[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1641458045684{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Сушените плодове са здравословна алтернатива на всички сладки храни, които дават лъжливо усещане за ситост и водят до натрупване на килограми. Те са източник важни хранителни вещества, витамини, протеини и здравословни мазнини, които осигуряват енергия и топлина през зимата.
Сред многобройните им ползи за здравето са: редукцията на теглото и намаляването на риска от множество хронични заболявания. Сушените плодове са полезни и за кожата.
Защо сушените плодове се класифицират като суперхрани?
Суперхрани могат да се нарекат хранителни продукти, които имат висока хранителна стойност, т.е. на единица количество имаме значително повече нутриенти в сравнение със стандартните храни. Дори малки порции суперхрана може да осигурят достатъчно хранителни вещества, витамини, минерали и протеини.
Често суперхраните се наричат такива заради специфична полза, която предоставят. Например тази храна може да осигури облекчение при някакво заболяване, повишава имунитета, намалява кръвното налягане, захарта или холестерола и много други.
Поради множеството ползи за здравето, сушените плодове се наричат суперхрани и също както горските плодове и ядките, са с високо съдържание на антиоксиданти. Счита се, че някои сушени плодове имат уникални свойства като това да предотвратяват стареенето, да изострят интелекта и много други.
В списъка на сушените плодове попадат и ядките, които също са част от плода. Тук влизат и сушените домати, които също са плодове.
Препоръчително е да комбинирате плодове и ядки, за да се забави усвояването на захарта и да се избегнат колебания в кръвната захар. Все пак имайте предвид, че сушените плодове съдържат в пъти повече захар на единица количество, отколкото свежите.
Най-полезните сушени плодове
Всички плодове са полезни – и децата знаят това. Някои от тях са по-полезни от другите. И така, кои са най-добрите и най-полезни сушени плодове и защо?
Ползи от сушените плодове
Тъй като повечето сушени плодове са богати на минерали, протеини, фибри и витамини, консумацията им повишава енергията и издръжливостта. Съдържанието на фибри осигурява по-добро храносмилане и цялостно здраве.
Ядките са чудесен източник на протеини и желязо, особено за вегетарианците. Сушените плодове също са богат източник на калций, мед, желязо, магнезий, калий, фосфор, протеини, рибофлавин, витамин A, C, E, K, B6 и цинк.
Това означава здрави кости, мускули, нервна система, зъби и кожа. Това означава също защита от анемия, сърдечносъдови заболявания, регулиране на холестерола, укрепване на имунната система и много други.
Как да включим сушените плодове в ежедневната си диета?
Не всички сушени плодове са суперхрани, нито неконтролираната им консумация е полезна за здравето. Една шепа сушени плодове на ден е повече от достатъчна, за да задоволим ежедневните си нужди.
Плодовете се сушат на слънце или изкуствено, като и в двата случая водата се отстранява от продуктите, което понякога може да означава загуба на хранителни вещества и минерали. В много случаи могат да се добавят химически съставки като изкуствени оцветители и др. За да избегнете тези недостатъци, уверете се, че купувате само натурални и органични продукти.
Друг фактор, който трябва да имате предвид, е приемът на калории, тъй като много сушени плодове могат да бъдат висококалорични. Освен това, тъй като обемът на сушените плодове е по-малък, човек може да се увлече и да похапне повече от необходимото. Най-добрият начин да включите сушените плодове в ежедневната си диета е да ги използвате като закуска или да ги вложите в различни ястия.
Ето някои рецепти за основни ястия със сушени плодове:
Див ориз със сушени домати
½ ч.ч. див ориз
2 с.л. кедрови ядки
1 ч.ч. сушени на слънце домати (без олио)
1/4 ч.ч. нарязани натурални маслини
1/4 ч.ч. накълцан магданоз
Лаврак със салса от сушени плодове
4 броя филе от лаврак
2 ч.л. зехтин
2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. млян кимион
¼ ч.л. канела
¼ ч.л. кайенски червен пипер
сол на вкус
¼ ч.ч. сушени плодове по избор (може микс)
1/3 ч.ч. ябълков сок
2 с.л. натурален ябълков оцет
2 ч.л. сладко от кайсии
2 ч.л. накълцан кориандър
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]