Как да се предпазим и как да се лекуваме

Д-р Веселин Стоицов
Гастроентеролог
МБАЛ „Света Каридад”, Пловдив
www.svetakaridad.bg

Мийте ръцете си с топла вода и сапун често, избягвайте да купувате храна от улични продавачи, пийте бутилирана вода, а в случай на инфекции обърнете внимание на рехидратацията, защото при децата и възрастните хора тя настъпва бързо и може да бъде животозастрашаваща.

Лято е, сезонът на пътуванията и почивките. Но също и сезонът на стомашно-чревните инфекции, на хранене по време на път и с непознати храни. Какво можем да направим, за да се предпазим от инфекции и да изкараме спокойна и незабравима отпуска? Или, ако все пак не успеем, да се възстановим бързо и да не проваляме почивката си? Ето някои основни неща, които е добре да знаем.

Кои са причинителите на стомашно-чревните инфекции?
Те се делят на вирусни и бактериални. В голям процент от случаите диарията се причинява от приемане на заразена с бактерии храна или вода. Най-често срещаният причинител от бактериален произход е ентеротоксигенната бактерия Е.Коли, която представлява една от шестте разновидности на стомашната бактерия Е.Коли. Повечето Е.Коли бактерии са коменсали и са безвредни за човека, населяват неговия стомашно-чревен тракт. Въпреки това, съществуват няколко патогенни класа на Е.Коли, които могат да причинят заболявания на стомашно-чревния тракт. Други бактерии, които могат да причинят диария, са Кампилобактер, както и по-известните Шигела и Салмонела. От вирусните причинители често срещана е ротавирусната инфекция, която при деца протича особено тежко, но е васкинопредотвратима. Други вируси, причиняващи диария, са адено и ентеровирусите. В по-редки случаи диариите могат да бъдат причинени от паразити като Giardia lamblia или Cryptosporidum.

Как се проявяват?
Проявите зависят от съответния причинител. Оплакванията при вирусните, бактериалните и паразитните гастроентерити се припокриват. Причинителят не може да бъде определен само и единствено на базата на клиничната картина. Тя може да се изразява в: гадене и/или повръщане; болки в корема, спазми; диария – от единични до многократни, кашави до воднисти изхождания, понякога с примеси на слуз и кръв (кървавата диария е показател за по-тежко протичане и възможна инфекция с Шигела); мускулни болки (по-често при вирусните инфекции); отпадналост; фебрилно или субфебрилно състояние (обикновено е характерно за вирусните инфекции); дехидратация (обезводняване) – проявява се най-вече при по-тежките случаи. Тогава признаците са сухота в устата, силна жажда, сърцебиене, спад на кръвното налягане (хипотония), намалено отделяне на урина, кожата е с намалена еластичност. При деца, възрастни и болни с множество придружаващи заболявания обезводняването настъпва по-бързо и може да бъде животозастрашаващо. Могат да се проявят нарушения и от други органи и системи – стави, бъбреци, централна нервна система, кожа.

Как да се предпазим?
Профилактиката е от особено голямо значение и включва няколко основни пункта:

  1. Спазване на цялостна лична хигиена (особено важно е измиването на ръцете с топла вода и сапун след всяко посещение на тоалетната, както и преди хранене);
  2. Използване на индивидуални тоалетни принадлежности, прибори за хранене.
  3. При пътуване в други страни, които са рискови за „диария на туристите” се препоръчва:

– да се пие бутилирана вода от сертифицирани източници,

– да се избягва лед на кубчета (водата може да е замърсена),

– да се избягват сурови плодове и зеленчуци, термично не добре обработени меса и риба, храни, приготвени на открито. Уместно е да се избягват миди, тъй като в тях често се съдържат причинители на инфекции.

Какво е лечението?
Най-важна част от лечението е рехидратацията. Тъй като при стомашно-чревните инфекции се губят соли и вода е необходимо организмът да възстанови загубите си. Достъпни са предварително приготвените комерсиални разтвори в аптечната мрежа. Самолечението следва да се прилага при хора извън рисковите групи – малки деца и възрастни увредени хора. Приемането на течности е особено важно. Принципът е да се пие често и на малки глътки. Освен чиста вода е допустима употребата на билков чай, напитки, съдържащи глюкоза (подсладена сода) и/или натриев цитрат. Ако е налице повръщане, добре е то да бъде спряно за 2 до 4 часа. При не овладяване на оплакванията се приемат антиеметици. Приемането на храна трябва да става постепенно, като се препоръчват бистри бульони, солени бисквити, супи, препечен хляб, ориз, морковена супа. Най-често препоръчваните при стомашно-чревни разстройства лекарства обикновено съдържат активен въглен, пектин, силикати. Препоръчват се и медикаменти, намаляващи перисталтиката и патологичната секреция. Употребата на пробиотици е подходяща след преминаване на острата фаза на заболяването.

Кога трябва да се търси лекарска помощ?
Лечението задължително трябва да се провежда от лекар при хора от рисковите групи – деца, възрастни над 65 години; хора с множество и тежки придружаващи заболявания, имунокомпроментирани болни. Съществуват алармиращи симптоми, налагащи незабавно консултиране с лекар – персистиране на повръщането и диарията, въпреки предприето лечение, липса на подобрение в рамките на 48 ч., обостряне или влошаване на симптомите, силни болки в корема, кръв и слуз в изпражненията, белези на обезводняване, температура над 38°С. В някои случай е уместно започването на терапия с антимикробни медикаменти. Те се назначават само от лекар! Абсолютно неуместно е самолечението с антимикробни средства. В случаи на предстоящо пътуване в рискови страни се препоръчва предварителна консултация с лекар, като може да се назначи широкоспектърен антимикробен препарат, който да се приема при нужда.

Кои храни трябва да се избягват?
Тъй като храната е основен източник на инфекция, трябва да се обръща специално внимание на начина на хранене за предпазване. Храната трябва да бъде добре обработена топлинно. Да се избягва консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са съхранявани в хладилник и не са добре измити. Да не се консумират сурови меса или морски дарове. Млечните продукти и консумацията на течаща вода или лед (включително и замразени напитки, които не са произведени от филтрирана вода) носят висок риск от заразяване. Газираните напитки, бира и вино, горещо кафе и чай, плодове, които могат да се белят, опаковани храни, както консервираните продукти като цяло са безопасни. Рискът за развитие на инфекция е много висок, когато човек закупува храна от улични продавачи. При развитие на инфекция е добре да се избягват кофеинови напитки, алкохол, мазни храни, прясно мляко (особено в случаите на по-продължителна остра диария).