Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Тайната на Орфеевото цвете

03.08.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1627980601867{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Олга Георгиева
Снимки: Архиви

В Родопите расте едно мистично цвете с виолетовосиньо-бели цветчета, което съхранява тайната на безсмъртието. Легендите го свързват с тракиеца Орфей, изцелявал с музиката на чудотворната си лира, а учените отдавна се опитват да го разгадаят, за да създадат лекарство за удължаване на човешкия живот.

Наричат го с много имена: безсмъртниче, родопски силивряк, родопска хаберлея, Китара, шапива билка, стирака, орфеево цвете. Според учените това цвете е на около 2 милиона години и преди ледниковия период е било разпространено из цяла Европа.

В наши дни се намира единствено на няколко места в Родопите, съвсем малко в Стара планина и Гърция. Открива го през 1834 г. по поречието на Чепеларската река Чая край Бачково в Родопите експедиция на унгарския изследовател Имре Фривалдски, който го нарича на своя учител, ботаника Карл Хаберле, и на планината: Haberlea rhodopensis.

По-късно към Орфеевото цвете проявяват интерес НАСА и руски секретни лаборатории.

Свойства и химичен състав

Това мъничко цвете е единственото на Земята, което изпада в анабиоза (състояние на мнима смърт) и може да се съхрани за период от 3 до 11 години. Дори изсушено до 98%, след поливане възвръща жизнеспособостта си. При ниски температури „възкръсващото цвете“ замръзва, без да изсъхва, а когато температурата стане отново положителна, се възстановява за един час.

Когато слънцето се скрие зад облак, веднага свива цветчетата си и ги отваря, щом отново се покаже. Химичният състав на Орфеевото цвете не е изцяло проучен, но се знае, че съдържа флавоноиди, танини, полизахариди, захариди, карбохидрати, липиди, фитостероли, глюкозиди, сапонини, пет свободни фенолни киселини, лутеолин, хесперидин, синапова и ферулова киселини.

Вложено в лекарствени средства, изчиства черния дроб, стомаха, бъбреците, кръвоносните съдове. Вложено в козметични продукти, действа тонизиращо и подмладяващо. Орфеевото цвете е защитен вид и е включено в червената книга на България.

През 2015 г. български екип изследователи открива, че то активира освобождаването на стволови клетки, които подпомагат бързото заздравяване на тъканите. Според японския астробиолог Такаши Ямагучи Орфеевото цвете има извънземен произход, също както някои микроорганизми, които изпадат в анабиоза.

Легендата за Орфей

Името на тракийския певец Орфей се споменава в много легенди, една от които е тази за безсмъртното цвете. Певецът с чудотворен глас въвел постенето, лекувал душите на болните, прогонвал епидемиите и предсказвал бъдещето. От седемте струни на златната му лира, подарък от Аполон, се отронвали вълшебни звуци, на които се подчинявала цялата природа.

След като загубил завинаги своята любима Евридика, Орфей бил безутешен, а от сълзите му пониквали синьо-бели цветчета. Със скръбта си и безразличието към другите жени разгневил вакханките, които го нападнали, отсякли с меч главата му и я хвърлили в река Марица, нарязали на парчета тялото му, а от всяка капка кръв пониквало пак магическото цвете...

Музите погребали с почести в подножието на Олимп останките му.

Орфеевото цвете и Тибетският чай на младостта

Според преданията чудодейното цвете било известно на траките, които го използвали за лечение още преди 3000 години. Поради свойствата му на лек опият се включвало в магическите ритуали на жреците. Когато римляните дошли в Родопите, също открили силата на Орфеевото цвете, а римският император Антонин Пий (138-161 г.) сякъл монети, на които е изобразена като жена Родопа планина с цветето в ръка.

С вяра в преданието на траките родопчани закичвали бебешките люлки с него, а момите я свивали тайно в китките за избраника си – за вечна любов. Народната медицина лекува с него животните от шап, но най-странното е, че това познание на траките е пренесено и в Тибет! Доказателство е намерената в тибетски манастир рецепта за тибетски чай на младостта, написана върху глинена плоча от VІ в. пр. Хр. Основната съставка на рецептата е Орфеевото цвете и всички съставки в нея са на билки от българската земя!

Тибетският чай се ползва за пречистване на организма: на бъбреците, черния дроб, жлъчката, кръвоносните съдове и стомаха. Чрез него се подобрява обмяната на веществата, организмът се изчиства от мазнините, повишава се еластичността на кръвоносните съдове и гладкостта на кожата.

Тайната на Орфеевото цвете

Тя е една от многото, които крие нашата свещена българска земя. Когато успеем да ги дешифрираме, ще научим истината за нашата история и ще разберем каква е мисията ни в бъдещето.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross