Текст: д-р Гергана Танева, гастроентеролог в МБАЛ „Света София“

Пролетта е синоним на пробуждане. Наред с природата, разцъфват и тонусът, и настроението ни. А парадоксално – понякога и болежките ни. Защо стомахът е особено чувствителен през този сезон? Кои диагнози се „събуждат след зимен сън“? Колко време да си дадем за адаптация, преди да потърсим лекар? И как да помогнем на стомаха си да се наслаждава на даровете на пролетта, без да страда? Отговаря гастроентерологът д-р Гергана Танева. Специалистът е част от екипа на Отделението по гастроентерология на МБАЛ „Света София“ в столицата. Сред професионалните И интереси са хроничните и остри заболявания на гастроинтестиналния тракт и черния дроб.

„Гастроинтестиналният тракт през пролетта страда основно заради смяната на вида храна. Набляга се на повече пресни плодове и зеленчуци, съдържащи по-големи количества целулоза, фибри, плодови захари и киселини“, обяснява д-р Гергана Танева.

„Съществуват, разбира се, и други фактори, някои от които са външни – ентеровируси, обостряне на други придружаващи заболявания, свързани със сезонността“, допълва гастроентерологът. Адаптацията на организма към новите условия отнема около месец. Опитът на специалиста от МБАЛ „Света София“ показва, че толкова време е необходимо, за да свикнем с настъпилите промени в хранителния си режим и в ритъма ни на живот след дългата зима.

Гастритът и колитът се пробуждат

Кои диагнози се „събуждат“ при смяната на сезоните? „Най-често през пролетта се обострят гастритите и гастроезофагеалната рефлуксна болест, колитите и жлъчно-каменната болест“, разкрива д-р Танева. Сред често срещаните през пролетта неприятни симптоми са тежест, подуване на корема, промяна в ритъма на дефекация, епигастрален дискомфорт, киселини, парене зад гръдната кост. „Възможно е и напълно здрави пациенти да получат стомашни оплаквания за първи път именно през пролетта. Това се дължи понякога на включването на повече сурови храни в менюто, но и на честото започване на различни диети за отслабване“, предупреждава гастроентерологът. И не крие, че налагането на масови и „модни“ диети може да навреди на здравето, вместо да помогне за пречистването на организма след  зимния сезон.

Диетите могат „да избодат очи“

Пролетта по правило се счита за добро време за прочистване и регенерация на организма, затова мнозина се изкушават да се подлагат на режими за детокс или отслабване. Могат ли обаче тези лишения, „вместо да изпишат вежди – да избодат очи“? „Да, разбира се, особено ако се следват препоръки от интернет или приятели“, категорична е д-р Танева. „Диетата се изготвя по индивидуален хранителен план, тя се съобразява със състоянието на пациента, наличието на придружаващи заболявания, известни дефицити, калорийни нужди и др. Изборът на крайни диети и лишаването на организма от основните хранителни вещества би могъл да доведе до отключването на нови болестни състояния“, алармира специалистът от МБАЛ „Света София“.

Не прекалявайте с плодове и салати

Какъв в такъв случай трябва да е диетичният режим, за да е плавен преходът и да се „тушира“ обострянето на стомашните проблеми? „Желателно е да се захранваме със сезонните продукти постепенно и да не преминаваме към крайности, примерно консумация основно на характерна за пролетта храна. Много хора с настъпването на по-топлите месеци превключват хранителното си меню основно към плодове и зелени салати, а стомахът все още не е готов за това. По тази причина се обострят хроничните заболявания или се отключва нова симптоматика“, обяснява гастроентерологът.

Добрата новина е, че „забранени храни“ няма – просто е добре да сме умерени на масата. „Бих препоръчала да се избягват пържените храни, газираните напитки и ястията с много подправки, както и еднотипното меню с еднообразна храна“, казва гастроентерологът. И подчертава, че дискомфортът – оплаквания като киселини, тежест и подуване на корема, нередовен стомах, обикновено продължава между 2 и 4 седмици при смяната на сезона. Ако оплакванията продължат по-дълго, „виновница“ едва ли е само пролетта. „Продължителните и трайни стомашни симптоми са признак за здравословен проблем и трябва да се потърси помощта на специалист гастроентеролог“, категорична е д-р Танева.

ЗЕХТИНЪТ С ЛИМОН ПРЕДИЗВИКВА ЖЛЪЧНИ КРИЗИ

Вместо към лекар обаче мнозина се обръщат към „бабините рецепти“. Киселините например „лекуват“ с известния коктейл от сода с лимон, тежестта под ребрата – с „рецепти“ от интернет за пролетен детокс. Какви са рисковете? „възможно е да влошат значително състоянието на някои пациенти. Например популярната „бабина рецепта“ със зехтин и лимон може да отключи тежка криза при страдащите от жлъчно-каменна болест“, предупреждава гастроентерологът. Терапията е опасна и когато става със самоволно закупени лекарства. „препаратите, регулиращи киселинността на стомаха, се предписват и дозират от лекари и не е безобидно хората да се самолекуват с тях“, напомня специалистът от МБАЛ „Света София“.

БЕЗ БОЛКА

Ендоскопските изследвания са „златен стандарт“

Причината много пациенти със стомашни проблеми да се самолекуват е и насаденият страх от инвазивните методи на изследване в гастроентерологията. Той, разбира се, е напълно необоснован, но предразсъдъците се изкореняват бавно. За щастие и сигурно. „през последните години все повече се увеличава броят на пациентите, които предпочитат уточняването на заболяването чрез ендоскопска диагностика пред продължаването на симптоматично лечение“, споделя опита си д-р гергана танева. „тези изследвания в отделението по гастроентерология на МБАЛ „Света София“ отдавна се извършват бързо и безболезнено. По тази причина пациентите нямат вече никакви причини да отлагат своето качествено и прецизно гастроентерологично лечение“, категорична е тя. И напомня, че именно ендоскопските изследвания са „златен стандарт“ в диагностиката на стомаха и дебелото черво. „те ни дават най-много и достоверна информация за състоянието на пациента“, подчертава гастроентерологът.