Терапия с овлажняващи очни капки

Тияна Тодорович

Синдромът на сухото око е офталмологичен проблем, който възниква най-често с напредване на възрастта. Появява се обаче все по-често и сред младите хора заради съвременния начин на живот, който изисква много часове пред компютърния екран и в затворени  климатизирани помещения. Може да се появи като професионален проблем при програмистите, които, следейки екрана, не мигат достатъчно често, както и като последица от въздействието на вятъра и праха, но и при някои системни заболявания като например лупус, ревматоиден артрит или розацея.

Симптоми: Когато слъзният филм се наруши заради намаленото отделяне на сълзи, говорим за синдром на сухото око. Симптомите са зачервяване, драскане, парене или смъдене, прекомерно изтичане на сълзи и поява на секрет под формата на нишки. Може да настъпи главоболие, умора, слаба концентрация и нервност, което намалява качеството на живота ни.

Причини: Синдромът на сухото око може да се причини от приемането на определени лекарства като антидепресанти, противозачатъчни таблетки или лекарства, които употребяват хора с болестта на Паркинсон. Възниква с напредване на  възрастта, по време на менопауза, а понякога е симптом на вече съществуващо заболяване. Появява се при хора, които използват  контактни лещи или изложени на сух въздух, т.е. прекарващи много време в непроветрени помещения. Синдромът може да бъде и признак на болест на слъзните жлези.

Диагноза: Проблемите на сухото око изискват да се посети очен лекар, който ще измери количеството на отделените сълзи и ще предпише терапия в зависимост от причините на възникване.

Лечение: Освен в редки случаи, когато сухото око не може да се излекува, дразнещите симптоми успешно се отклоняват чрез овлажняващи очни капки – изкуствени сълзи и увеличаване влажността на помещението, в което се намираме. Ако носите контактни лещи, при нужда използвайте изкуствени сълзи през лещите. В по-тежките случаи на сухо око офталмологът може да препоръча и използването на специални  силиконови тапички, които се поставят в слъзните канали под клепача, за да намалят изтичането на сълзите.