Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

СУХО И РАЗДРАЗНЕНО ГЪРЛО

03.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Симптоми и лечебни съвети[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531213979985{margin-bottom: 0px !important;}"]Кога се появява сухота в гърлото?
Чувството на сухота в гърлото може да се дължи на промяна в климатичните условия или на заболяване. В първия случай е неприятно, но краткотрайно състояние, като симптомите намаляват с аклиматизирането. Оплакванията продължават по-дълго, когато са възможен симптом на следните заболявания: инфекциозни и вирусни заболявания, настинка, фебрилни състояния, стоматит, тонзилит, ларингит, заболявания на щитовидната жлеза, захарен диабет, анемия, бронхиална астма, гастроезофагиален рефлукс, анемия, обструктивна сънна апнея и др. Появата на сухо и раздразнено гърло може да се дължи и на тютюнопушене, прием на медикаменти, вдишване на замърсен въздух или алергии към домашен прах и животни, както и през пролетта в периода на цъфтеж на различните видове треви и растения.

ПРИ ПЪРВИТЕ ПРОЯВИ НА СУХОТА В ГЪРЛОТО Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО НАЙ-НАПРЕД ДА СЕ ПРИБЕГНЕ КЪМ ПРИРОДНИ ЛЕЧЕБНИ СРЕДСТВА КАТО ДЖИНДЖИФИЛ, МЕД, ЧАЙ ОТ САЛВИЯ, ЖИВОВЛЯК, МАЩЕРКА, ПРИЕМ НА ПОВЕЧЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, СЪДЪРЖАЩИ ВИТАМИН С КАТО ГОДЖИ БЕРИ И ШИПКА. ДОБРЕ Е СЪЩО ДА ОВЛАЖНИТЕ ВЪЗДУХА В ПОМЕЩЕНИЕТО.

Симптоми
Сухото гърло се характеризира с неприятно дразнещо усещане, жажда, парене или изтръпване на езика. Симптомите на възпаленото гърло могат да включват и болезненост, зачервяване, подути сливици, затруднено преглъщане, повишена температура, главоболие, скованост на врата, подути жлези.

Лечение
Когато симптомите не изчезват и са причинени от инфекциозно заболяване, трябва да се знае, че вирусните инфекции често отминават бързо и без сериозно лечение.

Можете да облекчите състоянието си, като приемате болкоуспокояващи или смучете обезболяващи таблетки. Таблетките за смучене често съдържат антибактериален компонент и компонент за локално обезболяване. Голямото количество слюнка, което се отделя при смученето им, заедно със съставките на таблетката спомагат за успокояване и смазване на гърлото.
Спрейовете за гърло често съдържат обезболяващо вещество, което действа директно на гърлото и осигурява незабавно облекчение.

Добре е да приемате много безалкохолни хладки течности, чай с мед и лимон. Не пушете и избягвайте задимена среда.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
В аптеките се предлагат и без рецепта много ефективни овлажнители и спрейове за гърло, таблетки за смучене и течности за гаргара. Гаргарата с лайка е изпитано средство при раздразнено гърло.

Бактериалните инфекции е необходимо да бъдат лекувани от вашия лекар. Когато е част от клиничната картина на друго заболяване, лечението на сухото гърло изисква консултация с лекуващия лекар и цялостно лечение на заболяването.

Още лечебни съвети
Дишането на морски въздух облекчава много, но дори и да не сте на морето, можете да си създадете подобна атмосфера вкъщи. В аптеките се продават специални аерозоли с физиологичен разтвор.
Избягвайте гъстите млечни напитки, портокаловия
сок, газираните и кофеиновите напитки. Млечните напитки покриват гърлото и могат да предизвикат образуване на слуз, да причинят кашлица. Портокаловият сок и газираните напитки дразнят допълнително вече възпаленото гърло. Кофеиновите напитки имат диуретично действие, а когато организмът се обезводни, сухотата в гърлото се увеличава.
Приемайте витамин С. Той помага за укрепване на тъканите и повишава тяхната съпротивляемост към микробите.
Избягвайте допълнителното охлаждане, като си сложите меко шалче, ако ви е приятно. Внимавайте с климатиците, стремете се разликата между вътрешната и външната температура да не е много рязка.
Проветрявайте често помещенията през всички сезони и прекарвайте повече време на чист въздух. В есенно-зимния период избягвайте събирания с много хора. Хранете се здравословно целогодишно, предимно със сезонни плодове и зеленчуци от региона.
Измивайте добре ръцете си след контакт с хора, които са болни, за да отстраните вирусите, които може да са се предали чрез допир.
Използвайте антибактериални кърпички или гел за дезинфекция на ръцете и почистване на повърхностите, като много важни са бравите на вратите и телефоните.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Сменете четката си за зъби. Бактериите, натрупани по нея, попадат във вашия организъм, особено ако имате болни венци. Веднага щом усетите, че се разболявате, изхвърлете четката си за зъби. Ако вече сте болни, сменете четката си с нова, когато се почувствате по-добре. По принцип е добре да сменяте четката си за зъби по-често.

Информацията в тази листовка е изготвена със съдействието на д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross