Усещане за загуба на равновесие

Фатима Муйкич

Важно е пациентът да опише точно на лекаря своите субективни оплаквания, дали има усещането, че всичко се люлее или върти, дали световъртежът се
получава при събуждане и рязко изправяне, при рязко движение на главата, докато ходи или при навеждане…

Световъртежът, или вертиго, е често и неприятно сещане за люлеене, пропадане и нестабилност, което може да варира от леко усещане за люлеене до силно виене на свят, придружавано от гадене и повръщане, замъглено зрение, бръмчене в ушите, а може да се стигне и до влошен слух. Той предизвиква у пациентите страх от падане и нараняване, паника поради загубата на контрол и страх от сериозно заболяване. Впрочем, причината може да бъде напълно безобидна, както и признак за някакво заболяване, затова е най-добре да се консултирате с лекар, особено ако състоянието се повтаря.

Лекарят обикновено кара пациента да му опише подробно собственото си субективно усещане, т.е. какво точно му се случва при световъртеж, за да може да установи причината за „загубата на равновесие”. А иначе органът за равновесие е разположен във вътрешното ухо, до слуховия орган. Всъщност, най-честата причина за световъртеж е заболяване на вътрешното ухо, макар да има случаи, в които световъртежът е симптом на заболяване на централните структури на нервната система, например на малкия мозък. Причина за световъртеж могат да бъдат и проблеми с вратните прешлени.

Важното е пациентът да запознае лекаря с оплакванията си, да опише точно симптомите, дали световъртежът се получава при събуждане и, например, при рязко изправяне, при рязко движение на главата, когато върви или се наведе да завърже връзките на обувките си, дали неприятното усещане изчезва, когато е в покой.

Причините за световъртежа могат да бъдат различни; може да го причини лошо кръвообращение, мигрена, множествена склероза, инсулт, но и преходна исхемия. Въпреки че причина за световъртежа често са безобидни болежки, посещението на лекар е задължително, защото само лекар може да установи причината. Има множество тестове; един от най-честите е аудиометрията, при която се изследва слухът, защото този сетивен орган е разположен близо до центъра за равновесие, а заболяването на единия сетивен орган често засяга и другия. Прави се и така наречения „калоричен тест”, при който чувството за равновесие се проверява първо в едното, а после и в другото ухо, като се търси симетрия между лявата и дясната страна. Може да се тества и скоростта на разпространение на нервните импулси през слуховия нерв, тъй като слуховият и вестибуларният нерв „пътуват” заедно. Съветът ни е да приемате всяка проява на световъртеж и нестабилност много сериозно и задължително да потърсите лекарска помощ.

Усещането за нестабилност, притъмняване, светулки пред очите може да бъде предизвикано и от очно заболяване, хипогликемия, падане на кръвното налягане, хипертония, заболявания на централната нервна система, анемия, недостиг на витамин В12, главоболие, аритмия, но също и от възрасттa.