Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Сън, спорт и диета подсилват имунитета

BETTY - Сън, спорт и диета подсилват имунитета
Текст: доц. д-р Снежина Михайлова, дм, имунолог и ръководител на направление „Молекулярна диагностика“ в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска"
04.09.23
BETTY брой 112

Септември е. И макар „вратата на лятото“ да остава открехната, есента е тук. А с нея – и „предчувствието“ за лошо време и болести. Как имунната ни система реагира на смяната на сезоните? Можем ли да я мобилизираме, за да се подготвим за предизвикателствата на студа и вирусите? Как да адаптираме режима и диетата си, за да сме здрави и енергични? И кога се налага да посегнем към добавките или да се обърнем към специалист? На всички тези въпроси отговаря изтъкнатият имунолог доц. д-р Снежина Михайлова, дм, която ръководи направление „Молекулярна диагностика“ в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“.

„Сезоните, изглежда, оказват влияние върху начина, по който функционира имунната система. Според проучване, публикувано в сп. Nature Communications, гените, свързани с имунитета, са по-активни през студените месеци. И докато, от една страна, това помага в борбата с вируси като грип, от друга – може да предизвика или влоши диагнози като артрит и други автоимунни и автовъзпалителни състояния, при които тялото атакува само себе си“, обяснява доц. Снежина Михайлова. Имуноложката допълва, че функцията на гените, отговарящи за имунната система, се влияе и от други фактори като храненето и стреса. „Изследователи към Кралския колеж в Лондон доказват, че чревният микробиом също се променя между сезоните основно поради вариации в диетата. Те се отразяват на функцията на имунната система поради тясната взаимовръзка между тях“, отбелязва специалистката от „Александровска“.

„Входните врати“ за инфекциите

Но защо студеното време обикновено се превръща в синоним на настинка и грип? „Често причината е в промени в човешкото поведение, а именно ниските температури принуждават хората да пребивават на закрито, където е по-лесно за микробите да се разпространяват. Също така е известно, че повечето респираторни вируси (в това число риновирусите, грип, COVID-19) виреят и се размножават по-успешно при по-ниски температури“, напомня доц. Михайлова. Лошото време има и други неблагоприятни ефекти. „Ниските температури причиняват също свиване на кръвоносните съдове на лигавиците на горните и долните дихателни пътища. Когато това се случи, тези уязвими от инфекции „входни врати“ в човешкия организъм получават по-малко бели кръвни клетки и други фактори на имунна защита. Резултатът е повишен риск от респираторни инфекции, включително пневмония“, не крие имуноложката.

Задължителният „слънчев витамин“

Друга причина, поради която е по-вероятно да се разболеем през есенно-зимния сезон, е, че прекарваме по-малко време на открито, което може да доведе до спад в нивата на витамин D. „Имунната система на тялото ни се нуждае от него, за да функционира правилно. Така че излагането на слънце, приемането на добавка или включването на богати на витамин D храни в диетата са полезни стратегии през зимата. Витамин D помага срещу риска от усложнения от инфекция. Освен него друг витамин, който е необходимо да се приема от хора над 60 г., е витамин В12“, посочва доц. Михайлова.

Когато полезното е вредно…

„Общоприето вярване е, че консумацията на голям брой добавки – като витамин С, цинк или имуностимулатори от растителен произход – предпазва хората от заболяване. Или ако се разболеят, им помага да се възстановят по-бързо. Има малко доказателства, че увеличаването на приема на тези добавки е полезно“, оборва някои митове специалистката от „Александровска“. „В някои случаи това всъщност е вредно, защото тялото ви трябва да работи извънредно, за да метаболизира това, което поглъщате, и тези добавки могат да имат непредвидени последици. Ето защо аз лично препоръчвам прием на добавки и микроелементи само на пациентите, които имат дефицит на витамини или минерали, на бременни и кърмещи, на хора с хронични заболявания, възрастни и деца, които са склонни към често и тежко боледуване, лица, които спазват определен хранителен режим и са изключили от менюто си основни хранителни групи. В тези случаи изборът на витамини, минерали и хранителни добавки е богат и трябва да бъде съобразен с индивидуалния статус, а в някои случаи – препоръчан от специалист“, категорична е доц. Михайлова.

Чаша червено вино за здраве

„Няма универсална формула“ – така имуноложката коментира как е добре да адаптираме диетата си при смяната на сезоните. „Важното е да има добър баланс между протеини, въглехидрати и мазнини. От последните е добре да се приемат ненаситени, които се съдържат в рибните продукти и зехтина“, препоръчва специалистката от „Александровска“. И припомня, че плодовете и зеленчуците са отличен източник на витамини и фибри, от които не бива да се лишаваме. „Да не забравяме консумацията на кисело мляко и туршии, които през зимата набавят някои основни микронутриенти. Приемайте повече течности. Чаша червено вино съдържа съставки с антивъзпалителни, противовирусни и антиоксидантни свойства“, е добрата новина за почитателите му.

Сънят пази от болести

Качественият сън е друго ключово условие за успешната адаптация на организма. „Той е жизненоважен за здравето на имунната система, защото, докато спите, тялото ви произвежда протеини, наречени цитокини, от които имунната ви система се нуждае, за да се бори с инфекциите. Когато не получавате достатъчно качество или количество сън, производството на цитокини намалява. Това ви прави по-податливи на инфекции“, изтъква доц. Михайлова. Ето защо препоръчва да си изградите навици преди лягане, които насърчават здравия сън. „Освен това е важно да се консултирате с медицински специалист, ако страдате от безсъние, сънна апнея или други състояния, които пречат на способността ви да получите добър нощен сън. Хората, които спят по-малко от 7 часа на денонощие, са по-склонни да се заразят с инфекция, когато са изложени на вируси“, допълва спецалистката от „Александровска“.

