Текст: Олга Георгиева
Снимки: Анна Коломиец

В този брой ще ви срещнем с едно семейство в Милано, чиято страст и бизнес е правенето на занаятчийски сладолед. За Италия този сладолед е стара традиция и се цени като истинско изкуство, докато у нас се говори съвсем от скоро за сладолед, различен от индустриалния, произвеждан от малки производители, без консерванти, с натурални продукти, в количества за един ден. И с много любов.

Gelateria Solferino е малко магазинче с бледожълти стени и пълна витрина с различни вкусове сладолед на ул. „Солферино“ №18 в центъра на Милано. Тук работи цялото семейство на Рита и Фабрицио Дзубели, а на голяма табела на стената четем:

Сладоледът винаги е бил голяма страст за нас, семейство Дзубели. От 1984 г. всеки ден на ул. „Солферино“ работим само с качествени продукти и пресни сезонни плодове, за да предложим на клиентите си добър занаятчийски сладолед.“

Помолихме г-н Дзубели, който повече от 60 години прави сладолед, да разкаже на читателите на българското списание “BETTY“ как се прави занаятчийски сладолед. Той веднага остави сина си да го замества в помещението с машината за сладолед и излезе в магазина по престилка.

Каква е тайната на добрия сладолед?
Тайната е използването на натурални продукти – качествено прясно мляко и сметана, пресни плодове и яйца. Ние ползваме само свежи сезонни плодове и правим сладолед ден за ден. Всичко, което приготвим сутринта, се изяжда в същия ден. Е, по някой път остава малко и за следващия, но единственият консервант, който използваме, е захарта.

Какво можете да предложите на вашите клиенти, които имат непоносимост към млечните продукти?
Имаме сорбети, които се приготвят с вода – пресни плодове, захар и вода. Или пък сладолед с оризово или соево мляко. Няма проблем те да се консумират от хората с лактозна нетолерантност. Нашите сладоледи и сорбета не съдържат оцветители, изкуствени ароматизатори, консерванти или хидрогенирани мазнини.

Какво образование е необходимо, за да станеш производител на занаятчийски сладолед?
Има специализиран курс за производство на сладолед към Политехническия университет по търговия и туризъм (C.A.P.A.C.). Той е шест месеца и там научаваш всичко необходимо. След това можеш да започнеш да работиш, но после всичко зависи от твоите собствени способности и личен вкус.

Как измисляте рецептите?
Тайната е в дозировката. В училището ни преподават точните дози, как се избират качествени продукти, как се приготвят. Защото трябва да знаеш и от къде идват суровините, които използваш. За това този курс е изключително важен. После, в процеса на работа, разбираш как да действаш, намираш свой подход. Всеки занаятчия използва собствената си фантазия, разчита на собствения си вкус. Случва се да сбъркаш, но после поправяш грешката си. Договорили сме се със съседите, които продават плодове, да ни запазват зрелите, които не се продават добре, но за нас са много ценни заради силния си аромат. Вкусът зависи много от продуктите, които се използват. Например наша рецепта, направена в Испания с местни продукти, няма същия вкус.

Казват, че сладоледът помага при болки в гърлото. Вярно ли е?
Възможно е. Сладоледът е пълноценна храна. Някои хора го използват като обяд. Ако се нахраниш обилно на обяд, и може би изпиеш чаша вино, после ти се доспива. Докато, ако изядеш един сладолед, ти е леко, но си се заситил. Сладоледът помага за храносмилането, много хора в Милано го консумират като диджестив след вечеря.

Според психолозите сладоледът оправя настроението и лекува депресията.
Вярно е. Помага и на злояди деца, които не искат да се хранят. Ако изядат един добър сладолед, са заситени и доволни, сладолед никога не отказват.

Ще ни разкажете ли историята на вашия магазин за сладолед?
Аз съм най-старият. Роден съм в Мантуа, красив град, с традиции и добра кухня. Моето семейство имаше бар, аз отраснах в него. Правехме и сладолед, 4-5 различни вкуса. Започнах да работя на 13-14 години. После продължихме да се развиваме, имахме хубав ресторант, не малък. Бяхме 10 души, аз правех сладоледа, много ми харесваше да правя сладолед. Винаги предлагахме сладолед, в средата на храненето или на края. После се изморихме от работата с персонала и си казахме, достатъчно, ще си вземем малко помещение в Милано и ще правим само сладолед. С мен беше и моята съпруга. После предадохме бизнеса на децата, но още помагаме. Вече се включват и внуците. Сега съм на 78 години и сладоледът продължава да е моя страст.

Трябва да имате някаква тайна, цялото семейство изглеждате много по-млади!
Ядем много сладолед!

Но все пак, нали не трябва да прекаляваме със сладоледа?
Не трябва да се прекалява с нищо. Една чаша хубаво вино е полезна за здравето, но ако изпиеш една бутилка, ще се напиеш. Същото е и с лекарствата, не трябва да се прекалява. Нашият занаятчийски сладолед съдържа по-малко от 8% мазнини, докато индустриалният съдържа над 20 и от него не можеш да изядеш повече от един. От нашия можеш да хапнеш повече, пресен е и е лек. Ето тук на тази табела сме написали съставките на всеки сладолед в нашия магазин, съдържанието на калории, на алергени. Ще се върна на първия ви въпрос. Съдържанието е от основна важност за добрия сладолед, но един сладолед е превъзходен, когато е направен със страст!