Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Едва ли има човек, на когото да не му се прииска в летните жеги да се разхлади с нещо студено, но защо да не е и здравословно. Обичате сладолед? Студени газирани напитки? Какви други сладки вкуснотии ви се похапват след хранене през лятото?

Добрата новина е, че почти всички захарни изделия си имат здравословна алтернатива. Не толкова добрата е, че от здравословна гледна точка не е желателно т.нар. десерти да се хапват непосредствено след хранене.

Преди да споделя някои здравословни алтернативи на класическите летни десерти, нека обясня какво и защо трябва да избягваме, ако искаме да сме здрави през лятото.

  • Десертите, съдържащи захар (бяла или други подсладители) – повишават се кръвната захар, поемаме празни калории и създаваме предпоставки за наднормено тегло.
  • Газирани напитки – съдържат захар и подсладители, оцветители, ароматизатори със синтетичен произход, натоварват черния дроб. Газираното изтегля алкалните минерали от костите. Макар и на първо време да утоляват жаждата, впоследствие може да повишат чувството за жажда заради високата захарност.
  • Сладоледи с конвенционален произход – съдържат захар, както и хидрогенизирани мазнини, които се влагат в изделията, за да не се топят бързо в жегата.

Избягвайте десертите непосредствено след хранене, защото така добавяте излишни калории към ястието, затруднявате храносмилането и се създават условия за  гниещи процеси.

Избягвайте десертите в късните часове на деня, защото повечето са калорични, а вечер обикновено няма къде да изразходим излишните калории.

Ето защо е препоръчително десертите да се консумират като междинно хранене, например като следобедно похапване, в малки количества и не на последно място – да бъдат здравословни, с натурални съставки и вкусни!

Какви характеристики трябва да притежава здравословният десерт?

  • Да не съдържа захар и подсладители, а само естествено сладки съставки – плодове, мед, стевия и др.
  • Да съдържа минимално количество добавена захар, защото дори и кафявата захар повишава нивото на глюкозата в кръвта.
  • Да бъдат на малки засищащи порции – до 120 грама.
  • Да съдържат суперхрани (с висока хранителна стойност) – така ще се заситим от по-малко количество храна, а ще нахраним клетките.
  • Да са освежаващи, но не ледени.

Здравословният „десерт“ е всъщност едно полезно следобедно похапване, за да заредите с енергия организма си към края на работния ден, без да вредите на здравето си и без да трупате излишни килограми.

Ето и някои лесни варианти за здравословни „десерти“ през лятото:

ВАРИАНТ 1:

Сезонни плодове

Най-доброто здравословно похапване си остават свежите сезонни плодове.  Лятото ни предлага изобилия от плодове с високо водно съдържание, които хидратират и разхлаждат. Дини, пъпеши, праскови, кайсии, нектарини – чудесни са, но нека винаги бъдат в комбинация с нещо протеиново, за да се забави усвояването на захарта.

Например с кисело мляко, заквасена сметана, няколко сурови ядки или със семките (напр. динята).

Къпини, боровинки, малини, горски ягоди и други дребни червени плодчета пък са богати на антиоксиданти и с ниско съдържание на захар, което ги прави чудесно следобедно похапване.

ВАРИАНТ 2:

Домашен сладолед – лесен за приготвяне и много вкусен:

  • 2 добре узрели банана, нарязани на колелца и замразени
  • шепа замразени малини
  • 1-2 с.л. кокосово масло
  • 3-4 фурми (или повече на вкус)
  • 1 ч.л. сусамов тахан
  • 1/4 – 1/2 авокадо.

Добре е да се подготвим предварително, като замразим малините и бананите за няколко часа във фризера. А може и да си купим готови замразени малини. Бананите замразяваме, след като сме ги обелили и начупили, защото много е трудно да им обелим кората, когато е вече замръзнала.

В чопъра на кухненския робот слагаме всички съставки. Леко разбиваме с пулса в началото, а после смиламе всичко на максимална степен. Само след минута ще имаш идеално гладък и вкусен сладолед, който веднага можеш да поднесеш, подходящо декориран на своите гости.

Издържа за кратко и в хладилник, ако предпочиташ да го приготвиш по-отрано.

Ако не е достатъчно сладък, може да полееш отгоре със сироп от агаве или мед.

Малинките може да заместиш с ягоди, боровинки или микс от любими плодове.

Това е една идеална алтернатива на класическия сладолед, която можете да похапвате с чиста съвест!

ВАРИАНТ 3:

Пудинг с чия

  • 1 ч.ч. кокосово мляко
  • ¼ ч.ч. семена от чия
  • ½ ч.л. бурбонска ванилия
  • сироп от агаве, мед или друг здравословен подсладител на вкус
  • ½ ч.ч. плодове (малини, ягоди, боровинки, манго и др.).

Освен превъзходен вкус, другата добра новина е, че този пудинг се приготвя само за няколко минути. Ето как:

Подслаждаме кокосовото мляко и добавяме ванилията. Накисваме в него семената от чия.

Смиламе плодовете с още от подсладителя в блендер, докато се получи гладка смес.

На дъното на бебешко бурканче или по-дълбока купичка изсипваме малко количество от плодовата смес, а след като чията е дръпнала течността, добавяме и от нея отгоре.

Декорираме по желание.

Не след дълго чията ще дръпне достатъчно, за да се получи кремообразна консистенция, която спокойно може да си носим със себе си в подходящ съд и да консумираме дори на работното си място.