Как да намалим вече появилите се стрии и как да ги премахнем

Милица Алексич

Стриите могат да се появят в пубертета, по време на диета, при внезапно отслабване или бързо покачване на телесната маса, когато кожата се разтяга или свива прекалено бързо. По кожата се образуват линии, които понякога могат да бъдат широки до няколко сантиметра и дълги до двадесет сантиметра. Те са преди всичко естетичен проблем. В началото са червеникави заради образувалото се възпаление и кръвоносните съдове. По-късно побеляват, тъй като кожата губи естествения си пигмент на тези места.

Редуцирането на вече появилите се стрии не е лесна задача. Пълното им премахване е още по-трудно, но пък образуването им може да бъде предотвратено. Добрата профилактика включва както избягване на бързо отслабване и напълняване, така и разнообразно здравословно хранене и прием на достатъчно количество вода (два литра дневно). Водата възпрепятства формирането на нови стрии, прави кожата по-еластична и спомага за отделянето на токсините в организма. В критичните за образуването им периоди (по време на пубертета и бременността) е хубаво да ползваме кремове против стрии. Те се нанасят по бедрата, задните части, в областта на хълбока корема и гърдите, както и по ръцете над лактите. Освен тях благоприятно въздействие оказват витамин C и богатите на белтъчини храни.

Ако стриите са се образували, то те могат да се заличат с помощта на лазерна технология в специализирано за тази дейност заведение за естетична дерматология. Бъдете подготвени, че процедурата може да продължи и до девет месеца.

Натуралните препарати продължават да се смятат за най-благотворни при премахването на стриите, но трябва да бъдете търпеливи и упорити.

Рициново масло: Всекидневно масажирайте с рициново масло частите, по които са се появили стрии. Правете леки кръгови движения около десет минути, а след това увийте проблемните участъци с предварително затоплен памучен плат.

Бадемово масло: Процедурата е същата като при рициновото масло. Кокосовото масло и зехтинът също са полезни.

Белтък: Разбийте два белтъка и нанесете получената смес върху чиста кожа. Изчакайте да изсъхне и да се втвърди. След това изплакнете с хладка вода и намажете с крем или зехтин. Повтаряйте процедурата два пъти седмично.

Алое вера: Втрийте гел от алое вера по участъците със стрии. Изчакайте да попие добре в кожата. Повтаряйте процедурата всеки ден.

Лимонов сок: Втрийте в кожата прясно изцеден лимонов сок с леки кръгови движения. Внимателно масажирайте местата, за които мислите, че е възможно да бъдат засегнати. Изчакайте да изсъхне, а после изплакнете с хладка вода. Лимоновият сок може да се комбинира със сок от краставица в съотношение 1:1.

Сок от картофи: Обелете един сочен картоф, нарежете го на колелца и втрийте в кожата с кръгови движения, така че сокът да попие. След десетина минути се изкъпете, а след това нанесете подхранващ крем.