Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Тайната

08.12.23
BETTY брой 115

Наближава времето на Коледните празници и дни наред тайно обмисляме какви подаръци ще сложим под елхата. Цари радостно очакване и тайнственост. Това предпразнично съзаклятие ни вълнува и сближава, но не за тези тайни става дума, а за онези, които като тъмни сенки ни следват, където и да отидем. Трудната част от това да ги имаме не е, че трябва да ги крием, а че трябва да живеем с тях в мислите си. Пазенето на тайна е работа, която продължава 24 часа в денонощието, независимо дали го осъзнаваме, или не. И въпреки че тайните могат да бъдат пазени с най-добри намерения, винаги има цена, която трябва да се плати.

Всяко семейство има своите тайни, но съдържанието им е това, което наистина има значение. Пазенето на тайни е тежка работа - трябва да внимаваш какво говориш. Постоянната бдителност и прикриване могат да бъдат изтощителни. Tайните са като черни дупки, които засмукват психическата енергия.

Kакво точно представлява тайната?

Тя не е свързана с понятието за неприкосновеност на личния живот, а умишлено укриване на някаква важна информация. Най-често пазените тайни в семейството включват, но не се ограничават до финанси, сериозни здравословни проблеми и смърт, както и предстоящ развод, осиновяване, зависимости, извънбрачни връзки, самоубийства, криминални прояви, кръвосмешение, психически или физически заболявания и т.н. За съжаление тайните водят до лъжи и още тайни, често имащи сериозни последствия за психическото благополучие на хората, последствия отвъд това, което пазителите на тайните някога са си представяли.

Хората пазят тайни по много причини. Може би се чувстват неудобно или ги е срам от нещо, или смятат, че могат да си навлекат неприятности (със закона или с друг човек), може би се страхуват, че връзката им с някого може да бъде разрушена, ако голямата тайна бъде разкрита. Но всъщност именно пазенето на тайни в една връзка не минава без последствия и със сигурност може да доведе до усещане за липса на връзка.

Какви са последиците от пазенето на тайни?

- Пазенето на тайни в семейството може да предизвика подозрение и негодувание сред членовете му. Доверието е компрометирано, когато се разбере, че нещо е било скрито. А това сериозно влияе на семейните отношения. Тайните създават бариери и коалиции, които засягат семейната комуникация. Когато ги има между родител и дете в ключови моменти от развитието на детето, те възпрепятстват естествения растеж на индивидуалността и независимостта му.

- Тайните в семейството може да създадат фалшива реалност особено сред децата. Децата учат за света от възрастните в живота си. Когато в крайна сметка им бъде казана истината или от родител, или още по-лошо от някой извън семейството, техният свят бива разбит. Въздействието на това може да бъде дълбоко независимо от  възрастта им.

- Пазенето на тайни може да доведе до прекомерен стрес и вина за лицето, носещо бремето на знанието, дори когато това мълчание се смята за най-добрият възможен вариант за всички засегнати. Не е изключено да се появат физически симптоми, когато смущаващите тайни се интернализират, вместо да се споделят. Хората, изпитващи такъв дискомфорт, често прибягват до алкохол или други пристрастяващи вещества и вредни механизми, за да маскират болката си. Важно е да запомните, че както лицето, което пази тайната, така и тези, които живеят с пазителя на тайната, включително малки деца, могат да изпитат подобни физически и психически проблеми.

- Използваме много психична енергия, за да пазим тайни. Мисленето за тях ни натоварва и по този начин намалява мотивацията ни. Но като ги разкрием, можем да премахнем много натиск от себе си, да увеличим умствения си капацитет и повишим нашето психологическо благополучие в семеен и социален контекст.

Какво да направите, за да споделите тайните си?

Разкриването на тайните може да бъде една от първите стъпки към осъзнаване и преодоляване на проблемите в семейството. Очевидно е, че отварянето и споделянето на тайна, без значение каква е тя, е страшно. Най-доброто, което може да направите, е да споделяте тайните си стъпка по стъпка.

Не забравяйте да поискате разрешение, за да споделите. Предстои предизвикателен и стресиращ разговор. Разбирането на това от самото начало ще ви подготви да се справите с всичко, което носи разговорът.

Изберете точното време - не споделяйте тайна, когато сте уморени, притиснати от време или не сте в правилното настроение. Договорете се за време за разговора, когато всички можете да се съсредоточите без разсейване.

Важно е да се чувствате уверени при споделянето на тайната: какво е това, което искате да споделите, и какъв е най-добрият начин да го направите. Определете от какво се нуждаете - искате ли просто да ви изслушат, или да ви предложат подкрепа и утеха? Бъдете откровени и кажете как може да ви помогнат да направите процеса на споделяне по-малко труден за вас и другите.

Бъдете честни, но не брутални - казването на истината за нещо, което искате да споделите, може да стане по мил и внимателен начин. Партньор, който открие, че е бил директно излъган, че му е дадена полуистина, или че му е спестена информация, може да се почувства предаден. Това може да е трудно за приемане и вашият партньор  никога повече да не почувства пълно доверие. Ако тази ситуация се отнася за вас, колкото по-рано се изправите пред нея, толкова по-добре.

Не се оправдавайте - важно е да бъдете честни и готови да обясните какво се е случило. Да бъдеш директен и открит е важно, ако се надяваш да си върнеш доверието.

Потърсете помощ - психотерапията предоставя пространство и подкрепа за изследване и разбиране на сложни и трудни емоции и динамики, които са свързани с тези тайни, за да може да изградите по-здрава и открита комуникация.

Важно е да се стремите към откритост и честност в семейството. Това включва споделянето на чувства, преживявания и опасения с близките ви. Когато семейството е в състояние да приема и помага взаимно, то се създава здрава и устойчива основа за развитие и растеж.

Споделените тайни могат да бъдат от полза. Когато хората ни се доверяват, ние го приемаме като акт на интимност, който сближава и развива доверието, а това е здрава основа за добри семейни взаимоотношения.

cross