Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Свежи смутита с мента

BETTY - Свежи смутита с мента
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
15.07.23
BETTY брой 110

Лятото е тук и заради високите температури и слънчевите лъчи всички ние търсим начини да се охладим и освежим. Едно от най-популярните решения е смутито – плодово-зеленчуковата напитка, която не само утолява жаждата, но и предоставя множество ползи за здравето. Свежите смутита с мента са идеалното решение за горещите дни.

Ползи от смутитата

Смутитата са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които са от съществено значение за нашето здраве и ниво на енергия. Те подпомагат имунната система, засилват енергията и подобряват храносмилането. Смутитата са суперхрана за хора, които искат да намалят теглото си или да поддържат оптималните си килограми. Те са ниско калорични и съдържат малко мазнини, но са богати на фибри, което дава усещане за ситост и контрол на апетита.

Ментата и нейните ползи

Ментата е чудесно допълнение към смутитата поради своите освежаващи и ароматни свойства. Тя не само добавя вкус, но носи и редица ползи за здравето. Използва се от народните лечители за подобряване на дишането, успокояване на стомашни разстройства и намаляване на стреса. Също така може да подпомогне паметта и фокуса и да подобри състоянието при кожни проблеми.

Здравословни ползи от свежите смутита с мента

Подобряване на храносмилането.

Ментата е известна със своите успокояващи свойства за стомашната система. Когато се комбинира с плодовете и зеленчуците в смутито, може да подмогне храносмилането и намали възпаленията в черния дроб.

Укрепване на дихателната система

Ментата има дълга история на използване за подобряване на дихателната функция. Тя може да помогне при затруднено дишане и алергични реакции. Включването ú в смутитата може да бъде особено полезно за поддържане на здрава дихателна система през летните месеци.

Борба със стреса

Ароматът на мента има успокояващ ефект върху нервната система. Консумирането на свежи смутита с мента може да помогне за намаляване на нивата на стрес и тревожност, като осигурява приятно и релаксиращо усещане.

Ето и някои лесни рецепти за свежи смутита с мента:

Мента и лимонов сок: В блендер смесете прясно изцеден сок от лимон, няколко стръка мента, зелена ябълка и градински чай. Добавете лед и блендирайте докато получите гладка текстура.

Ананасово-ментово смути: Смесете прясно изцеден сок от ананас, няколко стръка мента, банан и кокосово мляко в блендер. Добавете няколко кубчета лед и блендирайте до получаване на кремообразна консистенция.

Ягодово-ментово смути: Смесете пресни или замразени ягоди, няколко стръка мента, прясно изцеден портокалов сок и мед в блендер. Добавете лед и блендирайте, докато получите хомогенна смес.

Ябълково-ментово смути: В блендер смесете нарязана на парчета зелена ябълка, няколко стръка свежа мента, сок от половин лимон и бирена вода. Добавете лед и блендирайте до получаване на гладка текстура. При желание може да се добави малко мед за подслаждане.

Авокадово-ментово смути: Смесете в блендер едно зряло авокадо, няколко стръка свежа мента, сок от половин лимон, магданоз и мандаринов сок. Добавете лед и блендирайте до получаване на кремообразна смес.

Ананасово-кокосово-ментово смути: В блендер смесете прясно изцеден сок от ананас, няколко стръка свежа мента, кремообразно кокосово мляко и няколко кубчета лед. Блендирайте до получаване на хомогенна текстура.

Малиново-ментово смути: Смесете пресни или замразени малини, няколко стръка свежа мента, натурален йогурт и мед в блендер. Добавете лед и блендирайте до получаването на гладка и кремообразна смес.

Заключение:

Свежите смутита с мента представляват не само вкусна наслада, но и здравословно допълнение към хранителния ни режим. Опитайте различните рецепти за свежи смутита с мента и се насладете на тези освежаващи и вкусни напитки през летните месеци.

cross