Диарията

Д-р Мариана Кобер
Интернист и интензивен терапевт
Сана клиника, Берлин

Лято е, температурите се покачват и честотата на стомашно-чревните заболявания се увеличава. Затова особено важно е да знаем как да се предпазваме и борим със симптомите им – превенцията е винаги по-добра от лечението.

Какво представлява диарията и кои са причините за нея?
Диарията са изпражнения с увеличено водно съдържание повече от три пъти на ден. Тя води до нарушение на киселинно-алкалното състояние в организма и често се среща в комбинация с повръщане и висока температура. Има два вида – хронична и остра диария.

Хроничната продължава повече от две седмици, появява се периодично или е симптом на: Морбус Крон, симптом на раздразненото черво, улцерозен и хеморагичен колит, доброкачествени или злокачествени тумори, непоносимост към определени храни като глутен и лактоза интолерантност.

Причините за острата диария са:
вируси (аденовируси, ротавируси, норовируси) – симптомите много често са свързани с повръщане, висока температура, втрисане, болки в ставите и мускулите, които след 2-3 дни сами отзвучават;
бактерии (Escherichia coli, различни видове Salmonella, Yersinia coli и др.) – симптомите по принцип са по-малко драматични, отколкото при вирусите, но въпреки това със силна диария, често свързана с повишена температура и повръщане;
паразити (Entamoeba histolytica и др.) – при пътувания в тропически страни;
токсини от бактерии (Staphylococcus, Clostridium и др.);
отравяния от храна;
натравяния от тежки метали, напр. живак или олово;
алергии към храни;
стрес;
бременност;
прием на антибиотици.

Каква е превенцията?
Превенцията е добра хигиена, избягване на определени готови храни (кайма, пиле, сладолед), хубаво измиване на плодовете, зеленчуците и пилешкото месо непосредствено преди употреба, измиване на ръцете със сапун след миенето на пилешко месо, старателно измиване на дъските и ножовете. През лятото хигиената трябва да бъде много по-стриктна, защото високите температури допринасят за размножаването на бактерии и вируси. Задължително е измиване на ръцете с топла вода и сапун след всяко посещение на тоалетната, както и преди хранене, ползване на индивидуални тоалетни принадлежности и прибори за хранене. Вирусно болните трябва веднага да се изолират, да се отделят приборите им и да се измиват с гореща вода. При пътуване в други страни, които са рискови за „диария на пътешественика” се препоръчва да се пие бутилирана вода от сертифицирани източници, да се избягва лед на кубчета (водата може да е замърсена), да се избягват сурови плодове и зеленчуци, термично не добре обработени меса и риба, храни, приготвени на открито и миди. Налична е ваксина против ротавирусна инфекция.

За кои групи хора е най-опасна диарията?
За бебетата, малките деца и възрастните хора. При тях организмът не е толкова силен и много бързо настъпва обезводняване. Затова за тях е важно по-рано да се потърси лекарска помощ, най-късно след 48 часа или при драматично влошаване.

Какво е лечението?
Идеята на лечението на диарията не е да се преодолява обезводняването, а да не се допусне. Най-важното е спиране на храната за 24 часа. Поемане на много и хладки течности – чайове, вода с резен лимон, билки. Прием на активни въглени – налични са в аптеките, абсорбират токсините в червата. Много важно е диарията да не се спира прекалено бързо с медикаменти, защото е необходимо токсините да бъдат изхвърлени от организма. На следващия ден се препоръчва поемане на отвара от ориз, моркови или картофи, билкови чайове без подсладители. Може постепенно да започне да се приема храна, но тя трябва да бъде без мазнини и подсладители. Захранването може да започне с банани – два банана на ден. Те са лесно смилаеми и съдържат калий, който се загубва при диарията. Бананите съдържат също пектин и пробиотика инулин, които заздравяват чревните стени. Постепенно, едно след друго и не всичко наведнъж, могат да се включват: ябълки (без кора, леко сварени или ситно настъргани), сухар, препечен бял хляб (в него има натрий, който също се губи при диария), малко парченце сирене, натурално кисело мляко (като естествен пробиотик) или малко посолен айрян (вдига артериалното кръвно налягане, което спада по време на диария), бял ориз и картофи (имат малко фибри, но имат много нишесте и са лесно смилаеми), сушени боровинки (да се дъвчат сушени или да се пият като топъл чай, като тяхното действие е антибактериално, богати са на пектин и на антиоксиданти), билкови чайове. Когато човек се почувства по-добре, може да започне да консумира варено пилешко, бульони, бистри супи, телешко без мазнини, отвара от овесени ядки. Това е лечението, когато температурата е под 38,5°. Ако е над тази стойност и има силна диария е задължително незабавно да се потърси лекарска помощ.

Има и някои ефикасни „бабини рецепти“, които си заслужава да се пробват и в много случаи са достатъчни в борбата срещу диарията. Например, една супена лъжица брашно и една супена лъжица ябълков оцет се разбиват с малко вода, така че да може да се поглъща и се поемат наведнъж. При диария помагат чайове от джоджен, от мента, листа от дюли, коприва, орехови листа, оризова вода, дренки, шипки, отвара от нарова кора, сварени моркови.

Антибиотици се приемат само по лекарско предписание, тъй като увреждат и нормалната флора на червата. Може да се приема ентерол (при инфекциозно разстройство, след лечение с антибиотици и при специфични чревни заболявания), смекта (не се разлага химически и не се резорбира от тялото и е подходящо за всички), медикаменти с активна съставка лоперамидов хидрохлорид и др.