Тренирайте, но умерено

Движението е не по-малко важно от съня. „Физическата активност може да помогне за „изхвърлянето“ на патогенни микроорганизми от белите дробове и дихателните пътища. А това да намали шансовете ви да получите настинка, грип или друго заболяване“, разкрива доц. Михайлова. „Упражненията водят до промяна в антителата и белите кръвни клетки. Те циркулират по-бързо, така че могат да атакуват по-бързо и успешно източника на инфекция. Не е ясно обаче дали физическите упражнения помагат за предотвратяване на инфекции“, уточнява ръководителката на направление „Молекулярна диагностика“ в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на „Александровска“. „Краткото повишаване на телесната температура по време и веднага след тренировка може да попречи на бактериите да се размножават, като помогне на тялото да се бори по-добре с инфекцията (подобно на това, което се случва, когато имате треска). Наред с това упражненията забавят отделянето на хормоните на стреса. По-ниските им нива могат да предпазят от заболяване“, отбелязва още имуноложката. „Не трябва обаче да се прекалява. Тежки, дългосрочни упражнения (като маратонско бягане и прекомерно интензивни тренировки във фитнес залата) всъщност могат да причинят вреда. Проучванията показват, че хората, които следват умерен начин на физическо натоварване, имат най-голяма полза от подобен режим. Една умерена програма може да се състои от: каране на колело няколко пъти седмично, ежедневни разходки от 20 до 30 минути, ходене на фитнес през ден и др.“, дава примери доц. Михайлова.

Микроелементите и неспецифичният имунен отговор

При смяната на сезоните мнозина си „назначават“ терапии за подсилване на имунитета. Удачно ли е това? „Различни витамини и минерали, често наричани „микроелементи“, са необходими за здрава имунна система. Основните, които играят роля в имунния отговор, включват: витамин А, витамин C, витамин D, витамин Е, витамин B6, витамин B12, фолат, цинк, желязо, мед. В идеалния случай те се набавят чрез добре балансирана диета, но това може да бъде трудно постижимо“, коментира специалистката от „Александровска“. „На пазара се предлага широка гама от имуностимуланти, принадлежащи към различни групи. Те водят до активиране основно на т.нар. неспецифичен имунен отговор, относително безопасни са, но действието им е твърде индивидуално“, предупреждава доц. Михайлова.

Витамините „на корем“ понякога вредят

Полезните микроелементи могат да се окажат „нож с две остриета“, дава показателни примери специалистката от „Александровска“. „Излишъкът от витамин С се екскретира в урината и обикновено не предизвиква сериозни странични ефекти. Но много големи количества могат да причинят диария, коремна болка и гадене. Твърде много витамин D може да бъде вредно и да доведе до гадене, повръщане, камъни в бъбреците, объркване, загуба на апетит и мускулна слабост. Витамин D също взаимодейства с лекарства като хапчета за отслабване, стероиди и статини, понижаващи холестерола. Ако човек приема твърде много цинк, това може да причини гадене, повръщане, диария и главоболие. С течение на времето излишъкът от цинк може да доведе до ниски нива на мед, намален имунитет и по-ниски нива на полезния холестерол. Цинкът може да взаимодейства и с други лекарства“, алармира имуноложката.

Имуностимулаторите не са за всеки

Доц. Михайлова не пропуска да предупреди и за друго – имуностимулаторите не се подходящи за хора с автоимунни и автовъзпалителни заболявания, както и за предразположените към подобна патология. В същото време има пациенти, които на старта на есента е добре да направят консултация със специалист. „Препоръчително е да се обърнете към имунолог, ако имате първичен или вторичен имунен дефицит. Обикновено вторият се дължи на незрялост на имунната система при малки деца и бебета, които често боледуват, възрастни със злокачествени заболявания, диабет, хронични сърдечносъдови заболявания, хронични бъбречни заболявания и др. Някои вируси също причиняват вторични имунни дефицити, така че след преболедуване от инфекциозна мононуклеоза, морбили, тежък грип, варицела и др. е добре да посетите специалист, който да ви помогне да преодолеете по-бързо имунния арест“, съветва специалистката от „Александровска“.

Ваксинирайте се срещу грип до края на октомври

Есента е време и за имунопрофилактика срещу сезонния грип. Кога е най-добре да се ваксинираме? И кои са уязвимите групи, за които имунизацията е особено важна? „Противогрипната ваксина е препоръчителна за всички над 6-месечна възраст. Особено належащо е прилагането ú при т.нар. рискови групи, които са с потенциал за тежко боледуване от грип, усложнения и смърт, а именно: лица над 65 г., пациенти с хронични заболявания – астма, сърдечносъдови, диабет, неврологични, хронични бъбречни, ендокринни, злокачествени, включително на кръвта. Други групи са лица, при които се прилага имуносупресивна терапия по повод заболяване, трансплантирани, хора с тежка форма на затлъстяване, както и бременни“, изрежда ги имуноложката. „Повечето хора се нуждаят само от една доза противогрипна ваксина за сезона – септември и октомври обикновено са подходящите месеци за имунизиране срещу грип. В идеалния случай всички трябва да бъдат ваксинирани до края на октомври“, напомня на финала доц. Снежина Михайлова.

cross