Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Световъртеж при смяна на времето

Текст: Олга Георгиева
Снимки: архив сп. Betty
04.09.23
BETTY брой 112

Идва есента и се подготвяме за промените в температурата, атмосферното налягане и влажността. Те могат да станат причина за поява на световъртеж, особено при възрастните хора. Потърсихме отново д-р Искра Трайкова, невролог с дългогодишен опит, който да сподели с читателите на сп. Betty Моята аптека насоките, които дава на своите пациенти.

Д-р Искра Трайкова завършва медицина през 1977 г. в Медицински университет, София. С конкурс постъпва на работа в клиниката по неврология на Александровска болница през 1978 г. От 1982 г. придобива специалност по „Неврология“, а по-късно и сертификат за електрофизиология – електромиография. Води практически занятия на студенти по медицина и стоматология.

  • Д-р Трайкова, какво представлява световъртежът?

-Както личи и от името му, това е усещане за „виене на свят“, за преместване на собственото тяло или на околните предмети, без реално човек да извършва каквото и да било движение. Силният световъртеж е съпроводен с гадене и повръщане, понякога със залитане и невъзможност за движение в права линия. Може да трае само минути, но може да продължи с часове и дори с дни, седмици, месеци.

  • По каквъв начин застудяването влияе на появата на световъртеж?

- При застудяване могат да се получат спазми на кръвоносните съдове на мозъка и това провокира появата на световъртеж. Независимо от сезона, при появата на световъртеж е наложителна консултация с отоневролог и според промените, които той установи при отоневрологичното изследване, може да насочи към ядрено магнитен резонанс. Защото зад тези често срещани и невинни на пръв поглед оплаквания може да се крие и сериозно заболяване, като мениеров синдром, множествена склероза, тумор и др.

Световъртежът може да се дължи и на високо кръвно налягане и тогава се налага ползването на медикаменти за корекцията му. Може да се прояви и при вирусна или бактериална инфекция. Затова е задължителна консултацията със специалист.

  • Какво се прави, ако световъртежът се дължи само на рязкото застудяване?

-Тогава се включват т.нар. вазоактивни лекарства, които подобряват кръвоснабдяването на мозъка и на вътрешното ухо като тебокан, бетасерк, кавинтон и др. При нужда те могат да се приемат дълго време. Хората, които получават чести пристъпи на световъртеж, е добре да правят лека гимнастика за врата, за да тренират вестибуларния апарат. При много ниски температури и рязко застудяване да не излизат навън без шапка или шал. Да следят редовно кръвното си налягане. Тези мерки могат да се вземат и превантивно при смяната на сезоните. При безобидния световъртеж, който е краткотраен и се дължи само на промени във времето, може да се опита и хомеопатично лечение с вертигохил.

  • Има ли разлика в симптоматиката според възрастта?

-При по-възрастните хора с течение на годините съдовете са променени и затова при тях симптомите са по-силно изразени, продължават по-дълго време и по-трудно се повлияват от лечението. Световъртежът се среща по-често при жените и при хората над 50-60-годишна възраст.

Резките промени в метеорологичното време се отразяват силно на между 30 и 50% от хората по света, сочат данни на СЗО. Пример за това са зачестяващите оплаквания от световъртеж, главоболие, вариране на кръвното налягане, особено с напредване на възрастта.Появата на световъртеж може да се дължи на спазми на кръвоносните съдове от застудяването, но световъртежът не бива да се подценява. Консултацията с отоневролог е важна, за да се изключат сериозни заболявания и да се вземат мерки световъртежът да бъде преодолян и да не пречи на нормалното изпълнение на ежедневните дейности.

cross