Тренировка с висока интензивност

Игор Тица

Съчетание от контрол, типичен за бойните изкуства, концентрация и сила, характерни за бокса и ритъм и грациозност, характерни за танците

Специалният вид аеробни упражнения на име тае бо, което може да се преведе от корейски като „бокс с крака“ (тае означава крак, а бо –бокс), но същевременно е съкращение от „Total Awareness Excellent Body Obedience“ (Тотално превъзходство на съзнанието и послушание на тялото), е разработен преди четвърт век от американеца Били Бланкс (роден 1955 г.), прочут фитнес гуру, световен шампион по карате, актьор и филантроп, за всички фенове на упражненията с ритмични движения, съчетани с интензивни тренировки.

Били Бланкс се ражда като четвърто дете в семейство с 15 деца, несръчен и с увредени тазобедрени стави, поради което се движи трудно и е обект на подигравки от братята и сестрите си. В отговор на присмеха в него се зараждат волята и желанието да стане световен шампион по бойни изкуства, а след като вижда Брус Лий по телевизията, намира отговор на предизвикателствата в каратето.

Чрез дългогодишни упорити тренировки Бланкс преобразява тялото си, става фитнес инструктор и бодигард на филмови звезди, освен това играе във филми за кикбоксьори и в музикални клипове на Мадона, Куинси Джоунс и Пола Абдул. След като отваря фитнес център в Лос Анджелис, рекламирайки чрез масова продукция на DVD програмата си за тренировки тае бо, в която включва елементи от бойните изкуства и боксовата тренировка, той привлича огромна клиентела, сред която и множество знаменитости. Новите упражнения бързо стават популярни в цял свят и сред мъжете, и сред жените.

Тае бо е динамична, уникална тренировка с висока интензивност, съставена от различни движения и стъпки, взаимствани от таекуондо, карате, аеробика, но и от балета и хип-хопа, които са идеални за оформяне и подчертаване на телесната мускулатура, чувството за равновесие, гъвкавост, координация, издръжливост и сила. Само за една тренировка се изгарят 500-800 калории, затова мнозина избират да тренират тае бо и за отслабване. Много важно е обаче да се консултирате с лекар, преди да направите избора си, защото тае бо е тренировка с висока интензивност. Също така трябва да поговорите с треньори и да се осведомите в залите по тае бо дали имат различни програми, съответно и такива с по-ниска интензивност, както и инструктори, които да ви въведат в тази атрактивна дисциплина според препоръките на лекаря, здравословното ви състояние и нивото на кондицията ви.

Били Бланкс обича да казва, че тае бо е точното съчетание от контрол,
типичен за бойните изкуства, концентрация и сила, характерни за бокса и ритъм и грациозност, характерни за танците. Милиони спортуващи по света са влезли във форма, тренирайки тае бо и твърдят, че се „чувстват прекрасно“, защото тялото им е укрепнало, направили са релефна мускулатура и са придобили допълнителна енергия. Ако смятате, че това е подходящата за вас тренировка, консултирайте се с лекар и изберете тренировъчното темпо, което можете да контролирате сами.