРГАНИЗМИ.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Силно се препоръчва да получите и съхраните информация относно вида на използваните багрила, която може да ви бъде необходима в бъдеще при поява на евентуални усложнения или при желание за премахване на татуировката.

Повече за продуктовата гама специализирани продукти за татуировки можете да прочетете тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross