Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Сушените плодове в менюто през зимата

06.12.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1641458045684{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Сушените плодове са здравословна алтернатива на всички сладки храни, които дават лъжливо усещане за ситост и водят до натрупване на килограми. Те са източник важни хранителни вещества, витамини, протеини и здравословни мазнини, които осигуряват енергия и топлина през зимата.

Сред многобройните им ползи за здравето са: редукцията на теглото и намаляването на риска от множество хронични заболявания. Сушените плодове са полезни и за кожата.

Защо сушените плодове се класифицират като суперхрани?

Суперхрани могат да се нарекат хранителни продукти, които имат висока хранителна стойност, т.е. на единица количество имаме значително повече нутриенти в сравнение със стандартните храни. Дори малки порции суперхрана може да осигурят достатъчно хранителни вещества, витамини, минерали и протеини.

Често суперхраните се наричат такива заради специфична полза, която предоставят. Например тази храна може да осигури облекчение при някакво заболяване, повишава имунитета, намалява кръвното налягане, захарта или холестерола и много други.

Поради множеството ползи за здравето, сушените плодове се наричат ​​​​суперхрани и също както горските плодове и ядките, са с високо съдържание на антиоксиданти. Счита се, че някои сушени плодове имат уникални свойства като това да предотвратяват стареенето, да изострят интелекта и много други.

В списъка на сушените плодове попадат и ядките, които също са част от плода. Тук влизат и сушените домати, които също са плодове.

Препоръчително е да комбинирате плодове и ядки, за да се забави усвояването на захарта и да се избегнат колебания в кръвната захар. Все пак имайте предвид, че сушените плодове съдържат в пъти повече захар на единица количество, отколкото свежите.

Най-полезните сушени плодове

Всички плодове са полезни – и децата знаят това. Някои от тях са по-полезни от другите. И така, кои са най-добрите и най-полезни сушени плодове и защо?

  • На първо място в списъка, разбира се, са бадемите. Те имат нулев холестерол и са богати на антиоксиданти и фибри. Освен това те са чудесни за кожата, косата и цялостното здраве. Смята се също, че осигуряват защита от сърдечносъдови и редица други заболявания.
  • На второ място в нашия списък е кашуто, което е богато на витамин Е и В6. Те също така съдържат достатъчно протеини, калий, мононенаситени мазнини и фибри.
  • Орехите са трети в нашия списък, защото са заредени с омега-3 мастни киселини, протеини, фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.
  • Стафидите и фурмите ще бъдат следващите в списъка. Тези сушени плодове са богати на витамини и протеини, повишават имунитета и предотвратяват заболявания, свързани с начина на живот, като повишен холестерол и диабет.

Ползи от сушените плодове

Тъй като повечето сушени плодове са богати на минерали, протеини, фибри и витамини,  консумацията им повишава енергията и издръжливостта. Съдържанието на фибри осигурява по-добро храносмилане и цялостно здраве.

Ядките са чудесен източник на протеини и желязо, особено за вегетарианците. Сушените плодове също са богат източник на калций, мед, желязо, магнезий, калий, фосфор, протеини, рибофлавин, витамин A, C, E, K, B6 и цинк.

Това означава здрави кости, мускули, нервна система, зъби и кожа. Това означава също защита от анемия, сърдечносъдови заболявания, регулиране на холестерола, укрепване на имунната система и много други.

Как да включим сушените плодове в ежедневната си диета?

Не всички сушени плодове са суперхрани, нито неконтролираната им консумация е полезна за здравето. Една шепа сушени плодове на ден е повече от достатъчна, за да задоволим ежедневните си нужди.

Плодовете се сушат на слънце или изкуствено, като и в двата случая водата се отстранява от продуктите, което понякога може да означава загуба на хранителни вещества и минерали. В много случаи могат да се добавят химически съставки като изкуствени оцветители и др. За да избегнете тези недостатъци, уверете се, че купувате само натурални и органични продукти.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е приемът на калории, тъй като много сушени плодове могат да бъдат висококалорични. Освен това, тъй като обемът на сушените плодове е по-малък, човек може да се увлече и да похапне повече от необходимото. Най-добрият начин да включите сушените плодове в ежедневната си диета е да ги използвате като закуска или да ги вложите в различни ястия.

Ето някои рецепти за основни ястия със сушени плодове:

Див ориз със сушени домати

½ ч.ч. див ориз
2 с.л. кедрови ядки
1 ч.ч. сушени на слънце домати (без олио)
1/4 ч.ч. нарязани натурални маслини
1/4 ч.ч. накълцан магданоз

  • Леко задушете ориза с малко зехтин. Сварете го, като добавите 2 ч.ч. вода, докато удвои обема си, но все още не е напълно сготвен.
  • Леко запечете кедровите ядки на сух тиган и добавете ориза.
  • Разбъркайте останалите съставки и сгответе, докато оризът омекне достатъчно. Ако трябва, добавете още вода.

Лаврак със салса от сушени плодове

4 броя филе от лаврак
2 ч.л. зехтин
2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. млян кимион
¼ ч.л. канела
¼  ч.л. кайенски червен пипер
сол на вкус
¼ ч.ч. сушени плодове по избор (може микс)
1/3 ч.ч. ябълков сок
2 с.л. натурален ябълков оцет
2 ч.л. сладко от кайсии
2 ч.л. накълцан кориандър

  • Намажете рибата със зехтин.
  • Смесете кориандъра, кимиона, канелата и кайенския пипер. Отделете ½ ч.л. от този микс за плодовата салса. Към основната част добавете сол.
  • Намажете рибата със сместа от подправки. Загрейте добре тиган или плоча за печене. Поставете рибата и намалете котлона/плочата. Печете 3-5 минути, докато покафенее леко. Обърнете я и гответе още около 5 мин.
  • Смесете сушените плодове, сока, оцета и заделените по-рано подправки в малка тенджерка и кипнете. Добавете сладкото от кайсии. Варете 5 мин.
  • Поставете рибата в чинии за сервиране и посипете със салса и накълцан пресен кориандър.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross